Η "μάχη" ξεκίνησε πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή- Τι θα ψηφίσει η αντιπολίτευση- "Ήρθε η ώρα να φεύγετε", είπε στον Κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας
Αύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 18:00 το απόγευμα, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μετά τη μεσημεριανή "βόμβα" του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, "μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα" και όπως χαρακτηριστικά είπε κατά την τοποθέτησή του, "είναι η ώρα να φεύγουν".
Η συζήτηση πρόκειτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό να ολοκληρωθεί στις 20:00 της Κυριακής και στη συνέχεια θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής
Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.
Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.
Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.
Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Οι θέσεις των κομμάτων
Ως μία “κίνηση εντυπωσιασμού” που είναι “απολύτως προβλέψιμη” χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή θα αποτελέσει μία ευκαιρία ώστε οι πολίτες “να ακούσουν για τις αποδόσεις της κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει”, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “φαντασιώνεται να επαναφέρει το αποτυχημένο χθες”.
Αναλυτικά, κατά την εισήγησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε για την πρόταση δυσπιστίας: “Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο επιχειρεί μια κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως”.
“Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, στην οποία οι πολίτες θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία να ακούσουν για την οικονομία, τις επενδύσεις, το κράτος δικαίου, τη θωράκιση της χώρας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ασφάλεια, τη διαχείριση κρίσεων. Να ακούσουν για τις αποδόσεις της κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συνεχίζοντας, άφησε αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: “Δεν θα μιλήσω για τη σύγκριση στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με την δική του κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά και γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο”.
Ερωτηθείς για το “καθεστώς Μητσοτάκη”, στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: “Θα τα πούμε όλα στη Βουλή, έχουμε σε εξέλιξη μία τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν, που επηρεάζουν τη ζωή τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”.
Στο ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί η στάση του κόμματος, ενώ μιλώντας στο OPEN είπε ότι θα ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές εν μέσω της πανδημίας, παρόλο που “με συμφέρει να γίνουν αύριο το πρωί”, όπως είπε.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για “μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα” και τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ βάζει πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον και όχι το κομματικό.
“Θεωρούμε αδιανόητο κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, που θρηνούμε 100 συμπολίτες μας κάθε μέρα και η πανδημία δεν έχει κοπάσει να ζητάμε εκλογές. Θεωρώ αναξιόπιστο να ζητώ εκλογές κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες”, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
“Λέω ξεκάθαρα ότι θα ψηφίσουμε την πρόταση, καταδικάζοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά σε μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να εμπλακούμε. Συνεχίζουμε την αυτόνομη πορεία μίας αξιόπιστης, προοδευτικής αντιπολίτευσης που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός για να βελτιωθεί η ζωή του”, συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έστρεψε τα βέλη του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι “ο κ. Τσίπρας ψάχνει σωσίβιο και ψάχνοντας σωσίβιο για τον ίδιο, προσφέρει και στον κ. Μητσοτάκη”.
“Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος.
Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι, όμως, η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων “σωτήρων”, που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν.
Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ’ όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης” αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
“Καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην γραμμή της Ελληνικής Λύσης, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Στις 18 Δεκεμβρίου 2021, από το βήμα της βουλής είχα ζητήσει προσωπικά την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες για να λυτρωθεί η πατρίδα μας από τα δεινά που έφερε η κυβερνηση της ΝΔ με τα ολέθρια λάθη της. Καλώντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής διότι η Ελληνική Λύση δεν διέθετε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να το πράξει.
Εξυπακούεται λοιπόν ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής, όχι για να επαναφέρουμε τον καταστροφικό ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά για να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μία τετραετία” τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
“Ήρθε η ώρα για την «σιωπηλή πλειοψηφία» να εγερθεί και να δώσει τη λύση για την σωτηρία της πατρίδας. Την Ελληνική Λύση. Την μοναδική πολιτική δύναμη που προσέφερε λύσεις ακόμα και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με γνώμονα όχι το κομματικό αλλά το εθνικό συμφέρον.
Όσο περισσότερο παραμένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερο ταλαιπωρείται η ίδια η δημοκρατία, η Ελλάδα και οι Έλληνες. Εμείς λέμε: Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες!” προσθέτει.
Την πρόταση δυσπιστίας θα ψηφίσει και το ΜέΡΑ25 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Ράδιο ΜέΡΑ,
“Όταν ζητήσαμε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μας διακωμωδούσαν, μας έλεγαν “αφού έχουν την πλειοψηφία, ποιος είναι ο λόγος, θα τους συσπειρώσουμε”.
Και η απάντησή μας είναι ότι, βεβαίως έχουν την πλειοψηφία, αυτό τι σημαίνει; Ότι μία μειοψηφία δεν καταθέτει ποτέ μία πρόταση μομφής; Και είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός εκείνος εγκυμονούσε όλα αυτά τα οποία ζούμε καθημερινά. Ήταν στον αέρα. Ήταν συσπειρωμένη η κυβέρνηση εκείνες τις μέρες, προφανώς δεν θα ‘χάναν την ψηφοφορία αλλά θα τους βάζαμε σε μια δύσκολη θέση. Τρεις μέρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα τους σφυροκοπούσαμε και θα είχαμε μεγαλύτερες ευκαιρίες να αναδείξουμε αυτό το έγκλημα που γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού” τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
“Σήμερα, που ο Πρωθυπουργός είναι πληγωμένος λόγω της τεράστιας αστοχίας, της αποτυχίας, του φιάσκου με την κακοκαιρία, με το χιονιά, τώρα που «χτυπιούνται» μεταξύ τους, που έχεις την Κυβέρνηση να «χτυπάει» τον Περιφερειάρχη, που έχεις τη μία εταιρεία να «χτυπάει» την άλλη εταιρεία, τα συμφέροντα των μεν –εντός της Μητσοτάκης Α.Ε.- να «χτυπάνε» τα συμφέροντα των δε, με αυτό που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που έπρεπε να το έχει κάνει τον Δεκέμβριο όταν του το λέγαμε, τώρα τους συσπειρώνει.
Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης Α.Ε. αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την Τρόικα έξω από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην Άκτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης Α.Ε..” πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr