Ο ρόλος των αντιβιοτικών και ποιοι κινδυνεύουν
Ένας μύκητας που κυριαρχεί στα νοσοκομεία απασχολεί τους επιστήμονες, με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για τον Candida Auris που υπάρχει και σε νοσοκομεία της Αττικής.
Όπως εξήγησε σήμερα ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο ΟPEN, «Είναι μία candida που προς το παρόν δεν μας έχει απασχολήσει στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι προσβάλει ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα σοβαρά νοσήματα. Το δυστύχημα είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει φάρμακο να την αντιμετωπίσεις, αλλά δεν μπορείς να την εκριζώσεις με τα συνήθη απολυμαντικά μέσα».
Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως μονάδα εντατικής στη Νέα Υόρκη καταστράφηκε ολόκληρη και να ξαναχτιστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
«Πριν από δύο χρόνια φωνάζαμε γιατί εδώ και δεκαετίες λέμε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια, λόγω της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, έχουν φτάσει σε τέτοια έκταση και έχουν πιάσει σε τέτοιο βαθμό τη χώρα μου που πήρε τα πρωτεία σε όλη την Ευρώπη (...). Είμαστε μια χώρα η οποία έχει πολύ μεγάλο ποσοστό πολυανθεκτικών μικροβίων» τόνισε έπειτα ο ειδικός.
Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος είπε πως «αυτό που βλέπετε πίσω από τους θανάτους, ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται εκεί και στην εποχή του κορονοϊού αν μπορούμε να δούμε τα ψιλά γράμματα των θανάτων που έχουν συμβεί, ένα 40% οφείλεται σε αυτά τα πολυανθεκτικά μικρόβια».
«Όταν δίνεις συνέχεια αντιβιοτικά για "ψύλλου πήδημα" το μόνο που κάνεις, αν δεν χρειάζεται να τα πάρεις, είναι αυτό που λέμε αγριεύουν τα μικρόβια, προσαρμόζονται, γίνονται πολυανθεκτικά και μπορούν να σε καταστρέψουν. Δηλαδή να μπεις σε μία ΜΕΘ για ένα τροχαίο ατύχημα, 25 χρονών, να έχεις υποστεί του κόσμου της επεμβάσεις και να είναι επιτυχείς και να χάσεις τη ζωή σου από πολυανθεκτικό μικρόβια» συμπλήρωσε.
«Έχει εντοπιστεί, είναι σποραδικές οι περιπτώσεις, ειδικά σε νοσοκομεία των Αθηνών -και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν έχει εμφανιστεί αυτός ο μύκητας, είναι σποραδικές οι περιπτώσεις. Τα υπόλοιπα που αναφέρω έχουν πάρει επιδημική μορφή, ειδικά όλα τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο ποσοστό πολυανθεκτικών μικροβίων» γνωστοποίησε μετά ο Νίκος Καπραβέλος.
Στη συνέχεια δήλωσε πως «Είναι μύκητας που προσβάλλει ανοσοκατασταλμένους. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός ο υγιής και υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες ανοσοκατασταλμένων που είναι οι περιπτώσεις κυρίως που απασχολούν».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr