Που οφείλεται η χαμηλή τιμή;
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας, καθώς οι τιμές που τους δίνουν έμποροι είναι εξαιρετικά χαμηλές γεγονός που μόνο ζημιά επιφέρει.
«Είμαστε σε απόγνωση» λέει στο thebest.gr o πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η πατάτα στο χωράφι πωλείται στα 30 λεπτά και ο παραγωγός μπαίνει μέσα. Υπάρχει ζήτηση αλλά η τιμή είναι πολύ χαμηλή. Δεν υπάρχει αγρότης που να μην έχει πρόβλημα. Ο παραγωγός έχει ζημιά 300 με 400 ευρώ το στρέμμα. Πέρυσι τα έξοδά του ήταν 800 ευρώ και φέτος είναι 1.200 ευρώ. Και το ερώτημα είναι, πόσο θα αντέξουμε να καλλιεργούμε; Από εδώ και πέρα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, θα βγουν όλες οι παραγωγές, πατάτα, βιομηχανική ντομάτα ενώ ακόμα υπάρχει και φράουλα. Το Σεπτέμβρη θα βγουν και τα αμπέλια όπου και εκεί θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».
Που οφείλεται η χαμηλή τιμή; Ο κ. Βεσκούκης, εξηγεί: «Η χαμηλή τιμή οφείλεται στους εμπόρους. Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα πατάτας ρίχνουν την τιμή. Βέβαια από τον έμπορο μέχρι τον καταναλωτή υπάρχουν και άλλοι μεσάζοντες, (συσκευαστήριο και λαχαναγορά) με την τιμή στις λαϊκές της Πάτρας που είναι ο πιο άμεσος προορισμός να φτάνει στα 80 λεπτά, ενώ στης Αθήνας μπορεί να φτάνει και το 1 ευρώ. Ένα ακόμα πρόβλημα, είναι η αιγυπτιακή πατάτα, η οποία ακόμα κινείται στην αγορά και αυτό δυσχεράνει την κατάσταση με τις δικές μας». Τι λέει για την ενέργεια και τις επιδοτήσεις στα καύσιμα: «Σε ό, τι αφορά την ενέργεια, μπορεί να έχουν δημιουργηθεί κάποιες υποσχέσεις για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά μέχρι τότε οι λογαριασμοί έρχονται κανονικά και θα πρέπει να πληρωθούν. Λένε ότι θα δώσουν επιδότηση στο πετρέλαιο αλλά μέχρι να πάρουμε εμείς την επιδότηση περίπου τον Δεκέμβρη, σημαίνει ότι όλους αυτούς τους μήνες εμείς πρέπει να έχουμε χρήματα για να πληρώνουμε. Δηλαδή, ένας παραγωγός που θέλει 5.000 ευρώ για πετρέλαια, αν πάρει τον Δεκέμβρη 1.500 ευρώ πίσω, δε σώζει τίποτα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχει 5.000 ευρώ για να μπορέσει να βγάλει το προϊόν του. Οι επιδοτήσεις μπορεί να βοηθάνε, κατά κάποιο τρόπο, αλλά δεν είναι άμεσες».
Επίσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας, δεν έχουν πάρει ακόμα από το 2020, την κορωενίσχυση που δικαιούνται.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr