Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι σημαίνει για τη Δυτική Ελλάδα το non paper των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed

Τι σημαίνει για τη Δυτική Ελλάδα το non ...

«Ταφόπλακα» για το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής

Συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το non paper που φέρεται να απέστειλαν υπηρεσιακά στελέχη και τεχνοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα εμπλεκόμενα μέρη για τον αγωγό EastMed, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις τους για την κατασκευή του έργου.

Στο άτυπο κείμενο που εστάλη στην Αθήνα  (με τυπικό αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας  του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή), την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους εμπορικής βιωσιμότητας καθώς και για την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή.


Μετά την αποκάλυψη του non paper των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο οι Αμερικανοί φαίνεται να ενταφιάζουν το project του EastMed, άπαντες πάγωσαν. Πέραν της γεωπολιτικής διάστασης και των πολλαπλών ερμηνειών το βέβαιο είναι πως μια τέτοια απόφαση  θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας.


Ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του έργου για την Δυτική Ελλάδα δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη. Μιλώντας μάλιστα στην εφ. «Πατρίς» χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ταφόπλακα για το ενεργειακό δυναμικό της Ελλάδας και ειδικά της περιοχής μας»

«Η πιθανή ακύρωση του αγωγού East-Med σηματοδοτεί την ταφόπλακα των ερευνών και αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της Ελλάδας και συγχρόνως την υπανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να θυμίσω ότι δύο από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές για τα μεγαλύτερα πιθανά κοιτάσματα στην Ευρώπη ήταν αυτή του Κυπαρισσιακού κόλπου και του Μεσογειακού βουνού ΝΔ της Κρήτης. Στο Μεσογειακό βουνό έχουμε τα λασποηφαίστεια με μεγάλες διαφυγές μεθανίου και διαχειριστές την EXXON, BP και ΕΛΠΕ. Στον Κυπαρισσιακό κόλπο έχουμε ως μόνο διαχειριστή τα ΕΛΠΕ. Ακυρώνοντας τον αγωγό αυτόματα δείχνουμε στους διαχειριστές ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας» επισήμανε ο καθηγητής και συνέχισε: «Η πιθανή αξιοποίηση των παραπάνω κοιτασμάτων θα έδινε τεράστια ώθηση ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας με θέσεις εργασίας αλλά και τεράστια έσοδα τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό»

Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως δεν υφίσταται αμερικανική εμπλοκή, με τη μορφή χρηματοδότησης ή άλλης υλικοτεχνικής υποστήριξης στο έργο, το οποίο βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζεται οικονομικώς από τις ιδιωτικές εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αναφέρουμε διότι η αμερικανική πλευρά, όπως προκύπτει από το non paper, θεωρεί οικονομικά ασύμφορη την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Ζεληλίδη «Μου κάνει εντύπωση ότι στην απόφαση ακύρωσης του αγωγού δεν έχουμε ακούσει την θέση της Ε.Ε. Θα πρέπει η Ε.Ε. να αναρωτηθεί αν την ενδιαφέρει η ενεργειακή της ασφάλεια με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας και το Ελληνικό πολιτικό δυναμικό αν έχει την ευαισθησία για την οικονομική μας ανάπτυξη».


Κλείνοντας την συζήτησή μας ο κ. καθηγητής τόνισε «Απαιτείται ενημέρωση και συστράτευση. «καλώ όλους του βουλευτές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας κι όλων των άλλων περιοχών να μην εγκαταλείψουν το όραμα και με μια φωνή να παλέψουν για την υλοποίησή του».

Ο Τζέφρι Πάιατ στο Τwitter:
«Το θέμα αφορά την εμπορική σκοπιμότητα του έργου»
Θέση για το θέμα πήρε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ο οποίος μέσω Τwitter προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε το non paper.

Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως δεν έχουν βάση οι αναφορές για τον αγωγό, ενώ όπως τόνισε, το θέμα αφορά την εμπορική σκοπιμότητα του έργου. Και γι’ αυτό, γιατί όπως έγραψε, «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Παράλληλα, αναφέρει πως το άτυπο έγγραφο μπερδεύει την ατζέντα, η οποία επικεντρώνεται στην υποστήριξη περιφερειακών διασυνδέσεων που είναι οικονομικά βιώσιμες και προωθούν κοινούς στόχους για το κλίμα. Στο άτυπο έγγραφο η Αμερική φέρεται να δηλώνει πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης Euro-Asia Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και Euro-Africa Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου), αλλά όχι τόσο τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed για τον οποίο εκφράζει επιφυλάξεις


Και οι διευκρινίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Σε διευκρινίσεις – που ούτε λίγο ούτε πολύ επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρονται στο non paper προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας 3+1 και ότι θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δίνει έμφαση στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα προετοιμάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή.

«Σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι -περισσότερο από ποτέ- ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής ενέργειας» ανέφερε συγκεκριμένα και συνέχισε λέγοντας: «Οι HΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζουμε έργα όπως η σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη και η προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Αν και ορισμένοι εκπλήσσονται, δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν τροχιοδεικτικές των απόψεων της Ουάσιγκτον. Σε συζήτηση που οργάνωσε το Center for European Policy Analysis (CEPA) τον περασμένο Σεπτέμβριο για την Ανατολική Μεσόγειο, ο απερχόμενος αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε επισημάνει τις μεταβολές που λαμβάνουν χώρα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στον βυθό της θάλασσας. «Πολλοί από αυτούς τους πόρους δεν θα εξορυχτούν ποτέ στο τρέχον οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Το έδαφος κινείται γρήγορα και οι πολιτικές της Ελλάδος το αντικατοπτρίζουν αυτό. Πάρτε για παράδειγμα την ενισχυμένη συνεργασία της με τις ΗΠΑ μέσω του διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου και μέσω της διαδικασίας “3+1” για ενεργειακή συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις».
Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το αβέβαιο μέλλον του μάλλον φαραωνικού EastMed είχε διαφανεί εδώ και αρκετό καιρό.

Το τελευταίο διάστημα είχε καταστεί απολύτως σαφές ότι το μεγαλεπήβολο έργο έπνεε τα λοίσθια…

Με non paper οι ΗΠΑ «τελειώνουν» τον EastMed
Avraam Zelilidis
«Η πιθανή ακύρωση του αγωγού East-Med σηματοδοτεί την ταφόπλακα των ερευνών και αξιοποίησης του ενεργειακού δυναμικού της Ελλάδας και συγχρόνως την υπανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας» λέει στην εφ. Πατρίς ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του έργου για την Δυτική Ελλάδα

ΠΑΙΑΤ
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ απάντησε μέσω Twitter στις αποκαλύψεις που αναφέρονται σε απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηριχθεί ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, που θα συνδέει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία (με την υπόλοιπη Ευρώπη)

 

πηγή patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις