Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Εξετάζεται χαλάρωση μέτρων σε εστίαση και γήπεδα - Προϋπόθεση να μειώνονται τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Εξετάζεται χαλάρωση μέτρων σε...

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ, το οποίο ορίζει την παράταση των μέτρων

Σταθεροποίηση και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα ακόμα θεωρείται ανησυχητική, με την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα να παρουσιάζει ανθεκτικότητα. Έτσι το Σάββατο 15 Ιανουαρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ, το οποίο ορίζει την παράταση των μέτρων που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού για ακόμα μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι ειδικοί μιλούν πλέον για ήπια πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ είναι σημαντικό το ότι παρατηρείται ισοζύγιο των εξιτηρίων ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία της χώρας. Οι επιστήμονες περιμένουν το τέλος αυτής της εβδομάδας για να γίνει ξεκάθαρο το αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχιστεί ως έχει, δηλαδή συνεχιστεί η μείωση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να μπει στο τραπέζι της συζήτησης των ειδικών η άρση κάποιων μέτρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δέσποινας Βλεπάκη μετά τις 24 Ιανουαρίου θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει:

επαναφορά της μουσικής στην εστίαση

περισσότερους πελάτες στα καταστήματα

αλλά και περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα

Γκάγκα: Η πανδημία παρουσιάζει σχετική ύφαιση

Την πεποίθηση πως η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει μια σχετική ύφεση και πως τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται εξέφρασαν οι ειδικοί μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV, τονίζοντας ωστόσο πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε για να μην επιδεινωθεί πάλι η επιδημιολογική εικόνα εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

Μιλώντας στο OPEN η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα εξήγησε πως οδεύουμε για περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, ωστόσο παρατηρείται μια μετακύλιση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με την ίδια, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. «Είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας και από την άνοιξη θα είμαστε ακόμα καλύτερα. Από τη μετάλλαξη Όμικρον κινδυνεύουν οι μεγαλύτεροι, όπως και με όλες τις ιώσεις», είπε.

Αναφερόμενη στον υψηλό αριθμό θανάτων, η κυρία Γκάγκα ανέφερε πως κάποιοι φτάνουν αργά στον γιατρό τους, σημειώνοντας πως μετά την τρίτη ημέρα που επιμένουν τα συμπτώματα πρέπει να ακολουθεί επίσκεψη στον γιατρό. «Πολλοί έρχονται και διασωληνώνονται μόλις φτάσουν στα επείγοντα. Σχετικά με τα σχολεία, την πρώτη εβδομάδα δεν φάνηκε αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε.

Βατόπουλος: Τα τεστ θα έπρεπε να είναι προσιτά σε όλους

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Μικροβιολογίας της δημόσιας Υγείας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος επεσήμανε ότι είναι λογικό να υπάρχει πτώση κρουσμάτων μετά την μεγάλη μετάδοση που σημειώθηκε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η πανδημία δεν τελειώνει και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.

Όπως είπε, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αρχίσει να μειώνεται σε 15 περίπου μέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 40% των νοσηλειών νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα, παρόλο που τα κρούσματα είναι κυρίως Όμικρον. Για τα σχολεία σημείωσε: «Το ότι βρέθηκαν χιλιάδες θετικά τεστ, δείχνει ότι το σύστημα ανίχνευσης λειτουργεί καλά. Κάνουμε πολλά τεστ για να μην κλείσει η τάξη, για να προλάβουμε τη διασπορά. Είναι προφανές ότι τα τεστ θα έπρεπε να είναι προσιτά σε όλους».

Θωμαϊδης: Ίσως στην αρχή της ύφεσης

Για ύφεση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα μίλησε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαϊδης. Όπως εξήγησε η διάδοση δείχνει να περιορίζεται, ίσως είμαστε στην αρχή μιας ύφεσης και συμπλήρωσε πως η εβδομάδα που έρχεται είναι καθοριστική.

«Στην Αττική καταγράφεται το 40% των κρουσμάτων. Υπάρχει αισιοδοξία πως την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αποκλιμάκωση. Η αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ είναι από τις μέρες των Χριστουγέννων και κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα. Η Όμικρον εμφανίστηκε στα λύματα της Αττικής και μέσα σε μια εβδομάδα εξαπλασιάστηκε, ήταν μια πυρκαγιά», υπογράμμισε.

Δημόπουλος: Οι 3 προϋποθέσεις για να τελειώσει η πανδημία

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία. Όπως είπε το πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα και τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Δέλτα. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις