Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι πρέπει να ξέρουμε για το νέο εμβόλιο Nuvaxivid- Ποιες οι διαφορές του με τα άλλα

Τι πρέπει να ξέρουμε για το νέο εμβόλιο ...

Όλα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Σε βασικά χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου Nuvaxivid αλλά και διαφορές σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια για τον κορωνοιό, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

 Τον Δεκέμβρη αδειοδοτήθηκε το πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο που σε λίγες μέρες θα διατίθεται και στην χώρα μας, υπενθύμισε η κα Θεοδωρίδου αναφερόμενη στο πρωτεινικό εμβόλιο Nuvaxivid

Η διαφορά μεταξύ των εμβολίων διαφορετικής τεχνολογίας έγκειται στον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού ανοσίας. 

Όλα τα εμβόλια εν προκειμένω στοχεύουν στην επιφανειακή πρωτεϊνική ακίδα του ιού (spike protein).

Στα εμβόλια Mrna όπως το Moderna και Pfizer, δίνονται γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός συνθέτει την πρωτεΐνη που προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων.

Στα εμβόλια με ιικό φορέα όπως το Astra Zeneca και το Johnson & Johnson χρησιμοποιείται μη ένας μη αναπαραγώγιμος ιός, όπως ο αδενοοιός που διαβιβάζει με ασφάλεια τον γενετικό κώδικα στα σωματικά κύτταρα που παράγουν πάλι την πρωτεΐνη- ακίδα.

Στο Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, χορηγείται έτοιμη. Δηλαδή δεν την παράγει ο οργανισμός.

Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλιά, της δεκαετίας του 80, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου εξηγώντας περαιτέρω πως βάση αυτής έχουν παραχθεί σειρά από άλλα γνωστά εμβόλια όπως αυτό της γρίπης ή της ηπατίτιδας.

Αναφερόμενη σε κάποια χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως μια δόση του περιέχει 5 μικρογραμμάρια πρωτείνης και έχει ως ανοσοενισχυτική ουσία μια σαπουνίνη την Matrix M.

Αυτή προστίθεται για να καταστεί η εφικτή η μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων και να χρειάζεται για την παρασκευή των εμβολίων μικρότερη ποσότητα αντιγόνου, να είναι δηλαδή και πιο οικονομικό.

Διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου ενώ ως ανοιγμένο μπουκαλάκι 10 δόσεων μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και έξι ημέρες.

Είναι φθηνό και εύκολο στην μεταφορά εμβόλιο και θεωρείται πως θα συμβάλλει σημαντικά στους εμβολιασμούς σε μη προνομιούχες χώρες.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει αναφορά για κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια και πρόσθεσε πως υπάρχει σχέδιο για εμβολιασμό παιδιών σε δύο δόσεις.

Σημειώνεται πως ερωτώμενη για το στάδιο και την πορεία μελετών στα εμβόλια της Sanofi και της Gsk, η κα Θεοδωρίδου είπε πως βρίσκονται στην φάση δύο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις