Σύμφωνα με δύο έρευνες
Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) από τη μύτη είναι πιο αποτελεσματικά στην ανίχνευση του κορονοϊού, σε σχέση με εκείνα από το στόμα, δείχνουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια αμερικανική και μια ισπανική, που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι τα τεστ που προορίζονται για τη μύτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το στόμα, αλλά να γίνονται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρ Νταϊάν Χαβλίρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, έκαναν φέτος τον Ιανουάριο από τη μύτη ταυτόχρονα τόσο rapid τεστ (το BinaxNOW της Abbott) όσο και μοριακά σε 731 ανθρώπους. Τα 296 τεστ (το 40%) βγήκαν θετικά με βάση το μοριακό τεστ και το 99% των μολύνσεων αφορούσαν την παραλλαγή Όμικρον.
Τα γρήγορα τεστ ανίχνευσαν το 95% των ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό. Η ευαισθησία του γρήγορου τεστ (δηλαδή η ικανότητά του να ανιχνεύει τον ιό) ήταν μικρότερη, από 82% έως 65%, όσο μικρότερο ήταν το ιικό φορτίο.
Όταν το ίδιο γρήγορο τεστ έγινε με λήψη δείγματος από το στόμα σε 75 άτομα, ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητο σε σχέση με το ρινικό, αποτυγχάνοντας να ανιχνεύσει το 91% (20 στα 22) από τις περιπτώσεις που είχαν βγει θετικές με το μοριακό τεστ από τη μύτη. Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια άμεση σύγκριση σε 115 άτομα στα οποία έγινε το ίδιο rapid τεστ με δείγματα τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα. Η ευαισθησία του τεστ ήταν σχεδόν 98% από τη μύτη και μόνο 49% από το στόμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα τεστ από το στόμα (τον λαιμό ή το μάγουλο) δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα τεστ από τη μύτη λόγω της σημαντικά μειωμένης ευαισθησίας τους σε σχέση με τα ρινικά».
Μια ξεχωριστή ισπανική μελέτη, που έγινε στη Βαρκελώνη σε 300 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ Covid-19 τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα, επίσης συμπέρανε ότι η λήψη δείγματος από το στόμα (σάλιο από το εσωτερικό του μάγουλου) είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστη σε σχέση με τη λήψη από τα ρουθούνια, όσον αφορά την ανίχνευση του κορονοϊού. Τα τεστ από το στόμα βρέθηκαν να έχουν ευαισθησία μόνο 32%.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «τα τεστ από τη μύτη έχουν καλύτερη απόδοση από εκείνα από το στόμα» και συμβούλευσαν «ενάντια στη χρήση δειγμάτων από το στόμα για τη διάγνωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 με γρήγορο τεστ»
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr