Στο διαγωνιστικό μέρος μετέχουν 33 ομάδες και τα βραβεία αναμένεται να ανακοινωθούν την Τσικνοπέμπτη 24/2/2022
Το 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και λόγω των συνθηκών της πανδημίας γίνεται διαδικτυακά ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την πράγματι επιτυχημένη διοργάνωση καθώς όπως μαθαίνουμε ήδη πολλοί φίλοι του «Μώμου» απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν επισκεφθεί την διεύθυνση στο διαδίκτυο και έχουν απολαύσει το φετινό διαγωνιστικό μέρος με τις 33 ομάδες συν 3 σατιρικά δρώμενα 10λεπτης διάρκειας εκτός συναγωνισμού καθώς & τους προηγούμενους «Μώμους» της περιόδου 2009-2011.
Κι όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε μπαίνοντας στην παρακάτω διεύθυνση:
https://www.carnivalpatras.gr/event/festival-momos-2022/
Το Φεστιβάλ «Μώμος ο Πατρεύς» πραγματοποιείται με τη διοργανωτική σφραγίδα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας Ρεφενέ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καρναβάλι Πάτρας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το φετινό διαδικτυακό Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 6/3/2022 ενώ την Τσικνοπέμπτη 24/2 θα ανακοινωθούν και τα βραβεία για τα 10 καλύτερα σατιρικά, θεατρικά 10λεπτα.
Η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Ειρήνη Κουρή στον χαιρετισμό της αναφέρει πως η σάτιρα, η ανατροπή, η δημιουργική καλλιτεχνική φλέβα και το αστείρευτο ερασιτεχνικό μεράκι, χαρακτηριστικά αλληλένδετα με το Πατρινό Καρναβάλι, είναι στοιχεία που κυριαρχούν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που έγινε 14 ετών. Πατρινό Καρναβάλι και «Μώμος» λοιπόν συνδέονται αναπόσπαστα.
Η συνάντηση που κάθε χρόνο αποκτά δυναμική φωνή μέσα από την καθοριστική πρωτοβουλία του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ», δίνει εύγευστους καρπούς, έγινε θεσμός και χαίρει καταξίωσης στην πόλη και στην χώρα.
Με χαρά μου φέτος διαπιστώνω το ρεκόρ συμμετοχών με 33 ερασιτεχνικούς θιάσους στο διαγωνιστικό τμήμα και 3 στο «Αφιέρωμα» που αποδεικνύει την άσβεστη φλόγα του ερασιτεχνικού θεάτρου, αλλά και τη για πρώτη φορά συμμετοχή δύο θιάσων από το εξωτερικό που καταθέτουν τη δική τους οπτική στον γόνιμο αυτό καλλιτεχνικό διάλογο δίνοντας διεθνή διάσταση στο εγχείρημα.
Η φετινή χρονιά με την πανδημία να απειλεί την υγεία καλλιτεχνών και θεατών μάς οδήγησε από κοινού με το Ε.Σ.Π. «Ρεφενέ» στη διαδικτυακή εκδοχή του φεστιβάλ, που ωστόσο θα μεταφέρει τα μηνύματα του ερασιτεχνικού θεάτρου και της μεγάλης καρναβαλικής γιορτής της Πάτρας σε κάθε άκρη του κόσμου. Με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που οι συνθήκες στερούν τη φυσική επαφή και επικοινωνία, χαιρετίζω εσάς από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο που ενώνετε το κέφι, την ανανεωτική σπίθα, τη συλλογική δημιουργία και το πάθος σας μαζί μας.
Είμαι σίγουρη ότι ο «Μώμος» του 2022 θα είναι ορόσημο για μια ακόμη πιο συναρπαστική συνέχεια στο μέλλον στη νέα σελίδα που ανοίγουν το Καρναβάλι μας και η Πάτρα μας, η πρωτεύουσα του Καρναβαλιού.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα βίντεο έχουν υπότιτλους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μπορεί να τα δει και κάποιο άτομο με προβλήματα ακοής.
Στην ενότητα Αφιέρωμα όπως διευκρινίζει ο Γιάννης Γεωργακάκης από το «Ρεφενέ» που είναι και η «ψυχή» της διοργάνωσης, υπάρχουν ολόκληρες οι παραστάσεις των τιμώμενων ομάδων και είναι οι εξής:
1. ( Θ.Ο. Τρίπολης) «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Έγχρωμο/Διάρκεια: 1:33:19/
2. (Ε.Θ.Ε. Βρυξελλών) «Φοιτηταί» του Γρηγόρη Ξενόπουλου Έγχρωμο/ Διάρκεια 1:53:26 /κατάλληλο άνω των 8 ετών
3. ( Θ.Ο.Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι») Ο Κλέφτης της Βαγδάτης» σε ελεύθερη θεατρική διασκευή των Γιάννη Τσουκαλοχωρίτη & Μαρίνου Διώτη /Έγχρωμο/ Διάρκεια: 2:02:34.
Στο Διαγωνιστικό μέρος του 14ου «Μώμου» τώρα κατατέθηκαν 33 σατιρικά δρώμενα από αντίστοιχες ομάδες με το κάθε βίντεο να είναι διάρκειας 8-15 λεπτά.
Επιπλέον υπάρχουν και 3 σατιρικά δρώμενα (τα βίντεο είναι επίσης, διάρκειας 8-15 λεπτά έκαστο) που παρουσιάζονται εκτός συναγωνισμού, μεταξύ των οποίων είναι και από τη θεατρική ομάδα του Πνευματικού Καλλιτεχνικού Κέντρου του Δήμου Πατρέων από τη δεκαετία του ’90 σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη, ένα απόσπασμα από το έργο «Ο Καλός στρατιώτης Σβέικ» με τον Χρήστο Μπαιρακτάρη.
Αναλυτικά στο διαγωνιστικό μέρος μετέχουν οι:
1. ΑΚΡΑΤΑ
Θεατρική Σκηνή Πολιτιστικού Συλλόγου «Αναγέννησις Ακράτας» (Έτος ίδρυσης 1924)
«Μανδραγόρας» του Niccolο Machiavelli (απόσπασμα).
Στο απόσπασμα δυο επιτήδειοι πείθουν έναν Νομοδιδάσκαλο να αποκτήσει κέρατα, για να γενεί πατέρας. Διάρκεια 15:22 λεπτά.
2. ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Θεατρική Ομάδα Δήμου Ήλιδας «ΕρασιΤΕΧΝΕΣ» (2014)
«Ημιτελής συνουσία» του Κώστα Μουρσελά.
Ένας καθ’ όλα ευυπόληπτος πολίτης βρίσκεται τυλιγμένος μ’ ένα σεντόνι στο δρόμο, νυχτιάτικα. Η γυναίκα του γύρισε νωρίτερα στο σπίτι κι αναγκάστηκε να διακόψει παράνομη συνεύρεση. Διάρκεια 13:54 λεπτά.
3. ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι / Atelier Théâtral Grec, Bruxelles (1984)
«Όνειρο Καλοκαιρινής νύχτας»του William Shakespeare (απόσπασμα/Πύραμος και Θίσβη)
Μια ομάδα ερασιτεχνών παρουσιάζει στους γάμους του Βασιλιά, ένα δραματικό ειδύλλιο, με κωμικό τρόπο. Διάρκεια 15:35 λεπτά.
4. ΓΑΛΗΣΣΑΣ ΣΥΡΟΥ
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά Σύρου (1981-1994)
«Αλίμονο στους νέους» των Α. Σακελλάριου – Χ. Γιαννακόπουλου
(απόσπασμα/Η συμφωνία με τον διάβολο) Διάρκεια 12:01 λεπτά.
5. ΓΕΡΜΑΝΙΑ(*)
Studiobühne Bad Mergentheim
«Σκηνές από ένα γάμο με λόγια και εικόνες » / (Το σχόλασμα & Το αυγό του πρωϊνού) του Loriot : (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow) /
Μικρά, καθημερινά "θέλω" και "χρειάζομαι", γίνονται ενίοτε αφορμή για διενέξεις, οι οποίες αναδεικνύουν την αδυναμία να αφουγκραστεί κανείς τον/την σύντροφό του. Διάρκεια 10:43 λεπτά.
6. ΔΙΣΤΟΜΟ
Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» (2005)
«Τα ραδίκια ανάποδα» του Γιώργου Γαλίτη (απόσπασμα/Η Βλάχα & Ο Στρατηγός)/
Με θλίψη και δάκρυα θα αποχαιρετίσουμε τον Κίτσο, το καμάρι του χωριού μας και τον αγαπημένο μας Στρατηγό, έναν τιμημένο Άνδρα! Διάρκεια 11:33 λεπτά.
7. ΖΕΦΥΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θεατρική Ομάδα Ζεφυρίου (2008) ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Φυλής «Πάρνηθα»/«Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά (απόσπασμα)
Ο Φον Δημητράκης είναι ο κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτικάντης που τους ειρηνικούς καιρούς απέτυχε και γελοιοποιήθηκε οικτρά ζητώντας την ψήφο του λαού, και τον καίει πάντα ο καημός ν’ ανέβει. Παντιοτρόπως! Διάρκεια 13:35 λεπτά.
8. ΊΛΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής (2007)
«μικροΑΣΤΙΚΑ όνειρα » (Από τα “ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ” του Γ. Νεγρεπόντη, τις μελωδίες του Λ. Κηλαηδόνη και κείμενα από το “Ελεύθερο Θέατρο”(απόσπασμα) Εικόνες μικροαστικής ζωής, όπου θίγονται με τον πιο αστείο τρόπο, έννοιες και καταστάσεις όπως η οικογένεια, το κουτσομπολιό, η κοινωνική επιτυχία, η κουλτούρα, η προίκα, κτλ. Μια μουσικοθεατρική σάτιρα της μικροαστικής ηθικής μας. Διάρκεια 12:33 λεπτά.
9. ΚΑΛΑΜΑΤΑ(*)
«Θεατρική Διαδρομή» (1994)
"Συμπέθεροι από τα Τίρανα" των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου (απόσπασμα ) Μπορεί να ζευγαρώσει γάιδαρος με κατσίκα; Μπορεί μία Ελληνίδα να γίνει νύφη στα Τίρανα; Τι αντίδραση θα έχει για όλα αυτά ο πατέρας που το όνειρό του είναι να πάρει η κόρη του ένα γιατρό ή ένα δικηγόρο; Διάρκεια 11.59 λεπτά.
10. ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Θεατρική Ομάδα Καλύμνου (1980)
«Εσωτερικές ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα (Επεισόδιο 20ο. Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;)
Ο «Παράγοντα», που καταφέρνει να αναρριχηθεί- έρποντας, «γλείφοντας» και «λαδώνοντας» σε θέσεις ουσιαστικής εξουσίας.
Διάρκεια 06:12 λεπτά.
11. ΚΕΡΑΤΕΑ
Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Θέσπις – Κερατέας (1996) «Το κομμωτριάκι» του Λάκη Λαζόπουλου
Από την Κοζάνη στην Αθήνα, η κομμωτριούλα με πολλά όνειρα. Η πραγματικότητα βέβαια, είναι διαφορετική και αδυσώπητη. Διάρκεια 10:59 λεπτά.
12. ΚΙΛΚΙΣ
Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία "Τέχνη" (1980)/Θεατρική Σκηνή
«Η τραπεζαρία» του Albert Gurney (απόσπασμα)
Στην παράσταση βλέπουμε τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας, το χάσμα των γενεών, την αποξένωση και την απελπισία του σύγχρονου ανθρώπου, που προσπαθεί να βρει κάτι που να του δίνει νόημα. Διάρκεια 14:21 λεπτά.
13. ΚΙΣΣΑΜΟΣ
Θεατρική Ομάδα Του Φιλολογικού Συλλόγου Κισσάμου «Κισσαμικός» /«Πρόβα 4ωρου» (2009) /«Ο εραστής» του Harold Pinter (απόσπασμα)
Παντρεμένοι 10 χρόνια προσπαθούν να ξεφύγουν από τη «σαρκοβόρα ρουτίνα», και τους παραδοσιακούς ρόλους των συζύγων, κατασκευάζοντας μία ιδιωτική ερωτική φαντασίωση. Διάρκεια 08:55 λεπτά.
14. ΚΟΜΠΟΤΙ ΑΡΤΑΣ(*)
Θεατρική Ομάδα «Υφοποιοί», Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου «Νικόλαος Σκουφάς» (2015)
«Αν αργήσω κοιμήσου» του Άκη Δήμου (απόσπασμα/ Μικρές Αγγελίες)
Μικρές αγγελίες ανθρώπων που ψάχνουν αγάπη, συντροφιά, καταξίωση, πολιτική εκπροσώπηση κ.λπ.
Διάρκεια 10:33 λεπτά.
15. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ(*)
Δημοτική ομάδα Κορυδαλλού- Ιωνικό Θέατρο (1990)
«Πέντε πρόσωπα κι ένας καναπές» του Αντώνη Παπαδόπουλου (απόσπασμα/Στον τραπεζίτη) ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ
Ένας επιχειρηματίας πηγαίνει στη Τράπεζα να ζητήσει ένα δάνειο για την επιχείρησή του. Διάρκεια 05:34 λεπτά.
16. ΛΗΜΝΟΣ(*)
Λαϊκή Σκηνή Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου (Μ.Ε.Α.Σ.) «Λήμνος» (1978-1981)
«Άμλετ Βου» του Sam Bobrick (απόσπασμα)
Στο απόσπασμα έρχεται ο Άμλετ να συναντήσει την Οφηλία στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της αλλά ανακαλύπτει πως δεν είναι μόνη. Διάρκεια 09:57 λεπτά.
17. ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ(*)
Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (2009)
«Λαστιχένιος Κόσμος» Βασίλειου Ρ. Φλώρου (απόσπασμα)
Στο απόσπασμα ένας εν μέσω κλαυθμών και οδυρμών ένας νεκρός ζωντανεύει, και διατυπώνει τις απαιτήσεις του, προκειμένου να ξανα-πεθάνει. Διάρκεια 10:14 λεπτά.
18. ΜΕΝΕΜΕΝΗ-ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(*)
Θεατρική Ομάδα «Θεατροκάπηλοι» Δήμου Αμπελοκήπων, Μενεμένης (2006)
«Στην αυλή σαν άλλοτε» ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (απόσπασμα από ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι) Μουσικοχορευτικό ταξίδι στο κόσμο της οπερέτας, με κωμικοτραγικό ειδύλλιο ενός βοσκού με μια αρτίστα. Διάρκεια 08:41 λεπτά.
19. ΜΥΤΙΛΗΝΗ(*)
Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Άστεγοι» (1985)
«Εκείνος κι εκείνος» Κώστα Μουρσελά (Ενότητα «Στο ψυχιατρείο»/Οι κύκλοι)
Οι δυο βασικοί χαρακτήρες, ο Σόλων και ο Λουκάς, είναι οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, τα κουρέλια των οποίων είναι η ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Διάρκεια 14:32 λεπτά.
20. Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Φάρος» (1979/1985)
«Οδός Κορωναίου 20-21» του Γιώργου Κονταξή ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (απόσπασμα/Μάθημα διαδικτυακό)
Μια έγκυος καθηγήτρια προσπαθεί να κάνει διαδικτυακό μάθημα στο σπίτι της γειτόνισσάς της, εν μέσω πανδημίας. Διάρκεια 11:35 λεπτά.
21. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΟΡΑΜΑΤΟΣ (Θ.Ε.Α.Τ.Ο.) (1996)
«Kitchen κλάμα» του Γιάννη Δημάκα ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ
Ένας chef μας παρουσιάζει την παρασκευή μίας πρωτότυπης συνταγής με υλικά ανθρώπους και συναισθήματα, που παρέχει απλόχερα η συγκυρία της καραντίνας. Διάρκεια 06:35 λεπτά.
22. ΠΑΡΓΑ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «Η ΑΥΛΑΙΑ» (2006)
«Ηλίθιοι» του Ν. Simon (απόσπασμα)
Στο χωριό των ηλιθίων ετοιμάζεται ο γάμος που θα καταργήσει τη κατάρα και θα επαναφέρει τη πολυπόθητη λογική. Διάρκεια 13:17 λεπτά.
23. ΠΑΤΡΑ / 3ο ΚΟΥΔΟΥΝΙ
Θεατρική Ομάδα «Τρίτο Κουδούνι» Πάτρας (2012)
«Ω, τι κόσμος μπαμπά!» του Κώστα Μουρσελά (απόσπασμα /Κόκα-Κόλα)
Το σύστημα στο οποίο ζούμε μας κάνει να νιώθουμε συνεχώς ανασφάλεια και παράλληλα μας εκπαιδεύει στο να πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις και “έξυπνες” ιδέες. Διάρκεια 11:38 λεπτά.
24. ΠΑΤΡΑ Π.Κ. Ο.Τ.Ε.
Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Πάτρας (2007)
«Φτυστός ο μακαρίτης», της Πένυς Φυλακτάκη (απόσπασμα)
Σε κάποιο χωριό, η σύζυγος παρουσιάζει ξένο παιδί για δικό της. Η πεθερά το αντιλαμβάνεται αλλά έχει κι αυτή τα δικά της μυστικά. Διάρκεια 12:17 λεπτά.
26. ΠΑΤΡΑ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ
Θεατρική Ομάδα Πάτρας «Ταξιδευτές της Πρόζας» (2008)
«Ζωοκτονία εξ αμελείας», του Νίκου Παπακωνσταντόπουλου ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (απόσπασμα)
Δυο γείτονες αγρότες πάνε στο ειρηνοδικείο, αντίδικοι, για έναν γαϊδουρο-έρωτα. Διάρκεια 09:58 λεπτά.
27. ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος Περιγιαλίου “Απόλλων’’ Δήμου Κορινθίων/ Θέατρο Περιγιαλίου (1987) / «Ο Σταμάτης και η Τασία» του Θανάση Παπαγεωργίου
Ο Σταμάτης που ξέρει τα πράγματα από μέσα και απ’ έξω, παραδίδει μαθήματα στη γυναίκα του την Τασία. Διάρκεια 08:15 λεπτά.
28. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ(*)
Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Περιστερίου, Θεατρική Σκηνή «Ανδρέας Βαρούχας» (2009) «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Μ. Ρέππα, Θ. Παπαθανασίου (απόσπασμα)
Οι δυο αδερφές αλλά και οι δυο μπατζανάκηδες ενθουσιάζονται όταν γνωρίζουν το γαμπρό απ’ το Λονδίνο, αλλά πέφτουν απ’ τα σύννεφα όταν μαθαίνουν ότι ο Άλφρεντ δεν είναι Άγγλος. Είναι Αλβανός… Διάρκεια 14:26 λεπτά.
29. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (*)
Θεατρική Ομάδα Εφήβων-Νέων Πολιτιστικού Κέντρου Του Δήμου Πετρούπολης
«Τι είναι ο άνθρωπος;» Σκηνική σύνθεση σε ποιήματα του Γεωργίου Σουρή
Δανειζόμαστε κάποιες σκέψεις του ποιητή για να αναρωτηθούμε μαζί του «Τι είναι ο Άνθρωπος;» Δεν βρίσκουμε την απάντηση φυσικά! Μόνο στοχαζόμαστε και παρατηρούμε, μειδιώντας… Διάρκεια 12:28 λεπτά.
30. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «Ένεπε Μούσα»
«Γιατί χάσαμε τον Παράδεισο» Μεσαιωνική ιστορία από αφήγηση του Ντάριο Φο Ένας βαρελόφρων θυμάται μια κρασοκατάνυξη στον γάμο της Κανά και αναπολεί τον Παράδεισο. Διάρκεια 12:55 λεπτά.
31. ΡΟΔΟΣ
Θεατρική Ομάδα Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» (1989)
«Κοντζές και Διωματάρης» του Γιάννη Νιωτάκη ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (απόσπασμα/ Το κυπαρίσσι)
Η Ευτέρπη περιγράφει στη φίλη και χωριανή της, Ελπίδα, πως είδε τον Γαβρίλη γυμνό. Τον Γαβρίλη, που είναι ο καημός της Ελπίδας! Διάρκεια 09:28 λεπτά.
32. ΣΑΜΟΣ
Θεατρική Ομάδα Σάμου (1984)
«Ο Άη Βασίλης είναι σκέτη λέρα» της Josiane Balasko σε διασκευή μετάφραση των: Μ. Ρέππα και ο Θ. Παπαθανασίου (απόσπασμα)
Ένας μοναχικός άνθρωπος ονόματι Σου Έλεν, με παρελθόν απρόσμενο για την εξέλιξη του έργου, έρχεται να βρει παρηγοριά στο γραφείο βοήθειας απελπισμένων «Η ζωή είναι γλυκιά». Διάρκεια 13:26 λεπτά.
33. ΤΡΙΠΟΛΗ
Θεατρική Ομάδα Τρίπολης (1984)
«Παρά δέκα τεσσαράκοντα» της Γεωργίας Δάλκου ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ (απόσπασμα/ O Tempora ο Mores»)
Ο Μανώλης είναι ένας εκπρόσωπος της μικρομεσαίας τάξης, που έρχεται αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τα (νέα) ήθη της μικροαστικής κοινωνίας όπου ζει. Διάρκεια 13:25 λεπτά.
34. ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλιατών (2010)
«Η Σταχομαζώχτρα» θεατρική διασκευή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (απόσπασμα)
Παραμονή Χριστουγέννων στο μπακάλικο του Παντελή, ανοίγουν κι εξοφλούνται λογαριασμοί. Διάρκεια 12:01 λεπτά.
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
25. ΠΑΤΡΑ ΠΝ. ΚΕΝΤΡΟ (*)
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
«Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ» του Jaroslav Hašek, σε διασκευή του Σωτήρη Πατατζή (απόσπασμα)
Ο παιδικός αυθορμητισμός του στρατιώτη Σβέϊκ, η ειλικρίνειά του και η υποτιθέμενη διανοητική του βλάβη ξεγυμνώνουν με απλοϊκότητα τον κόσμο των πολεμοκάπηλων. Διάρκεια 12:16 λεπτά.
35. ΓΑΛΗΣΣΑΣ ΣΥΡΟΥ
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά Σύρου (1981-1994)
«Βίρα τις άγκυρες» των Μ. Ρέππα, Θ. Παπαθανασίου (απόσπασμα)
Μια απολαυστική «βουτιά» στην ελληνική επιθεώρηση και τα πολιτικά γεγονότα, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για καυστικά νούμερα. Διάρκεια: 17:24 λεπτά.
36. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Θεατρική Εταιρεία Ανάπτυξης Τέχνης & Οράματος (Θ.Ε.Α.Τ.Ο.) (1996)
''επι Μένουμε θέατρο'' Οπτικοακουστική παράσταση σε μία ιδέα της Μαρίας Αναγνωστοπούλου.
Συρραφή μονολόγων από διαδικτυακές πρόβες της ομάδας στην περίοδο της καραντίνας. Διάρκεια 13:13 λεπτά.
Τέλος ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρει στο δικό του χαιρετισμό μεταξύ άλλων τα εξής:
“Διατηρώντας την πεποίθηση ότι η σάτιρα είναι νοητική πρόκληση και ταυτόχρονα αποτελεί «φάρμακο ψυχής», χαιρετίζω το 14ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που έχει αποδείξει στη μέχρι σήμερα διαδρομή του ότι παραμένει ένας θεσμός που μετουσιώνει την γκρίζα καθημερινότητα και τις δυσκολίες της ζωής σε κωμωδία, αναδεικνύοντας τη λυτρωτική λειτουργία του γέλιου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του στην καλλιτεχνική δημιουργία του Πατρινού Καρναβαλιού”.
Να θυμίσουμε πως στη φετινή κριτική επιτροπή μετέχει και ο συνεργάτης του thebest.gr, Τάκης Μαρτάτος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr