Τι λένε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς και ο καθηγητής Αβραάμ Ζεληλίδης
Η «διαρροή» από το Υπουργείο που κάνει λόγο για εμπλοκή στο έργο της υπογειοποίησης του τρένου λόγω ύπαρξης υδάτινου στοιχείου, στο τμήμα Ρίο- Νότιο Λιμάνι Πάτρας αφήνει υποψίες για σκοπιμότητες που μπορούν να οδηγήσουν είτε σε αναστολή του έργου είτε σε αύξηση του κόστους του με ωφελημένο τον εργολάβο.
Ουσιαστικά όπως εξηγούν μιλώντας στο thebest.gr o αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς αλλά και ο Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής γενικής θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, το να τίθεται κίνδυνος αναστολής του έργου λόγω της ύπαρξης νερού δεν έχει καμία βάση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορδάς, «ποτέ μέχρι σήμερα στους επαφές της δημοτικής αρχής με τους πρώην και νυν υπουργούς, τους αρμόδιους των υπουργείου, τους αρμόδιους του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τεχνικές δυσκολίες που θα οδηγούσαν σε υπερβολικό κόστος το έργο. Η συζήτηση λοιπόν αυτή θα μπορούσε να ευνοήσει μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα με επαύξηση του κόστους αλλά δεν πρόκειται να αναχαιτίσει τη διεκδίκηση του δήμου και των φορέων της Πάτρας για την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής και του τρένου.
Η ΕΡΓΟΣΕ έχει προκηρύξει ανταγωνιστικό διάλογο και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν όλες οι ελληνικές εταιρείες, ακόμα και διεθνείς, με συγκεκριμένο ύψος χρημάτων και προδιαγραφές. Σύμφωνα με αυτές θα υπογειοποιηθούν μόνο τα 5,12 χλμ. Η σιδηροδρομική γραμμή δεν πρέπει να διαιρέσει βίαια τον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας. Το τρένο πρέπει να περάσει υπόγεια, με απλό τρόπο, από το Ρίο μέχρι το νότιο Πάρκο».
Από την πλευρά του ο Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής γενικής θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής εξήγησε ότι το υδάτινο στοιχείο δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί σε μία τέτοια μελέτη.
«Όσα υδάτινα στοιχεία και να υπάρχουν, τα έργα μπορούν να γίνουν. Υπάρχουν θαλάσσιοι δρόμοι, δεν μπορεί να προχωρήσει χερσαίο έργο επειδή υπάρχει νερό; Το έργο μπορεί να γίνει, προφανώς με μεγαλύτερο κόστος. Κανένας μελετητής από όλη την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, που θα έπρεπε να κατασκευάσει αυτή τη σιδηροδρομική γραμμή που θα περνάει από το Ρίο, δεν θα καθόταν σε ένα γραφείο να σχεδιάσει ένα έργο χωρίς να δει τις ιδιαιτερότητες. Εκτός κι αν ήταν από άλλο πλανήτη. Το υδάτινο στοιχείο ήταν δεδομένα και άρα από τη φάση της προμελέτης και της μελέτης κατασκευής του έργου, γνώριζαν ότι θα συναντήσουν είτε γλυκό νερό, δηλαδή ένας ανεβασμένος υδροφόρος, είτε την είσοδο του θαλασσινού νερού στην παράκτια ζώνη. Όποιο έργο κι αν κάνεις από την κάτω Αχαΐα μέχρι το Δρέπανο, γιατί εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, θα βρεις νερό.
Το υδάτινο στοιχείο υπήρχε ως πληροφορία και ως γνώση. Άρα όταν κάνω μία προκήρυξη για μία μελέτη ή για την κατασκευή ενός έργου, πρέπει να ρωτήσω. Ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει στην ομάδα σύνταξης της μελέτης ένας γεωλόγος. Ωστόσο ακόμα και ένας ντόπιος κάτοικος, αν τον ρωτούσαν, θα διαβεβαίωνε ότι βρίσκει νερό. Και ξαφνικά προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό, αν δηλαδή έχει υδάτινο στοιχείο η παράκτια ζώνη. Βεβαίως και έχει και το γνώριζαν. Θεωρώ πως όλα αυτά είναι υπεκφυγές. Μήπως κάνουμε μία μελέτη για να κάνουμε ένα έργο και ξαφνικά διαπιστώνουμε αδυναμίες για να ζητήσουμε προσαυξήσεις;» αναφέρει.
«Την ευθύνη έχει αυτός που έκανε τη μελέτη. Έπρεπε το υδάτινο στοιχείο να είχε συμπεριληφθεί στη μελέτη και ή να μην προχωρήσει η υπογειοποίηση και να δοθεί άλλη λύση. Δεν μπορεί να είναι σήμερα ο κύριος λόγος για αναστολή του έργου» καταλήγει.
Η ανακοίνωση του Δήμου
Ουδέποτε έχει τεθεί, από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, κάποιο ζήτημα. Η Δημοτική Αρχή απαιτεί, μαζί με το λαό και τους φορείς, να μη διχοτομηθεί η πόλη μας με επίγεια διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων.
Όπως έχει ανακοινωθεί και είναι γνωστό, έχει ήδη ξεκινήσει ο Διαγωνισμός, με τη συμμετοχή των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, με πρώτο βήμα τον Ανταγωνιστικό διάλογο για την κατασκευή του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής. Η όψιμη «ανακάλυψη» τέτοιων ζητημάτων, αντικειμενικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθούν οι ελάχιστες εκπτώσεις για το έργο, με σκοπό τα αυξημένα κέρδη των αναδόχων.
Σε κάθε περίπτωση κάνουμε γνωστό ότι ο πατραϊκός λαός επιμένει στα δίκαια αιτήματά του για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου. Τέτοιου είδους στοιχεία και άλλα που πιθανόν θα προκύψουν, δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσουν, ούτε θα αποδυναμώσουν τον αγώνα μας για υπογειοποίηση και γραμμικό πάρκο στην επιφάνειά του.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr