Ο νόμος είναι πλέον αυστηρότερος, κάτι που μεγάλη μερίδα του κόσμου δείχνει να μην είναι ενημερωμένη ή να μην το έχει συνειδητοποιήσει, ανέφερε με αφορμή το περιστατικό με το γατάκι στην Αιδηψό
Μεγάλη είναι η δημοσιότητα που πήρε το περιστατικό με το γατάκι στην Αιδηψό, με τον 30χρονο δράστη να έχει συλληφθεί. Το thebest.gr επικοινώνησε με την Πατρινή δικηγόρο Ελένη Αρβανίτη που έχει αναλάβει υποθέσεις φιλόζωων στην πόλη, η οποία τόνισε πως στην περιοχή μας είναι πολλά τα δυσάρεστα περιστατικά κακοποίησης ζώων αλλά συνάμα η Πάτρα έχει και τα πρωτεία όσον αφορά και στην πρώτη προφυλάκιση. Όπως μας θύμισε η κ. Αρβανίτη, ήταν η περίπτωση ενός Ρομά που είχε κατακρεουργήσει ένα γατάκι στην περιοχή του Νοτίου πάρκου στην Παπαφλέσσα πέρυσι το καλοκαίρι, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό με παραπεμπτικό βούλευμα και σύμφωνα με το νέο αυστηρότερο νόμο που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2021, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι 10 έτη και χρηματικό πρόστιμο έως 50.000 ευρώ.
Πράγματι η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρότερη, κάτι για το οποίο μεγάλη μερίδα του κόσμου δείχνει να μην είναι ενημερωμένη ή να μην το έχει συνειδητοποιήσει. Το περιστατικό στην ταβέρνα της Αιδηψού όπου ο 30χρονος περιέπαιζε το γατάκι για να το σπρώξει στη συνέχεια στη θάλασσα από το πέτρινο βάθρο όπου βρισκόταν (ευτυχώς το γατάκι διασώθηκε) προξένησε πολλά σχόλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πρέπει να καταλάβουμε πως ένα ζωάκι δεν είναι παιχνίδι ούτε δικαιολογείται το γεγονός ότι ήπιαμε μία μπύρα παραπάνω, ήρθαμε σε ευθυμία και αρχίσαμε να παίζουμε σε σημείο να κλωτσήσουμε ένα ζώο. Είναι επίσης λυπηρό πως στην παρέα του 30χρονου που κλώτσησε το γατάκι στη θάλασσα ήταν και μία νεαρή αθλήτρια που ακούγεται στο βίντεο να γελάει και μπορεί να μην συμμετείχε στην πράξη του 30χρονου αλλά η συμπεριφορά και στάση της δεν συνάδει με τις αξίες του αθλητισμού», τόνισε στο thebest.gr η κυρία Αρβανίτη θυμίζοντας μας κι ένα ακόμη περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή της Πάτρας πέρυσι τον Αύγουστο μ‘ ένα κουταβάκι που μία Ρομά γυναίκα το είχε δέσει στον ήλιο αφήνοντας το χωρίς τροφή και νερό με το κουταβάκι στο τέλος να ξεψυχά.
Η Ρομά που αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικά μέτρα, ισχυρίστηκε σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της πως το ζώο δεν ήταν δικό της και πως την ενόχλησε.
Τα φαινόμενα κακοποίησης ζώων με την έννοια της μη τήρησης των συνθηκών ευζωίας ή της αλυσόδεσης και της παθητικής ή ενεργητικής κακομεταχείρισης, είναι συχνά ωστόσο όπως επισήμανε η κ. Αρβανίτη πλέον η ευαισθητοποίηση του κόσμου είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν πολλοί εθελοντές που ενεργοποιούνται και καταγγέλλουν περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη τους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
«Ο κόσμος ευαισθητοποιείται και καταγγέλλει ενώ σημαντική ήταν και η στάση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου που παρενέβη και ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ να βρεθεί ο άνδρας που κακοποίησε τη γάτα και να τιμωρηθεί βάσει νόμου», είπε η κυρία Αρβανίτη.
Όπως προείπαμε, ο βασανισμός ενός ζώου αποτελεί κακουργηματική πράξη και επιφέρει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.
Η κ. Ελένη Αρβανίτη είναι δικηγόρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας - Π.Φ.Π.Ο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr