Η περίπτωση να «σπάσουν» τα ισόβια
Με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας θα αρχίσει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από το σύζυγο της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στις 11 Μαΐου 2021 στα Γλυκά Νερά.
Μετά από πέντε συνεδριάσεις, σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να να εκδοθεί η απόφαση τακτικών και λαϊκών δικαστών για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Σε κάθε περίπτωση, δικαστές και ένορκοι, θα πρέπει πρώτα να ακούσουν την πρόταση της εισαγγελέως, Ευγενίας Σταθουλοπούλου και στη συνέχεια τις αγορεύσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης, στη συνέχεια, πριν αποσυρθούν σε διάσκεψη προκειμένου να εκδώσουν την ετυμηγορία τους.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου
Ο Μπάμπης Αναγνώστοπουλος καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήταν και΄όλα ψύχραιμος. Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της δίκης επιδίωξε να καταστήσει σαφή την υπερασπιστική του γραμμή επισημαίνοντας πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει τη συζύγου και υποστηρίζοντας ότι το έγκλημα δεν ήταν προσχεδιασμένο.
Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας του ήταν η 10ωρη του απολογία στο δικαστήριο. Εμμένοντας σε αυτή την υπερασπιστική γραμμή που έχει χαράξει εξαρχής, μιλώντας στον ενεστώτα αρκετές φορές για την Καρολάιν και δείχνοντας ότι είχε σκεφτεί πολύ καλά το τι θα πει, αναφέρθηκε στα τέσσερα χρόνια της σχέσης του με την νεαρή κοπέλα, που όταν την γνώρισε ήταν ακόμα ανήλικη. Ισχυρίστηκε ότι η Καρολάιν είχε εξάρσεις θυμού, πως τον χτυπούσε και πως νευρίαζε έντονα.
Ωστόσο, παρά τη διαφορά ηλικίας που είχαν, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως αυτό δεν το θεωρούσε προβληματικό.
Για την ημέρα της δολοφονίας ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως υπήρξε ένταση ανάμεσα σε εκείνον και την Καρολάιν με αποτέλεσμα να φτάσει στο φόνο.
«Ανέβηκα πάνω της για να μη μπορεί με ευκολία να με χτυπήσει. Της έλεγα σε παρακαλώ ηρέμησε, χτύπησες το παιδί. Μετά από αυτό το χάος. Την πίεσα με το πρόσωπο στο μαξιλάρι. Πήγαινε να μου φωνάξει. Στα πρώτα δευτερόλεπτα το κεφάλι της δεν είναι προς το στρώμα. Έλεγε «σήκω, παράτα με, φυγε». Δε θέλω να πω χειρότερα. Κάποιες από τις κοινές βρισιές. Μετά πήρα το μαξιλάρι μου και το χρησιμοποίησα πάνω στο κεφάλι της. Δεν υπήρχε σκοπός εκείνη τη στιγμή. Δεν υπήρχε λογική. Μέσα στο μυαλό μου εκείνη την ώρα… δε μπορώ ακόμα να το εξηγήσω» περιέγραψε ο κατηγορούμενος για τη σκηνή του φόνου.
Αυτό ωστόσο που επέμενε ιδιαίτερα ήταν πως από εκείνη τη στιγμή και πέρα καταστράφηκε η ζωή του ενώ ισχυρίστηκε πως σκέφτηκε να στήσει το σκηνικό της ληστείας καθώς εκείνη τη στιγμή δεν είχε καθαρό μυαλό, υποστηρίζοντας πως η ζωή του τελείωσε πριν από ένα χρόνο, όταν έχασε όπως είπε χαρακτηριστικά την Καρολάιν.
Τα στάδια της διαδικασίας
Η διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εκτυλίχθηκε με ταχείς ρυθμούς και η πρόεδρος της έδρας έχει δηλώσει την πρόθεση της σύνθεσης να εκδώσει την απόφαση της για το στυγερό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα εντός της ημέρας.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου θα αξιολογηθούν από δικαστές και ενόρκους μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία προκειμένου να εκδώσουν την απόφαση τους.
Πρώτα, θα αποφανθούν επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου.
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντιμετωπίζει δύο κακουργηματικές και δύο πλημμεληματικές κατηγορίες.
Συγκεκριμένα κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα που επισείει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, θανάτωση ζώου που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών, ψευδή καταγγελία στις αρχές που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση που επισείει ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι τρία έτη.
Η περίπτωση τα «σπάσουν» τα ισόβια
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας επί της ενοχής, το δικαστήριο, θα εξετάσει το ζήτημα της χορήγησης ελαφρυντικών στον κατηγορούμενο. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, προτίθενται να ζητήσουν την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.
Σε περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο, τότε, θα «σπάσουν» τα ισόβια. Μετά κι απ΄αυτό το στάδιο, δικαστές και ένορκοι θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το ύψος της ποινής που πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο και στη συνέχεια εάν η απόφαση τους θα έχει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ή όχι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr