Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους λέγοντας ότι «δυσχεραίνουν την κατάσταση»
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, για το τέλος της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μια νέα πτυχή που ίσως επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί».
Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους λέγοντας ότι «δυσχεραίνουν την κατάσταση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.
«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των ”σκληρών δεικτών” της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», ήταν τα λόγια της κ. Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού. Είπε ότι το ποσοστό θανάτου των εμβολιασμένων είναι 1,5% συγκριτικά με ποσοστό 11,7% σε ανεμβολίαστους ανά 100.000 άτομα. «Αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 87%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση και σημειώνεται πως πολλά ακόμη κεφάλαια απομένουν προς συγγραφή στο βιβλίο της πανδημίας COVID», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε και τα όσα ανέφερε ο κ. Μπουρλά λέγοντας ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την τέταρτη δόση δείχνουν ότι δεν έχει σημαντικά οφέλη στον γενικό πληθυσμό, αλλά μόνο για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.
Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75 % του γενικού πληθυσμού και 84,6 % του ενήλικου πληθυσμού. Εξήγησε μάλιστα ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %.
Επισήμανε εξάλλου πως οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης στη χώρα μας είναι 6.627.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν το 95,7% .
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr