Αναζήτησε το βιβλίο του που έχει μόλις κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ψυχογιός και επισκέφθηκε τη "Γωνιά του βιβλίου"
Εδώ και λίγο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο «Σμύρνη. Ταξίδι στον Χρόνο» που είναι εξαιρετικά επίκαιρο μιας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Το βιβλίο έχει γράψει ο Γερμανικής καταγωγής Lutz Kleveman, ο οποίος είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, γεννημένος το 1974. Έχει κάνει σπουδές Γαλλικής Λογοτεχνίας στην Αιξ-αν-Προβάνς και Διεθνή Ιστορία στο London School of Economics (LSE) στην Αγγλία. Από το 1999 έως σήμερα έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος και ως φωτογράφος στα Βαλκάνια, τη Δυτική Αφρική, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, Der Spiegel, Newsweek και Daily Telegraph.
Ο Lutz Kleveman που είναι και συγγραφέας αρκετών αφηγηματικών ιστορικών δοκιμίων όπως Der Kampf um das heilige Feuer (Η μάχη για το ιερόν πυρ, 2002), Kriegsgefangen (Αιχμάλωτος πολέμου, 2011) και Lemberg. Die vergessene Mitte Europas (Λβιβ. Το ξεχασμένο κέντρο της Ευρώπης, 2017), όπως πληροφορηθήκαμε, την Μεγάλη Εβδομάδα βρέθηκε στην Πάτρα ερχόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και έκανε μία στάση στο βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» στην Αγ. Νικολάου και όπως ήταν φυσικό αναζήτησε το βιβλίο του που έχει μόλις κυκλοφορήσει για τη Σμύρνη. Η έκπληξη της Ασπασίας Παπαχρίστου, υπεύθυνης του βιβλιοπωλείου ήταν μεγάλη. Οι δυο τους συζήτησαν για την Ελλάδα και δη την Πάτρα ενώ ο συγγραφέας που του άρεσε πολύ η θέση και η ρυμοτομία της Πάτρας, υπέγραψε και ορισμένα αντίτυπα του βιβλίου του για όσους αναγνώστες θελήσουν στη συνέχεια να αγοράσουν το βιβλίο.
Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, όταν η ανθηρή μητρόπολη, το σημερινό Ισμίρ, διαλύθηκε ολοσχερώς και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αλλά και τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, ο διακεκριμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος Lutz C. Kleveman κάνει ένα οδοιπορικό, επί έναν ολόκληρο χρόνο, στα ελληνικά νησιά και στη Σμύρνη, που καταλήγει να μετατραπεί σ’ ένα ταξίδι στον χρόνο.
Μεταφερόμαστε στη Χίο στο τέλος του 18ου αιώνα και παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό του πληθυσμού της, καθώς και στο προσφυγικό κύμα προς τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στη συνέχεια περνάμε απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τότε που ζούσαν ειρηνικά εκεί Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, και ξαναζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας οι εξελίξεις που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την Καταστροφή του 1922.
Το συνταρακτικό αυτό γεγονός και τη λήξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου διαδέχτηκε η ανταλλαγή πληθυσμών, κατά την οποία σχεδόν δύο εκατομμύρια χριστιανοί και μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους· αυτή η ανταλλαγή αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις εθνοκαθάρσεις του 20ού αιώνα.
Με βάση τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά και την επιτόπια έρευνά του, ο συγγραφέας αναζητά το νήμα της Ιστορίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αλλά και τις μετακινήσεις των πληθυσμών στο Αιγαίο, οι οποίες δείχνουν να μην έχουν τέλος…
Είναι προγραμματισμένη και μία εκδήλωση για το βιβλίο στη Ν. Σμύρνη, στην Αθήνα την Παρασκευή 6.5.2022 στις 19:00.
Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr