Η απάντηση
H απάντηση στην ερώτηση αν η επέλαση της Ομικρον σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη εξασφαλίσει-επιτέλους- τη συλλογική ανοσία είτε μέσω της νόσησης είτε μέσω των εμβολίων δεν μπορεί να είναι μονοσημάντη. Και αυτό γιατί όλες οι πιθανότητες βρίσκονται πάνω στο τραπέζι σε μία κατάσταση που έτσι και αλλιώς είναι δυναμική λόγω της ταχύτατης εξέλιξής της.
Οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα αποτελέσουν πραγματικότητα, για την ακρίβεια αποτελούν ήδη πραγματικότητα. Και τότε, τώρα δηλαδή, πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της συνολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πλανήτη. Είναι ο επιθυμητός μέχρι στιγμής; Σε καμία περίπτωση απαντούν οι επιστήμονες και εξηγούν το γιατί.
Ο άνισος τρόπος με τον οποίο κατανεμήθηκαν τα εμβόλια στην παγκόσμια κοινότητα (υπερβολικά πολλά στις αναπτυγμένες χώρες, υπερβολικά λίγα σε περιοχές όπως η Αφρική) δημιούργησαν "νησίδες" ανασφάλειας στον πλανήτη, τις ευκαιρίες δηλαδή που θα ψάξει μία νέα μετάλλαξη για να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί. Αλλωστε αυτήν την κατάσταση ζούμε τώρα με την παραλλαγή Ομικρον που ξεκίνησε το "ταξίδι" της επί αφρικανικού εδάφους.
Ακόμα όμως και μέσα στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχουν ήδη τέτοια "νησίδες" στις οποίες ο εμβολιασμός δεν πήγε καθόλου καλά. Οι ΗΠΑ των έτσι και αλλιώς τεράστιων αντιθέσεων, αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε αγροτικές περιοχές, σε φτωχές κοινότητες κτλ ο εμβολιασμός δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε. Αλλά αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ.
Τους κατοίκους αυτών των "νησίδων"ή Ομικρον μέχρι να κλείσει τον κύκλο της αναμένεται να τους χτυπήσει χωρίς έλεος όπως υπογραμμίζει το Atlantic. Για τις ΗΠΑ ειδικά υπολογίζεται ότι ακόμα και οι μισοί κάτοικοί της μπορεί να νοσήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ακόμα και έτσι πάντως, η ανοσία δεν πρόκειται να επιτευχθεί όπως σημειώνουν επιστημονικοί κύκλοι.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γενική προσπάθεια εμβολιασμού πρέπει να ενταθεί διότι αυτή είναι η μόνη σίγουρη λύση για την αποφυγή τουλάχιστον της βαριάς νόσησης. Αν, αντιθέτως, το εμβολιαστικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχίσει να διευρύνεται τα κενά προστασίας που είχαν παρατηρηθεί πριν από την έλευση της Ομικρον μπορεί να μεγαλώσουν με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της νόσου παγκοσμίως.
Ακόμα και στο ενδεχόμενο που η Ομικρόν εξελιχθεί στην τελευταία πραγματικά μεγάλη έκρηξη του κορονοϊού παγκοσμίως, ουδείς εγγυάται ότι μία επόμενη παραλλαγή δεν θα προκαλεί τοπικά κύματα έξαρσης της νόσου, νοσηλείες αλλά και θανάτους. Οι μη προστατευμένες χώρες ή κοινότητες, αυτές με χαμηλό ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, θα είναι μέσα στους πιο πιθανούς "προορισμούς" του ιού τους επόμενους μήνες και όταν η Ομικρον κοπάσει.
Κοντολογίς: Εχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας με την Covid-19. Ο αγώνας, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σπριντ αλλά ένας μεγάλος και επίπονος μαραθώνιος στον οποίο τρέχουν "αθλητές" με τελείως διαφορετικές δυνατότητες μεταξύ τους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr