Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σοκ από τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών- Τι λένε οι παιδίατροι- Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σοκ από τους αιφνίδιους θανάτους παιδιών...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η κληρονομικοί προδιάθεση

Η είδηση αιφνίδιου θανάτου σε ένα παιδί ή σε έναν έφηβο σκορπά  θλίψη αλλά δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά. Τα τελευταία μάλιστα απανωτά περιστατικά, όπως αυτό με τον αιφνίδιο  θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη και της 12χρονης στην Πάτρα, έχουν σκορπίσει ανησυχία στους γονείς οι οποίοι ανάστατοι επικοινωνούν με παιδιάτρους.

Πόσο συχνό όμως είναι το φαινόμενο; Την απάντηση δίνει ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας, μιλώντας στο thebest.gr: «Δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο να έχουμε αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές σε παιδιά.  Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως σε παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας σοβαρά, σοβαρές καρδιοπάθειες ή νευρολογικά νοσήματα και είναι αυτά που ουσιαστικά «φεύγουν» από καρδιολογικά επεισόδια».

Η πρόληψη μπορεί να σώσει και πώς μπορούν οι γονείς να προφυλάξουν το παιδί τους;  «Απευθυνόμενος στους γονείς θα συνιστούσα στην αρχή της εφηβείας, μετά την πρώτη δεκαετία της ζωής ενός παιδιού, να  του κάνουν έναν καρδιολογικό έλεγχο, είτε έχουν οικογενειακό ιστορικό είτε όχι γιατί στην αρχή της εφηβείας εμφανίζονται κάποια καρδιολογικά νοσήματα που μπορεί να μην προϋπήρχαν, όπως είναι το φύσημα. Δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά καλός θα ήταν ένας έλεγχος, γιατί σε μικρότερη ηλικία γίνεται από τον παιδίατρο αλλά στα μεγαλύτερα παιδιά, επειδή δεν έχουν να κάνουν εμβόλια και δεν αρρωσταίνουν συχνά, δεν γίνεται περαιτέρω τσεκ. Καλό θα ήταν μια φορά το χρόνο ή ακόμα και ανά δυο  χρόνια, να πηγαίνουν τα παιδιά στον καρδιολόγο».

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή στα παιδιά και στους εφήβους είναι παρόμοια με τους ενήλικες αλλά έχουν διαφορετική συχνότητα: «Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν κάποια συμπτώματα στο παιδί τους, όπως ένα προκάρδιο άλγος δηλαδή να πονάει η καρδιά του ή μπορεί να νιώθει κόπωση ή να λαχανιάζει. Είναι τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζουν και οι καρδιοπαθείς ενήλικες. Ωστόσο, σε μικρότερα παιδιά μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Οι γονείς αν εντοπίσουν τέτοια συμπτώματα καλό θα είναι να πάνε το παιδί είτε στον παιδίατρό τους, είτε σε καρδιολόγο» αναφέρει ο κ. Δαρζέντας.

Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο; «Υπάρχουν κάποιες κληρονομικές καρδιολογικές μυοπάθειες, δηλαδή  μπορεί να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου σε ενήλικα σε νεαρή ηλικία, σε αυτές τις περιπτώσεις  μπορεί στο παιδί να ξεκινήσουν από την εφηβεία και μετά. Για παράδειγμα, μπορεί να περάσουν μια απλή ίωση, παιδιά που δεν έχουν προϋπάρχουσα καρδιολογική νόσο και να τους κάνει μυοκαρδίτιδα που ίσως οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Ωστόσο, δεν είναι σύνηθες, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν παιδιά με προϋπάρχοντα νοσήματα όπως μυοπάθειες, μυασθένειες, βαριά νευρολογικά νοσήματα που σημαίνει ότι έχουν βεβαρημένο καρδιολογικό στάτους και σε αυτά βλέπουμε τέτοιους θανάτους» αναφέρει σχετικά με τα πιθανά αίτια.

«Καμπανάκι» στους γονείς

Θέλοντας, να δώσει έμφαση στην πρόληψη για την αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων, περιγράφει μια κατάσταση, την οποία βίωσε ο ίδιος στο παρελθόν:  «Μου έχει τύχει περιστατικό σε παιδί, σε ένα τυχαίο τσεκ σε χωριό της Ηλείας. Κατά τη διάρκεια του έλεγχου άκουσα ένα πολύ ζωηρό φύσημα σε μια 16χρονη. Όταν την ρώτησα, μου είπε ότι δεν έχει τίποτα. Οι γονείς το ήξεραν αλλά δεν είχαν κάνει τίποτα. Πήρα επειγόντως τον γυμναστή του σχολείου που φοιτούσε το κορίτσι και του επεσήμανα ότι σε καμία περίπτωση, δεν θα έπρεπε το παιδί να παρακολουθήσει το μάθημά του όπως και έκανε. Μετά από ένα μήνα το παιδί ήρθε για χειρουργείο ανοικτής καρδιάς οπότε αν δεν είχε βρεθεί τότε στον έλεγχο πιθανότατα θα είχε σωριαστεί στο προαύλιο του σχολείου. Και όλα αυτά γιατί οι γονείς δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις