Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το thebest.gr στην Κιβωτό της Αγάπης- "Βροχή" το ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού να σώσουν το ίδρυμα που εγκαταλείπει το κράτος

Το thebest.gr στην Κιβωτό της Αγάπης- &q...
Μαρτάτος Tάκης

Στην "Κιβωτό" που πρωτολειτούργησε το 1976, διαμένουν σήμερα 69 άνθρωποι, κάποιοι εκ των οποίων ενήλικες όπως η 55χρονη σήμερα γυναίκα που ήταν το 1ο μικρό κορίτσι που είχε μπει στο ίδρυμα

Κοντεύουν 50 χρόνια από τότε που πρωτολειτούργησε το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης» της Πάτρας, μία στέγη αγάπης για παιδιά με σοβαρά προβλήματα όπως βαριές νοητικές  και σωματικές αναπηρίες. Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Λιαρομμάτης ήταν αυτός που δημιούργησε αρχικά επί της οδού Ηλείας το 1976 σ’ ένα μικρό χώρο το ίδρυμα αυτό με σκοπό να περιθάλπει και να φιλοξενεί παιδιά που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ενώ κατόπιν ο ίδιος ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος του σωματείου σε αναγνώριση της πολυετούς βοήθειας και προσφοράς του.

Σήμερα το ίδρυμα, το οποίο φιλοξενεί 69 άτομα, εκπέμπει sos μετά τη διακοπή της χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Υγείας. 

Το πρόβλημα στην «Κιβωτό της Αγάπης» έχει να κάνει- όπως εξήγησε η Πρόεδρος του Ιδρύματος  κ. Κατερίνα Νικολάου στο thebest.gr- με την επιχορήγηση που λάμβανε το ίδρυμα έως το 2014 από το Υπουργείο Εργασίας όπου ανήκει, ύψους τότε 37.000 ευρώ. Η επιχορήγηση αυτή σταμάτησε καθώς βάσει του ισχύοντος νόμου δίνονται μόνο τα λεγόμενα «νοσήλια» για κάθε παιδί/τρόφιμο που για τα ασφαλισμένα παιδιά είναι 35 ευρώ την ημέρα από τον ΕΟΠΥΥ. «Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα ιδρύματα και το κράτος να δίνει και σταθερή ετήσια επιχορήγηση ανεξάρτητα από τις παροχές του ΕΟΠΥΥ», υπογράμμισε η κ. Νικολάου που μας μετέφερε μία εικόνα έντονης αγωνίας και ανησυχίας για το μέλλον αλλά και συνάμα και την αισιοδοξία της καθώς μετά τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, υπάρχει μία μεγάλη ανταπόκριση και μία συγκινητική βοήθεια. «Ενδιαφέρθηκαν για την Κιβωτό της Αγάπης από τη Νέα Υόρκη, από Έλληνες του Καναδά, από την Αυστραλία και την Ελβετία αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο κόσμος στηρίζει καταθέτοντας και χρήματα στο λογαριασμό του ιδρύματος στην τράπεζα ενώ και ο Δήμος Πατρέων, η ΔΕΥΑΠ μας παρέχει δωρεάν το νερό χωρίς να πληρώνει το ίδρυμα», ανέφερε η κυρία Νικολάου.

Το ίδρυμα παρά τις δυσκολίες στέκεται στα πόδια του. Πέρασε και την μπόρα του covid 19 ενώ η έκκληση της κυρίας Νικολάου είναι «όλοι να βοηθήσουν όσο μπορούν το ίδρυμα να πάει καλά».

Δεν είναι όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στην Κιβωτό ασφαλισμένα ώστε να λαμβάνουν τις παροχές του ΕΟΠΥΥ διότι έρχονται περιστατικά π.χ. με εισαγγελική εντολή που δεν τυγχάνουν ασφάλισης. Από την άλλη ένα στοιχείο που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως παρότι το ίδρυμα φιλοξενεί παιδιά από 3 έως και 17 ετών εν τούτοις συνεχίζει να έχει στους χώρους του, στο 4ώροφο κτίριο της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Γούναρη ανθρώπους που πια είναι ενήλικες. Είναι συγκινητικό αυτό που μας είπε η κ. Κατερίνα Νικολάου ότι στην Κιβωτό της Αγάπης συνεχίζει να διαμένει μία γυναίκα 55 ετών σήμερα που ήταν το 1ο μικρό κορίτσι που είχε μπει τότε στο ξεκίνημα της Κιβωτού.

Τα περιστατικά εκτός 7-8 εξαιρέσεων, παιδιών δηλ. που καταφέρνουν να έχουν μία ημιαυτόνομη διαβίωση στον 4ο όροφο με την πολύτιμη παρακολούθηση και στήριξη του ψυχιάτρου της Κιβωτού, Στέφανου Κούλη, είναι βαριά. Η κ. Νικολάου μας μιλά για πολλά περιστατικά αυτισμού. «Σε πιάνει θλίψη», μας είπε με παράπονο προσθέτοντας πως αυτό που επιδιώκουν στη Κιβωτό είναι τα παιδιά να διαβιούν σε όσο το δυνατόν πολιτισμένες συνθήκες και να παίρνουν σωστά και τακτικά τα φάρμακά τους που βελτιώνουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την κατάσταση της υγείας τους.

Στο ίδρυμα υπάρχει και παιδίατρος ενώ προ της πανδημίας ήταν σύνηθες να οργανώνονται και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σχολεία, το σύλλογο Φιλοξενία και το Πανεπιστήμιο. Φορείς αλλά και απλοί πολίτες στηρίζουν και δίνουν παροχές για τη σίτιση των φιλοξενούμενων. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυριών Πάτρας οργάνωσε για παράδειγμα αυτές τις μέρες μία εκδήλωση – φιλανθρωπικό τσάι που σκοπό είχε την οικονομική στήριξη της Κιβωτού. «Μπαίνοντας στο ίδρυμα είναι τόσες οι ασχολίες που ξεχνιέσαι να φύγεις», ανέφερε στο thebest.gr η κ. Νικολάου προσθέτοντας πως την ημέρα ούτε λίγο ούτε πολύ χρησιμοποιούνται κοντά 280-300 πάνες για την καθαριότητα και επιμέλεια των παιδιών!

Τα ασφαλισμένα παιδιά έχουν το βιβλιάριο τους και παίρνουν τα φάρμακα τους ενώ ένα άλλο πολύ αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι περίπου 18 από τα παιδιά τυγχάνουν τακτικής επιμόρφωσης καθώς φοιτούν έξω στα ειδικά σχολεία, γεγονός που βοηθά σημαντικά και στην κοινωνικοποίησή τους. Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα έχει 69 άτομα που φιλοξενεί, ωστόσο το επόμενο διάστημα περιμένει κι άλλα, κι όλα αυτά ενώ τα οικονομικά προβλήματα είναι όπως τα περιγράψαμε μεγάλα. Για παράδειγμα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνεται με διακανονισμό. Σε άλλη περίπτωση όπως μας είπε η κ. Νικολάου, οι γονείς πέντε παιδιών που είναι στο ίδρυμα είναι άνεργοι.

Η ίδια όπως τέλος μας είπε δεν ξεχνά και την προσφορά του προηγούμενου προέδρου της Κιβωτού και εκπαιδευτικού στο 7ο λύκειο της Πάτρας και στο Νυχτερινό, Αριστείδη Παντελή. «Έφερνε τα σχολεία στο ίδρυμα και το έκανε γνωστό παντού», τονίζει επαναλαμβάνοντας την έκκληση για ανθρωπιά αλλά και για αλλαγή του νόμου ώστε το κράτος να βοηθήσει την κατάσταση και όχι να αφήνει τα ιδρύματα στη μοίρα τους και στα φιλάνθρωπα αισθήματα του κόσμου.

Για το θέμα επίκειται άμεση ενεργοποίηση με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο ήδη να ενδιαφέρθηκε και να διαβίβασε επιστολή του στην Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ακόμα κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα «Άμεση ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Ιδρύματος “Κιβωτός της Αγάπης”», κατέθεσαν στον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις