Η εκπληκτική Τζαμάλα με ένα συγκινητικό τραγούδι με πολιτικό μήνυμα, το "1944" είχε πάρει την πρωτιά με τους Ρώσους να αφήνουν αιχμές πως "κέρδισε η γεωπολιτική και όχι το τραγούδι"
Ήταν πριν περίπου 6 χρόνια, το Σάββατο 14 Μαΐου του 2016 όταν στον 61ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που είχε διεξαχθεί στη Σουηδία, είχε γίνει της...Κριμαίας όπως είχαν γράψει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μετά. Ο λόγος ήταν η θριαμβευτική νίκη ενός συγκινητικού, ποιητικού τραγουδιού με πολιτικό μήνυμα που είχε ερμηνεύσει η 33χρονη τότε Τζαμάλα για λογαριασμό της Ουκρανίας. Το τραγούδι είχε τον τίτλο "1944" και ήταν εμπνευσμένο από την οικογενειακή ιστορία της ίδιας της Τζαμάλα και πολλών άλλων οικογενειών και αναφερόταν στα γεγονότα της μαζικής απέλασης των Τατάρων της χερσονήσου της Κριμαίας από τον Ιωσήφ Στάλιν επειδή είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς ναζί.
Η εμφάνιση τότε της Τζαμάλα και το τραγούδι είχαν συγκεντρώσει 534 βαθμούς από το televoting του κοινού & τις επιτροπές (το 2016 ξεκίνησε ένα καινούριο σύστημα βαθμολογίας στη Γιουροβίζιον) και πήρε το τρόπαιο αφήνοντας στη 2η θέση την Αυστραλία με 511 βαθμούς και στην 3η θέση το φαβορί, την μεγάλη αντίπαλο της Ουκρανίας, την Ρωσία και τον Σεργκέι Λαζάρεφ με το κομμάτι "You Are the Only One".
Σε εκείνη την ανατρεπτική πράγματι Γιουροβίζιον τα στοιχήματα διαψεύστηκαν και η Ουκρανία μπόρεσε μ' ένα σοβαρό τραγούδι με πολιτικό, ανθρώπινο μήνυμα να πάρει τη μεγάλη νίκη και να προξενήσει διπλωματικό επεισόδιο. Όπως είχε γράψει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στις 16/5/2016, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πανηγύρισε για τη νίκη της Τζαμάλα δίνοντας σαφή πολιτική διάσταση στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον και την πρωτιά που πήρε η χώρα του ενώ είχε γράψει στο λογαριασμό του στο twitter, "μία νίκη απίστευτη. Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ, Τζαμάλα". Ο δε πρωθυπουργός τότε της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Γκρόισμαν είχε πει με τη σειρά του, "δόξα στην Ουκρανία".
Η Ρωσία που δυστυχώς την βλέπουμε να επιτίθεται αυτή τη στιγμή στην γειτονική της Ουκρανία παγώνοντας όλο τον κόσμο με τον αυταρχισμό της και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τότε μετά την ήττα της στην Γιουροβίζιον το "φυσούσε και δεν κρύωνε" που λέει και ο λαός. Η Ρωσία κατήγγειλε τότε το συγκεκριμένο τραγούδι πως είχε πολιτικό στίχο κάτι που αντιβαίνει τους κανονισμούς του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον. Μάλιστα Ρωσικά Μέσα ενημέρωσης και άνθρωποι του περιβάλλοντος του Κρεμλίνου είχαν κάνει λόγο για "νίκη της γεωοπολιτικής και όχι του τραγουδιού"!
Οι Ρώσοι είχαν ακόμα απαιτήσει την ακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού λόγω του πολιτικού περιεχομένου του τραγουδιού.
Η Ουκρανία διοργάνωσε την επόμενη χρονιά το διαγωνισμό κανονικά αν και η Γιουροβίζιον του 2017 είχε χαρακτηριστεί σχετικά φτωχή από πλευράς τεχνολογίας.
Να θυμίσουμε πως η Ουκρανία είχε ξανακερδίσει τη Γιουροβίζιον το 2004 στην Κωνσταντινούπολη με την Ρουσλάνα και το ξεσηκωτικό "Wild Dances" ενώ στο Κίεβο το 2005 είχε κερδίσει η Ελλάδα την Γιουροβίζιον με την Έλενα Παπαρίζου και το "My number one".
Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr