Συζητώντας με τον εικαστικό Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, που έκανε καρτούν τους ήρωες του 1821 στο χώρο Tatiana Dimou
Θέλετε να δείτε ανατρεπτικά «εικονίσματα» με super heroes τον Κολοκοτρώνη, το Διάκο και τον Καραισκάκη; Η παλιγγενεσία του 1821 ως αναγέννηση του ελληνισμού μετά την οθωμανική σκλαβιά και οι μυθικοί αγωνιστές της, όχι ως ιστορικά πρόσωπα παραδοσιακής απεικόνισης αλλά σαν σύγχρονα κόμικς, έχουν κατακτήσει το φιλότεχνο κοινό της Πάτρας στην αίθουσα Tatiana Dimou της Τσαμαδού 24.
Η ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, με ηρωικές φιγούρες «αλλιώς», οι οποίες μετά από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών σταθμεύουν στην πόλη μας και κατόπιν θα ταξιδέψουν στην Πινακοθήκη Ιωαννίνων, έχει την επιμέλεια του συμπολίτη εικαστικού Κλεομένη Κωστόπουλου. Παρακολουθήσαμε μια από τις ξεναγήσεις του Σαββάτου και μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη.
Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος με διδακτορικό από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και σπουδές στην ΑΣΚΤ, διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η τωρινή του δουλειά που συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «μιξάρει» ευρηματικά τις επιρροές της επιστημονικής φαντασίας και των βιντεοπαιχνιδιών με τις λαικές τέχνες της ανατολής και της Δύσης. Οι ήρωες του ’21 που μάθαμε στο σχολείο με τα γνώριμα «ναίφ» πρόσωπα φαντάζουν ως ψηφιακοί σαμουράι σε χρυσό σκηνικό!
«Εχεις δυο επιλογές. Είτε ανασύρεις το παρελθόν, είτε δίνεις το φιλί της ζωής σε παλαιότερες μορφές» μας εξήγησε. Χρησιμοποιεί μελάνι, αυγοτέμπερα και φύλλο χρυσού πάνω σε ξύλο. Η διαδικασία είναι σύνθετη καθώς προηγούνται τα σχέδια, ακολουθεί εκτυπωτική χρήση ipod ώστε να παραχθεί ένα είδος καρμπόν και μετά να μπουν στο τελάρο το χρυσό και η ζωγραφική. Η πολυπολιτισμική ιστορία του Ελληνισμού, με μια ματιά δίχως αισθητικά κλισέ ήταν η βασική ιδέα των έργων του. Αυτό το ιδιαίτερο χαρμάνι ήταν άλλωστε καθεστώς και πρακτική για αιώνες.
«Η Ακρόπολη είναι για μας το σύμβολο της ελληνικής αρχαιότητας. Όμως έγινε επίσης ρωμαικός και καθολικός ναός, κόντεψε να εξελιχθεί σε ανάκτορο του Οθωνα. Πρόκειται για μια τούρτα με στρώσεις ιστορίας» λέει. «Η Ελλάδα, μετά το Μεγαλέξανδρο ήταν πάντα κομμάτι μιας ξένης αυτοκρατορίας και μάλιστα το φτωχότερο. Επιπλέον, ενώ ο φυσικός της χώρος είναι ανάμεσα σε Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, όταν γυρίζεις από ταξίδι στο Κάιρο καταλαβαίνεις πως είμαστε Ευρώπη. Το ιστορικό παράδοξο αυτής της ευτυχούς μεταπήδησης σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι πως η Ελλάδα μεταπλάθει εικόνες επαναφέροντας τις δικές της. Ότι ο ελληνισμός αντέχει αν και ξαναφτιαχθήκαμε από το μηδέν. Πρόκειται για ένα remix. Ξένα μοτίβα η Ελλάδα τα κάνει δικά της. Ο Τσαρούχης μέσα από τον Καραγκιόζη κατάλαβε τον Ματίς…» υποστηρίζει. Μας θυμίζει ακόμα πως ο Κούρος είναι σμιλεμένος στα αιγυπτιακά πρότυπα και πως στην Αρχαία Ολυμπία τα περισσότερα εκθέματα βασίζονται σε ασιατικά πρότυπα, αποδεικνύοντας πως ανέκαθεν είχαμε επιρροές από την Ανατολή. (Για το όλο σκεπτικό του έχει παραδείγματα που δεν τελειώνουν ποτέ..).
Ποια είναι όμως η άποψή του για τη θέση της χώρας μας στο γενικότερο τοπίο της σύγχρονης τέχνης αλλά και για το πατρινό γίγνεσθαι;
«Εχω καταγωγή από την ορεινή Αιγείρα λόγω του παππού μου, άρα νιώθω Αχαιός. Χαίρομαι που πλέον η Πάτρα δεν αντιμετωπίζεται πια μόνο ως σταθμός διακομιδής, αλλά με αυτό το καταπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο- κόσμημα, τις φεστιβαλικές διοργανώσεις αλλά και τις τοιχογραφίες Artwalk εμφανίζει μια νέα δυναμική. Εχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και μπορεί να κάνει τον πολιτισμό την βιομηχανία που έχασε. Σε διεθνές επίπεδο τώρα, θα έλεγα ότι πλέον λόγω social media, αλλά και σπουδών και ταξιδιών στο εξωτερικό, ο κόσμος πια μπορεί να δει οτιδήποτε, οπουδήποτε. Το αίτημα που παλιότερα εξέφραζαν στο διεθνές στερέωμα ο Φασιανός, ο Takis, η Chryssa, ο Kounellis έχει μια νέα διέξοδο».
*Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 9:00 – 14:30 έως 18/2. Σπεύστε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr