Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ημέρες Ποίησης στο Πολύεδρο από το Σάββατο 19 έως & την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ημέρες Ποίησης στο Πολύεδρο από το Σάββα...

Το Σάββατο 19 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι θα διαβαστούν έργα ποιητριών του αρχαίου κόσμου από τη συλλογή «Των σιωπηλών σπαράγματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροδακιό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάζεται την 21η  Μαρτίου,  στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθούν βραδιές ανάγνωσης ποίησης καθώς και συζητήσεων καθημερινά από 19 έως 24 Μαρτίου.

Με έμπνευση από τον ποιητικό λόγο διαβάζουμε, με τη συμμετοχή ποιητών και φίλων αναγνωστών. Ένα μικρό διάλλειμα στην ρουτίνα της καθημερινότητας, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, στη 1 το μεσημέρι θα διαβάσουμε ποιήτριες του αρχαίου κόσμου από τη συλλογή «Των σιωπηλών σπαράγματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροδακιό. Θα διαβάσουμε γνωστές αλλά και άγνωστες ποιήτριες της αρχαιότητας, όπως Πράξιλλα, Ανύτη, Τελέσιλλα, Σαπφώ, Νοσσίς, Κόρινα, Μοιρώ και άλλες. Ιστορίες και θρύλοι που συνόδευαν τις ζωές τους από τον 7ο πΧ αιώνα μέχρι τον 2ο μΧ αιώνα, θα μας συντροφεύσουν με τα τρυφερά και λυρικά ποιήματά τους για τον έρωτα, το θάνατο, τη φύση, τους Θεούς, την παιδική ηλικία.

Θα διαβάσουν οι ποιήτριες Χριστίνα Παπανικόλα, Βαρβάρα Χριστιά, Σοφία Ελευθερίου, Μαρία Κουτροπούλου, Κατερίνα Μέτσιου, Δανάη Σκεύη. Η εκδήλωση είναι η πρώτη από ένα σύντομο κύκλο εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πολύεδρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Τις μεταφράσεις στο βιβλίο «Των σιωπηλών σπαράγματα» από τα αρχαία ελληνικά, έχει κάνει ο φιλόλογος Θάνος Τσακνάκης. Πενήντα δύο αρχαίες ποιήτριες, οι οποίες ήταν αφανείς. Μόνο από τις δεκαπέντε από αυτές σώζονται ποιήματα, κάποια σπαράγματα - παράδειγμα η καταπληκτική ποιήτρια του Άργους, η Τελέσιλλα, η οποία έγραφε τον 4ο αιώνα για την ισότητα! Η ποίησή τους, συγκίνησε τη Μαρία Φαραντούρη η οποία όπως αναφέρει στη Lifo, «Σκέφτηκα ότι πρέπει να τα μελοποιήσει γυναίκα. Τα πήγα στη Λένα Πλάτωνος, την οποία θεωρώ σπουδαία συνθέτρια, και ενθουσιάστηκε. Μετά ξεκίνησε η προεργασία.

Είναι ποιήματα από οκτώ ποιήτριες, αλλά κάναμε και ένα αφιέρωμα σε αυτές των οποίων δεν σώθηκαν έργα και τις είπαμε «σιωπηλές». Γι’ αυτές έγραψε ποίημα ο ίδιος ο Θάνος. Μην ξεχνάμε ότι τότε η κοινωνία ήταν ανδροκρατούμενη και τις ποιήτριες τις κυνηγούσαν οι άντρες. Όταν κάποια φανερωνόταν με τον λόγο της, την έλεγαν «εταίρα». Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι κάποια γυναίκα μπορούσε να έχει ευαισθησία. Είναι ένα έργο που ακόμα το δουλεύουμε και θέλουμε να το πάμε σε όλο τον κόσμο.»

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάτρας, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 7 το απόγευμα στο Πολύεδρο. Ποιητές και φίλοι, αναγνώστες της ποίησης διαβάζουν ένα αγαπημένο τους ποίημα. Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν μουσικά, η Μυρσίνη Συριοπούλου  (φωνή – βιολί) και η Λυδία Ταχτσίδου (πιάνο).

Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν ένα ποίημα, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:   2610-277342, Πολύεδρο και  6979672150 (Α. Λυκουργιώτης).

Μεταξύ άλλων θα διαβάσουν, η Ελένη Σιγαλού, ο Βαγγέλης Ρουσσάκης, η Ειρήνη Μπόμπολη και ο Κώστας Καπέλλας

Την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 22, 23 24 Μαρτίου στις 12:30 το μεσημέρι διαβάζουμε και ακούμε ποίηση από τους ίδιους τους ποιητές.

Την Τρίτη διαβάζει ποίησή της η Βαρβάρα Χριστιά.

Την Τετάρτη 23/3 διαβάζουμε ποίηση του Σπύρου Βρεττού, στα ελληνικά και ιταλικά με αφορμή την πρόσφατη έκδοση ποίησής του στην Ιταλία. Την ιταλική μετάφραση θα διαβάσει η Σπυριδούλα Νικολοπούλου, καθηγήτρια ιταλικής γλώσσας. 

Την Πέμπτη 24/2 διαβάζουν ποίησή τους, η Ειρήνη Μπόμπολη και η Μέρη Λιόντη.

Παγκόσμια μέρα της ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21η Μαρτίου από το 1999.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, το 1997, όταν ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό. Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture