Τι απαντάει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Μια βόλτα στο κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου, μπορεί να εγείρει πολλά ερωτηματικά κυρίως για τους πιο παρατηρητικούς πολίτες. Ερωτηματικά, όπως «που πήγαν οι ιστορικοί φανοστάτες» και «γιατί δείχνει κατεστραμμένο το επάνω μέρος τους». Ιδίως αν δει έναν εξ αυτών στον οποίο το μόνο που υπάρχει εδώ και καιρό, είναι ο… στύλος του, αλλά και τον δεύτερο ιστορικό φανοστάτη από τον οποίο λείπουν βραχίονες, γλόμποι κ.α.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πλατεία Γεωργίου φωτίστηκε για πρώτη φορα με φωταέριο το 1878. Ήταν τότε που τοποθετήθηκαν 13 μαντεμένιοι φανοστάτες κατασκευασμένοι στο Παρίσι. Κάθε φανοστάτης είχε 5 φανάρια.
Από αυτούς σήμερα έχουν διασωθεί μόνο οι δύο εκ των οποίων ο ένας παραμένει εκεί με σπασμένο βραχίονα ενώ από τον άλλο έχει μείνει μόνο ο στύλος.
Την απάντηση για το τι συμβαίνει, δίνει στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Έργων Υποδομής Χρήστος Κορδάς: «Από τους φανοστάτες της πλατείας έλειπαν δυο κλάρες, τα πήγαμε σε χυτήριο μήπως μπορέσουμε να τα ανακατασκευάσουμε, ωστόσο αυτά είναι διατηρητέα και δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο καμία παρέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, ούτε στα σιντριβάνια μπορούμε να παρέμβουμε».
Όπως αναφέρει ο κ. Κορδάς, ο χαρακτηρισμός τους ως διατηρητέων μνημείων δεν επιτρέπει στον Δήμο Πατρέων να προχωρήσει, επί χρόνια, σε εργασίες αποκατάστασης, παρά μόνο σε απλές εργασίες καθαρισμού. Έτσι έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για την αναγκαία συντήρηση των σιντριβανιών της πλατείας Γεωργίου και αναμένει από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ανατεθεί σε εξειδικευμένο συνεργείο η αποκατάσταση των εμβληματικών αυτών μνημείων της πόλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κορδάς, επισημαίνει: «Περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια την μελέτη από το υπουργείο πολιτισμού για να κάνουμε τις επιδιορθώσεις όχι μόνο της πλατείας Γεωργίου αλλά και για όλα τα στοιχεία που έχουν γίνει διατηρητέα στην πόλη. Πρέπει από το υπουργείο να μας πουν τι να κάνουμε και πώς να τα φτιάξουμε, αλλά πολλά που θεωρούμε ως αυτονόητα για την ελληνική γραφειοκρατία δεν είναι αυτονόητα».
Να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτήρισε τα σιντριβάνια και τους φανοστάτες της πλατείας Γεωργίου όπως και το σιντριβάνι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, διατηρητέα μνημεία, καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση «αποτελούν μαρτυρία της οικονομικής, κοινωνικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ανάπτυξης της Πάτρας στα τέλη του 19ου αιώνα που με την προωθητική της ορμή έδωσε τον κυρίαρχο τόνο δηλαδή ένα έντονο ευρωπαϊκό πολιτιστικό στίγμα στη ζωή και την όψη της πόλης».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr