Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: 10 οινοποιεία του μέλλοντος με ...πατρινή υπογραφή!- ΦΩΤΟ

Πάτρα: 10 οινοποιεία του μέλλοντος με .....

Η πατρινή αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη, σε συνεργασία με τους τριτοετείς φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών σχεδίασαν τα "10 οινοποιεία του μέλλοντος"

Ένα πολύ ενδιαφέρον project υλοποίησε η πατρινή αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη, σε συνεργασία με τους τριτοετείς φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της, σχεδίασαν 10 οινοποιεία τα οποία, "επανερμηνεύουν την πρακτική του Συμποσίου".

Στόχος του project, είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκτίναξη του οινοτουρισμού στη χώρα μέσα από την ανάπτυξη οινοποιείων τα οποία μεταξύ άλλων, με βάση τον σχεδιασμό της κ. Κιούρτη και της ομάδας της, θα είναι -μεταξύ άλλων- σε θέση να φιλοξενούν μικρές ομάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που φθάνουν εκεί για workshops, summer schools, παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες κ.α..

Όλο το υλικό δημοσιεύεται σήμερα με την μορφή ενός ψηφιακού βιβλίου υπό τον τίτλο "Αγαύη: 10 ελληνικά οινοποιεία του μέλλοντος" και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Τα σχέδια των οινοποιείων:

 

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μυρτώς Κιούρτη:

Με τους φοιτητές μου στο τρίτο έτος του τμήματος αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Πατρών σχεδιάσαμε 10 οινοποιεία τα οποία επανερμηνεύουν την πρακτική του Συμποσίου. Σήμερα αναρίθμητα ελληνικά οινοποιεία παράγουν ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιών αναγνωρίσιμες διεθνώς ενώ βρίσκονται σε τόπους απαράμιλλου κάλους.

Έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις για την εκτίναξη του οινοτουρισμού στην χώρα.

Προκειμένου όμως να διεκδικήσουμε μια δυναμική παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη του οινοτουρισμού πρέπει να προσφέρουμε κάτι μοναδικό. Ως αρχιτέκτονες σκεφτήκαμε να συνδέσουμε τις παραδοσιακές πρακτικές ενός οινοποιείου με αυτές του Συμποσίου. Σχεδιάσαμε λοιπόν οινοποιεία τα οποία φιλοξενούν μικρές ομάδες ανθρώπων από όλο τον κόσμο που φθάνουν εκεί για workshops, summer schools, παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες κλπ. Με τον τρόπο αυτό οι διανοητικές πρακτικές των συνεδρίων διασπείρονται μέσα στην φύση και δεν εγκλωβίζονται σε άχαρα δημόσια κτίρια, συσπειρώνουν μικρές ομάδες ανθρώπων στις οποίες ενισχύεται η επαφή αντί για τις συνήθεις μαζικές απρόσωπες εκδηλώσεις, βιώνονται απολαυστικά με ένα ποτήρι κρασί το οποίο βλέπει κανείς κυριολεκτικά να παράγεται δίπλα του.

Στην Ελλάδα εξάλλου ο οίνος συντρόφευε τους φιλοσόφους στις συζητήσεις τους. Το Συμπόσιο του Πλάτωνα, αναφέρεται σε αυτή ακριβώς την κοινωνική και στοχαστική συνθήκη της οινοποσίας. Η συζήτηση μετά οίνου είναι όμως και πολιτισμική πρακτική της ελληνικής κοινωνίας η οποία διαπερνά τους αιώνες και τις κοινωνικές τάξεις: στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι τρώγοντας και πίνοντας συζητιούνται όλα, τα ήθη, η πολιτική, η ιστορία ακόμα και η θρησκεία.

Το project έγινε σε συνεργασία με το κτήμα Γεροβασιλείου, το οποίο έχει σημαντική πολιτιστική δράση εδώ και χρόνια. Πήρα εις βάθος συνεντεύξεις από ανθρώπους του κτήματος μπροστά στους φοιτητές. Βάσει αυτών σχεδιάστηκαν τα 10 παραδειγματικά οινοποιεία.

Όλο το υλικό δημοσιεύεται σήμερα με την μορφή ενός ψηφιακού βιβλίου υπό τον τίτλο Αγαύη: 10 ελληνικά οινοποιεία του μέλλοντος. Αφιερώνεται έτσι σε μια γυναίκα, την Αγαύη, η ιστορία της οποίας περιγράφεται στις Βάκχες, και συνδέεται με την γέννηση της Διονυσιακής λατρείας. Το βιβλίο μπορεί να κατεβάσει κανείς σε μικρή και μεγάλη ανάλυση από αυτό το link: https://www.dropbox.com/sh/avujj5163gh8xf7/AADiIbF0Bkzig1BZXhGJHBeva?dl=0

Ελπίζουμε πως η δουλειά που γίνεται μέσα στο πανεπιστήμιο θα διαμοιραστεί στην κοινωνία και θα βοηθήσει δίνοντας ιδέες και έμπνευση σε όλους αυτούς που συμβάλλουν δημιουργικά εξελίσσοντας τον μαγικό πολιτισμό του οίνου στην χώρα μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις