Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζών αγναντεύει πλέον την Πάτρα από τοίχο επί της οδού Μαιζώνος που πήρε το όνομά του- ΦΩΤΟ

Ο  Γάλλος στρατηγός Μαιζών αγναντεύει πλ...
Μαρτάτος Tάκης

Μίλησαν στο thebest.gr οι ζωγράφοι Ευαγγελία Τσιμπρή και Γιάννης Λιβαθινός που δούλεψαν επί 6 σχεδόν μήνες φιλοτεχνώντας ένα υπέροχο έργο που ζήτησε η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα

Από την Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022 έχει τοποθετηθεί στον τοίχο του τετραώροφου που συνορεύει με τον αύλειο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ (νυν Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης) στην οδό Μαιζώνος 142 και Μιαούλη, ένα εξαιρετικό ζωγραφικό έργο διαστάσεων 2,80 επί 3 μέτρα που απεικονίζει μία σημαντική προσωπικότητα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τον Γάλλο στρατηγό και πολιτικό Νικόλαο-Ιωσήφ Μαιζών - Nicolas-Joseph Maison, ο οποίος είχε αποβιβαστεί επικεφαλής μίας Γαλλικής εκστρατευτικής δύναμης 15.000 ανδρών στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, την εποχή του Ιμπραήμ.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 1828, οι στρατιώτες του Μαιζών έλαβαν τον έλεγχο των κύριων οχυρών που εξακολουθούσαν να κατέχουν τα Τουρκικά στρατεύματα. To 1828 ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ ανέθεσε στον Μαιζών (1771-1840) την ηγεσία των γαλλικών δυνάμεων της Πελοποννήσου επιφορτίζοντας τον με την εκδίωξη του Ιμπραήμ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μοριά.

Ο Μαιζών στον απόηχο της θρυλικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου της 20ης Οκτωβρίου 1827 που ουσιαστικά «έσωσε» την Ελληνική Επανάσταση με τον Συμμαχικό στόλο υπό τους Δεριγνύ, Χέιδεν και Κόδριγκτον να κατατροπώνουν τους Οθωμανούς, κατάφερε να καταλάβει αμαχητί τα φρούρια της Μεθώνης, της Πύλου και της Κορώνης ενώ τον Οκτώβριο του 1828 απελευθέρωσε, ύστερα από πολιορκία, τα φρούρια της Πάτρας και του Ρίου.

Η πρόταση για το έργο που φιλοτέχνησαν η Ευαγγελία Τσιμπρή, ζωγράφος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών, επιστήμων νευρολόγος και πρώην Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου στο Ρίου, και ο ζωγράφος – αγιογράφος Γιάννης Λιβαθινός που είναι το παλαιότερο μέλος του Συλλόγου, ήρθε από την Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα Γεωργία Πετροπούλου, η οποία μετέφερε την επιθυμία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα για ένα έργο – τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα του Μαιζών (το όνομα του Γάλλου στρατάρχη έχει δοθεί στην κεντρικότατη οδό της Πάτρας, την Μαιζώνος ) με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πράγματι τα πράγματα κύλησαν εξαιρετικά με τους δύο εικαστικούς δημιουργούς να αφιερώνουν σχεδόν 6 μήνες για να φιλοτεχνήσουν το θαυμάσιο έργο όπου απεικονίζεται ο Μαιζών με φόντο τον Πατραϊκό κόλπο. Για την όσο πιο πιστή ζωγραφική αποτύπωση της μορφής του Μαιζών, εστάλη αντίγραφο της προσωπογραφίας του που φυλάσσεται στο διεθνούς φήμης Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ενώ ταξίδεψε στην Πάτρα και ο Μορφωτικός ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας και είδε και ενέκρινε τις εργασίες δημιουργίας του πίνακα.

Όπως είπε στο thebest.gr η κυρία Τσιμπρή που από νεαρή ηλικία είχε ως χόμπι την ενασχόληση της με τη ζωγραφική έχοντας κάνει και μαθήματα κοντά σε γνωστά ονόματα της ζωγραφικής στην Πάτρα, «δουλέψαμε για το έργο όλο το περσινό καλοκαίρι έως και τον Οκτώβριο χρησιμοποιώντας χρώματα αγιογραφίας πάνω σε βαμβακερό πανί».

Δεν έλειψαν και κάποιες δυσκολίες κυρίως σε ότι είχε να κάνει με την τοποθέτηση του έργου. Το έργο όπως τόνισε η κ. Τσιμπρή έμεινε φυλαγμένο για πάνω από τέσσερις μήνες και τελικά ο Κουρλαμπάς - Πεφάνης του γνωστού φαρμακείου της πόλης έδωσε τον πλαϊνό τοίχο του τετραώροφου οικήματος του στη Μαιζώνος 142 και με τη βοήθεια της εταιρείας Εργοσκάλ, έγινε η ανάρτηση και τοποθέτηση του έργου που πλέον κοσμεί το συγκεκριμένο σημείο και μάλιστα είναι ευδιάκριτο και από πιο μακριά, από τη Μαιζώνος στο ύψος της Βότση και της Φιλοποίμενος.

Το έργο επιθεώρησε επίσης και έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας που είχε και την ευθύνη από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο κ. Λιβαθινός που διατηρεί το εργαστήριο του στην οδό Καραϊσκάκη πλησίον της Τριών Ναυάρχων, αναμένεται μέσα στο Μάιο να διοργανωθεί και μία ξεχωριστή εκδήλωση από το Γαλλικό Ινστιτούτο και τη Γαλλική Πρεσβεία παρουσία μάλιστα του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, κυρίου Patrick MAISONNAVE όπου και θα παρουσιαστεί επίσημα το έργο για τον Μαιζών.

Ο Μαιζών όταν έφτασε στην Πάτρα το 1828, όπως μας ανέλυσε η κ. Τσιμπρή περπάτησε στην περιοχή του Κάστρου, πέρασε από το υδραγωγείο και από την Παντοκράτορος έφτασε στο τότε τζαμί που ήταν ο μετέπειτα ναός του Παντοκράτορα, το οποίο και χρησιμοποίησε για να νοσηλευτούν οι στρατιώτες του. Η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή όπως μας θύμισε η κ. Τσιμπρή, έχει την ιδιομορφία να είναι η πρώτη όπου κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και συνάμα η τελευταία που απελευθερώθηκε από τον Μαιζών το έτος 1828.

Το όμορφο αυτό και ιστορικής αξίας και σημασίας έργο που αποτελεί μία μεγάλη τιμή στην μνήμη και στην προσφορά του Μαιζών στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, θα παραμείνει εσαεί  ως μία αναφορά στην σημαντική αυτή προσωπικότητα και θα αποτελεί μία ευκαιρία για τους νεότερους να μάθουν για τον Μαιζών που τόσα πραγματικά πρόσφερε στο ελληνικό έθνος.   

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture