Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει υποχρεωτική η τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στο γενικό πληθυσμό, άφησε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σχετικά με την τέταρτη δόση και την επιστημονική συζήτηση που γίνεται από κάποιους ότι ενδεχομένως οι συχνοί εμβολιασμοί να κουράζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι πρόκειται για έναν μύθο και δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Υπενθύμισε μάλιστα ότι υπάρχουν εμβολιαστικά σχήματα που είναι και πενταδοσικά και εξαδοσικά. «Θεωρώ ότι σταδιακά θα χρειαστεί να γίνει η τέταρτη δόση στο γενικό πληθυσμό, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Δηλαδή ίσως πριν ή κατά τη διάρκεια ενός εντατικού επιδημικού κύματος. Εάν δεν δούμε δραματική αύξηση στην επιδημία, η τέταρτη δόση μπορεί να μην μπει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σαν υποχρεωτική, αλλά σαν σύσταση».
Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι σε ύφεση με τον αριθμό των διασωληνωμένων να πέφτει κάτω από τους διακόσιους, μετά από αρκετό καιρό. «Η πρόβλεψη είναι ότι η πτώση θα συνεχιστεί και για τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Τον Οκτώβριο τις δύο προηγούμενες χρονιές είδαμε αύξηση της μεταδοτικότητας. Θεωρώ δεδομένο ότι θα συμβεί και φέτος, μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Τώρα εάν αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προβλέψουμε».
Σε ένα χρόνο θα ξέρουμε εάν ο κορωνοϊός είναι ενδημικός
Επίσης μίλησε και για τον κορωνοϊό. Όπως είπε, ο κορωνοϊός, μας έχει εκπλήξει μέσω της εξέλιξής του και νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον τον κύκλο ενός έτους από τον Απρίλιο που μας πέρασε, για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, ότι αυτές οι αρνητικές εκπλήξεις με τις μεταλλάξεις και τις αλλαγές στο προφίλ του θα έχουν σταματήσει. «Δηλαδή σε ένα χρόνο θα πρέπει να γνωρίζουμε αν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο της στασιμότητας-ενδημικότητας, όπου θα συμβιώνουμε με τον ιό και δεν θα αλλάζει δραματικά τις ιδιότητές του, όσον αφορά την παθογένεια τουλάχιστον».
Μετά την Όμικρον εμφανίζονται μόνο υποπαραλλαγές της
Όσον αφορά τις μεταλλαγές του ιού που συνεχώς εμφανίζονται, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που παρατηρούν οι ειδικοί τους τελευταίους μήνες και είναι αρκετά ενδιαφέρον: «Μέχρι στιγμής βλέπαμε να ξεπετιούνται μεταλλαγές από διαφορετικό κλάδο εξέλιξης. Είχαμε την Άλφα, μετά ήρθε η Βήτα, η Γάμμα, η Δέλτα, που ήταν τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Από τότε που εμφανίστηκε ή Όμικρον βλέπουμε μόνο υπο-παραλλαγές της, όπως τώρα με την Ο4 και την Ο5 στην Αφρική. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μία εξέλιξη, η οποία είναι κοντά σε αυτό που περιμένουμε. Το λογικό είναι να μη δούμε αύξηση της παθογένειας, χωρίς όμως να μπορούμε να το αποκλείσουμε μελλοντικά. Ωστόσο η κατάσταση τον τελευταίο καιρό είναι πιο συμβατή με την ενδημικότητα, παρά με τα προηγούμενα κύματα, όπου ξεπετιόντουσαν μεταλλάξεις από διαφορετικούς κλάδους».
Για τις δύο τελευταίες παραλλαγές στην Αφρική, ακόμα τα στοιχεία είναι πρώιμα, είπε ο επιδημιολόγος, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακριβή εικόνα, αλλά γίνεται λόγος για 10-20% αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με την Όμικρον. «Κάθε φορά που ακούω ένα τέτοιο ποσοστό, εκτιμώ ότι είναι δύσκολο να το αποδώσεις μόνο στη μεταδοτικότητα, υπάρχει σίγουρα και ανοσολογική διαφυγή, σίγουρα υπάρχει ανοσολογική μνήμη έναντι των προηγούμενων στελεχών», τόνισε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr