Ο Σταυρός του μαρτυρίου του Πολιούχου των Πατρών είχε μεταφερθεί το καλοκαίρι του 2013 σε Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία και εκατομμύρια πιστών είχαν σπεύσει να προσκυνήσουν
Εννιά περίπου χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2013 μεταφέρθηκε ο Τίμιος Σταυρός του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου σε μια μεγάλη περιοδεία εκτός Πατρών και εκτός Ελλάδος για προσκύνημα από τους πιστούς στην Αγία Πετρούπολη και στη Μόσχα της Ρωσίας, στο Κίεβο της Ουκρανίας και στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο προστάτης Άγιος της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ρουμανίας.
Όπως είχε αναφέρει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος τότε, «το γεγονός της μεταφοράς του σταυρού του Αγίου Ανδρέα στην Ρωσία περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για την Αποστολική πόλη των Πατρών, αφού όχι μόνο οι Ρώσοι αδελφοί μας θα προσκυνήσουν τον χαριτόβρυτο και ατίμητο θησαυρό, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου θα μεταδοθεί δορυφορικά η υποδοχή στις πόλεις, όπου θα τεθεί σε προσκύνηση ο σταυρός του αγίου μας».
Επίσης όπως είχε προσθέσει ο Μητροπολίτης Πατρών, η μεταφορά του σταυρού στη Ρωσία είχε σκοπό να συμβάλλει στη διεθνή προβολή της Πάτρας. Είναι γεγονός πως κάθε χρόνο και δη τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλοί οι Ρώσοι που θα σταματήσουν για λίγο στην Πάτρα για να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα και τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας από τη Ρωσία, ήταν τότε ο πρόεδρος του ιδρύματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, Βλαντίμιρ Γιακούνιν.
Τον Σταυρό είχε μεταφέρει ο Μητροπολίτης Πατρών και επιστρέφοντας από την περιοδεία αυτή, είχε δηλώσει συγκλονισμένος από τις ουρές πιστών που είχαν σχηματιστεί σε κάθε σταθμό για να προσκυνήσουν με ευλάβεια τον Σταυρό του μαρτυρίου του Αγίου, Αποστόλου Ανδρέου. Ο Σταυρός για τις ανάγκες της μεταφοράς και του ταξιδιού που κράτησε ένα μήνα, είχε τοποθετηθεί σε ειδική θήκη. Το αεροπλάνο με τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα είχε αρχικά προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, όπου επί της υποδοχής ήταν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος και με λιτανευτική πομπή είχε μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζάν.
Στη συνέχεια με ειδικά διαμορφωμένο σε εκκλησία, τρένο, ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα είχε μεταφερθεί στη Μόσχα και μετά, στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δέχεται την ανηλεή επίθεση των Ρώσων, και τέλος στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, μία χώρα απου αποδεικνύεται δορυφόρος της Ρωσίας και βοήθησε τον Πρόεδρο Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Σταυρός επέστρεψε στην Πάτρα και στη θέση του, στο ναό του Πολιούχου στις 2 Αυγούστου 2013.
Ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκε τότε κατόπιν έγκρισης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και η αφορμή ήταν οι εορτασμοί για την επέτειο των 1025 ετών από την βάπτιση των Ρως στον Δνείπερο ποταμό.
Στο Κίεβο και στην Αγία Λαύρα Κιέβου όπου είχε μεταφερθεί ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα λαμπρύνοντας τις εκδηλώσεις για τα 1025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως, στην λαμπρή τελετή είχαν συμμετάσχει ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Νικολάε Τιμόφτι, και ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και πλήθος κόσμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τότε το ρόλο της Ορθοδοξίας στην ιστορία της χώρας και συνεχάρη τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον κόσμο σχετικά με την 1025η επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως.
«Η υιοθέτηση του χριστιανισμού έγινε ένα σημείο καμπής για την τύχη της πατρίδας μας, έκανε αναπόσπαστο μέρος του χριστιανικού πολιτισμού και βοήθησε να μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις", είχε δηλώσει τότε ο Πούτιν.
«Είναι η Ορθοδοξία που έδωσε στη Ρωσία μια ισχυρή ώθηση για την ανάπτυξη και την άνοδο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης», είχε προσθέσει.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε συναντηθεί και με τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr