Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Στην Πάτρα ένα από τα τρία πιθανά κρούσματα στην χώρα

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Στην Πάτρα έν...

Στο 10χρονο παιδί που είναι από την Πάτρα ανιχνεύτηκαν αυξημένες τρανσταμινάσες, γεγονός που έθεσε σε επιφυλακή τους γιατρούς.

“Ψυχραιμία” συστήνει στους γονείς ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εμφάνιση στην Αθήνα και την Πάτρα “ύποπτων” περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, ηλικίας από 14 μηνών έως 10 ετών. “Δεν αποκλείεται να είναι απλές ηπατίτιδες”, υποστηρίζει ο ίδιος .

Κανένας ιός δεν ανιχνεύθηκε στις εξετάσεις που έγιναν στα τρία μικρά παιδιά από την Αθήνα, τα οποία βρέθηκαν με συμπτώματα που ενοχοποιήθηκαν αρχικά για οξεία ηπατίτιδα. Για το σοβαρό κλινικό σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας δηλαδή, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία και στη συνέχεια περιγράφηκε σε περισσότερες από 20 χώρες, ανά την υφήλιο.

Πάνω από 350 παιδιά έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα με οξεία ηπατίτιδα σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 16 από αυτά οδηγήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

“Δεν αποκλείεται τα τρία παιδιά στην Ελλάδα να είχαν απλή ηπατίτιδα”, αναφέρει o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγώντας πως τα τρία περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, είναι απλώς “ύποπτα” και όχι “επιβεβαιωμένα”.

“Τα παιδιά έπαθαν πιθανότητα μία ηπατίτιδα. Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτή η οξεία ηπατίτιδα, η κεραυνοβόλος κλπ. Τα παιδιά πήγαν καλά. Φοβήθηκαν δύο με τρεις ημέρες, αλλά δεν έγινε τίποτα. Δηλαδή, να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Αυτά ήταν “ύποπτα” κρούσματα, ήπια και το πιθανότερο είναι να μην είναι καν αυτή η οξεία ηπατίτιδα. Είναι αμφίβολο αν είναι”, τονίζει .

Τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία
Τα δύο από τα τρία παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πόνο στην κοιλιακή χώρα και εμέτους) και πυρετό. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Χρειάστηκαν νοσηλεία λίγων ημερών στο νοσοκομείο Παίδων, από το οποίο τελικά πήραν γρήγορα εξιτήριο.

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες (>500 IU/ml) σε τυχαίο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Το νήπιο δεν εισήχθη σε νοσοκομείο, αλλά ολοκλήρωσε την αποθεραπεία στο σπίτι του.

“Όλα τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση” ανέφερε στην ανακοίνωση της Πέμπτης, ο ΕΟΔΥ.

Στην αυξημένη ευαισθητοποίηση των γιατρών αποδίδει τον εντοπισμό αυτών των τριών περιστατικών στην Ελλάδα, ο Καθηγητής κ. Κωνσταντόπουλος:

“Παλαιότερα δεν είχαν ευαισθητοποιηθεί ούτε οι γιατροί, ούτε ο κόσμος. Και τώρα με το παραμικρό ίκτερο που βλέπουν, λένε “είναι οξεία ηπατίτιδα”. Μα αν ήταν οξεία ηπατίτιδα θα γινόταν κι εδώ στην Ελλάδα κάτι πιο δυσάρεστο από αυτό που περιγράφεται στα τρία αυτά περιστατικά”, αναφέρει.

Δεν εντοπίστηκε κανένας ιός στις εξετάσεις των παιδιών
Και στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, η περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση που έγινε δεν έδειξε την ύπαρξη ιού, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία για την πρόκληση της ηπατίτιδας. Πολύ περισσότερο “οξείας”.

«Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2», τονίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.

“Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο άλλο ιό που δεν κατατάσσεται στους ιούς της ηπατίτιδας και προσβάλλει ωστόσο το συκώτι”, σημειώνει ο Καθηγητής και προσθέτει πως μπορεί οι εξετάσεις να ήταν αρνητικές, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως δεν οφείλονται τα συμπτώματα σε κάποιον από τους άλλους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα.

Αυτοί είναι συνήθως, οι ιοί της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr, EBV), του μεγαλοκυτταροϊού (cytomegalovirus, CMV), αδενοϊών κλπ.

“Δεν ανιχνεύτηκε ούτε ο αδενοϊός, ούτε Covid-19, ούτε κανένας ιός. Ήταν αρνητικές οι εξετάσεις, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Γιατί μπορεί να είναι αυτά τα περιστατικά Epstein-Barr και τα αντισώματα να μην είχαν ακόμα δημιουργηθεί και να μην ανιχνεύθηκαν. Πολλοί “αθώοι” ιοί προσβάλλουν το συκώτι, αλλά περιγράφονται σαν διαφορετικές οντότητες, όχι σαν ηπατίτιδες. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν λέγαμε “έχει ηπατίτιδα” λέγαμε “έχει λοιμώδη μονοπυρήνωση”, ή έχει “μεγαλοκυτταρικά έγκλειστα”. Και ας ανέβαζαν τρανσαμινάσες, 500, 600, 700… Περιμέναμε να κάνει τον κύκλο του και να φύγει”, λέει ο ειδικός.

Κωνσταντόπουλος: “Θολά τα κριτήρια για τον ορισμό του κρούσματος της οξείας ηπατίτιδας, από τον ΠΟΥ”
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον ορισμό του “κρούσματος” της οξείας ηπατίτιδας, δεν είναι εξειδικευμένα πάνω στη νέα αυτή -άγνωστης αιτιολογίας- νόσο.

“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει, ποια είναι τα συμπτώματα από τα οποία θα αναγνωρίσουμε μια ηπατίτιδα. Όλες οι ηπατίτιδες, όμως, και η Α και η Β κλπ. κάνουν εμέτους, διάρροιες και πόνους στην κοιλιά. Δεν συμβαίνουν αυτά τα συμπτώματα ειδικά σε αυτή η νέα οντότητα. Βρήκαν στην Ελλάδα οι γιατροί τις τρανσαμινάσες πάνω από 500. Για μένα, ήταν ήπιας μορφής ηπατίτιδα. Μην πανικοβάλλεται ο κόσμος δεν είναι κάτι σοβαρό. Ήταν προσβολή του συκωτιού για λίγες μέρες, μια απλή ηπατίτιδα άνευ ιδιαίτερης σημασίας”, λέει ο ίδιος.

Ο ΠΟΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει καν, λέει ο ειδικός, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της βαριάς ηπατίτιδας που οδήγησε τα παιδιά σε μεταμόσχευση:

“Περιγράφουν τα συμπτώματα (εμέτους, ίκτερο, αυξημένες τρανσαμινάσες), αλλά δεν μας λένε, τι συνέβη με τα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση; Πώς ξεκινάει; Δεν λέει τίποτα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας! Ξεκίνησε κεραυνοβόλα; Ξεκίνησε σιγά – σιγά και επιδεινώθηκε μετά από 10 μέρες και έφτασαν στη μεταμόσχευση, ενώ είχαν λάβει τα παιδιά αγωγή; Δεν έχουν δώσει στοιχεία. Τα μόνα στοιχεία δημοσιευμένα που υπάρχουν γι’ αυτήν την οξεία ηπατίτιδα είναι των Αμερικανών από την Αλαμπάμα. Σε 9 περιστατικά, στα οποία είπαν ότι έκαναν βιοψία ήπατος και δεν βρήκαν αδενοϊό, δεν βρήκαν ιικά σωματίδια στο συκώτι και δεν ξέρουν που οφείλονται. Και τίποτα παραπάνω”, καταλήγει ο Καθηγητής.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being