Ο ανασταλτικός παράγοντας
Μεγάλη είναι η ζήτηση από τους πολίτες και για το φετινό πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ωστόσο υπάρχουν δυο συντελεστές στα κριτήρια –που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια- που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντά για να προχωρήσουν την διαδικασία και να πάρουν το ποσοστό επιδότησης που τους αναλογεί.
Όπως εξηγεί στο thebest.gr η Πολιτικός Μηχανικός Αβροκόμη Ξενόγιαννη: «Στα παλιότερα «Εξοικονομω» κάναμε ένα πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό για να δούμε την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου, μετέπειτα προτείναμε τις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του και εκδίδαμε έναν προϋπολογισμό βάσει του πίνακα που είχαν δώσει σαν κόστος ανά τετραγωνικό και τα ποσά της επιδότησης εξαρτιόνταν πάντα από την φορολογική δήλωση του πελάτη. Στη συνέχεια έμπαινε σε κατηγορίες ποσοστού επιδότησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του, για παράδειγμα αν είχαμε έναν προϋπολογισμό 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις και ήταν 70% η επιδότηση, τότε έπαιρνε τα 7.000 ευρώ ως επιδότηση και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ μπορούσε να τα πάρει και με δάνειο άτοκο από την τράπεζα. Στο φετινό «Εξοικονομώ», καλούμαστε να κάνουμε την ίδια διαδικασία, δηλαδή ενεργειακό πιστοποιητικό, προτεινόμενες παρεμβάσεις και έκδοση προϋπολογισμού, όμως υπάρχει μια διαφορά. Παρότι υπάρχει πάλι το ποσοστό επιδότησης ανάλογα με την φορολογική δήλωση, υπάρχουν πια δυο «κόφτες».
Ποιοι είναι όμως οι δυο «κόφτες»; Η κ. Ξενόγιαννη, αναλύει τους δυο αυτούς συντελεστές: «Ο ένας αφορά τα τετραγωνικά του σπιτιού. Παράδειγμα αν έχει 10.000 ευρώ παρεμβάσεις αλλά τα τετραγωνικά είναι 40, ο «κόφτης» λέει ότι μπορείς να πάρεις μέχρι 200 ευρώ ανά τετραγωνικό δηλαδή μέχρι 8.000 ευρώ για τις παρεμβάσεις των 10.000 ευρώ, όμως. Ο δεύτερος «κοφτης» πολλαπλασιάζει τα τετραγωνικά τα οποία υπάρχουν επί την ετήσια κατανάλωση ρεύματος την οποία γλυτώνεις με βάσει τα ενεργειακά πιστοποιητικά και τις αναβαθμίσεις που κάνεις και αυτό είναι οι 165 κιλοβατόρες που τις πολλαπλασιάζεις με τα τετραγωνικά και μπορεί ο «κόφτης» να βγάλει ένα ποσό π.χ. 6.500 ευρώ από τα 10.000 της φορολογικής δήλωσης.
Άρα πρέπει να κάνεις εργασίες 10.000 ευρώ γιατί με αυτές έχεις την ενεργειακή αναβάθμιση που χρειάζεται να περάσεις στο πρόγραμμα αλλά ουσιαστικά η επιδότηση δεν είναι επί των 10.000 αλλά επί του μικρότερου ποσού. Παράδειγμα, αν ο «κόφτης» σου βγάζει 8.000 ευρώ για 40 τ.μ τότε μπορείς να πάρεις επί αυτού του ποσού το 70% και τα υπόλοιπα 4.000 μέχρι τα 10.000 ευρώ της δήλωσης σου, μπορείς να πάρεις 2.400 ευρώ άτοκο δάνειο από την τράπεζα και τα άλλα 2.000 ευρώ πρέπει να τα βάλεις από ίδια κεφάλαια ή να πάρεις καταναλωτικό δάνειο με όποιο επιτόκιο που ορίζει κάθε τράπεζα».
Τέλος, η κ. Ξενογιάννη, ξεκαθαρίζει: «Άρα το ποσοστό που επιδοτεί ανάλογα με την φορολογική δήλωση είναι πλασματικό και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο όταν ενημερώνονται για τους «κόφτες» αυτούς αρχίζουν και το σκέφτονται. Βέβαια μέχρι να φτάσουν στο σημείο να δουν το ποσοστό που τους αναλογεί και να αποφασίσουν, υπάρχουν ποσά που πρέπει να προκαταβάλουν π.χ. το κόστος του πρώτου ενεργειακού πιστοποιητικού. Επίσης, να αναφέρουμε, ότι αν κάποιος επιλέξει να συνεχίσει με το πρόγραμμα, πάντα υπάρχει η πιθανότητα της μη έγκρισης του».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr