Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές
Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).
Στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα, ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 5.034 (4.494 στις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και 540 στις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι μικρότερος από τον περσινό κατά 525 άτομα, καθώς όπως προκύπτει από τον πίνακα εισακτέων του 2021, στις σχολές των δύο Πανεπιστημίων στην Πάτρα, είχαν εισαχθεί 5.559 νέοι φοιτητές.
Σημειώνεται επίσης ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών (περιλαμβάνονται και οι σχολές που βρίσκονται στο Αίγιο, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι) θα είναι φέτος 5.205.
Σχολές χωρίς εισακτέους σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Χωρίς νέους εισακτέους παραμένουν οι σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ηλεία (η Μουσειολογία στον Πύργο και η Γεωπονία στην Αμαλιάδα), όπως επίσης οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο καθώς και η σχολή Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι.
Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της χώρας, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), από 77.415 πέρυσι, κάτι που αντιστοιχεί σε 9.021 θέσεις λιγότερες, ωστόσο σημειώνεται ότι ο τελικός αριθμός εισακτέων πέρυσι, ήσαν 60.070.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:
Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.
*Στοιχεία από εφημερίδα Γνώμη
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr