Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δ. Ελλάδα: Αλλοδαπός εργάτης γης …αγνοείται- «Σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε μαρούλι να φάμε»

Δ. Ελλάδα: Αλλοδαπός εργάτης γης …αγνοεί...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Φεύγουν κατά χιλιάδες από την χώρα μας

Ζήτημα και μάλιστα μεγάλο έχει προκύψει με τους εργάτες γης, που φεύγουν κατά χιλιάδες από την χώρα μας. Το θέμα της νομιμοποίησής τους, παραμένει ανοικτό για πάνω από μια δεκαετία και πλέον προτιμούν να πηγαίνουν σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που είδαν τον πρόβλημα νωρίς και τους βγάζουν άδειες παραμονής και με τον τρόπο αυτό μπορούν να ταξιδεύουν προς τις πατρίδες τους, γεγονός που για αυτούς είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς αρκετοί επί χρόνια δεν έχουν δει τις οικογένειες τους.

Μιλώντας στο thebest.gr ο παραγωγός φράουλας από την Ηλεία, Γιάννης Αρβανιτάκης, εξηγεί:  «Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρότατο. Το θέμα είναι πανελλαδικό. Οι εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, φεύγουν και πάνε στην Ιταλία γιατί εκεί τους φτιάχνουν άδειες παραμονής και μπορούν να ταξιδέψουν μετά στην πατρίδα τους. Κάποιοι έχουν τρία, τέσσερα ακόμα και έξι χρόνια να πάνε να δουν την οικογένεια τους. Χρειάζεται, πλέον, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων να λύσουν αυτό το θέμα, με πρώτο τον πρωθυπουργό. Να δουν το θέμα στην πραγματικότητα όχι στα ευχολόγια γιατί θα πέσει πολύ πείνα. Δεν λέω σήμερα, αύριο αλλά μέχρι του χρόνου, δεν θα έχουμε μαρούλι να φάμε. Δεν θα μπορούμε να παράγουμε, δεν είναι μηχανικές καλλιέργειες, χρειάζονται εργατικά χέρια».

Το πρόβλημα στο γειτονικό νομό είναι έντονο και πλέον είναι ελάχιστοι όσοι έχουν απομείνει για να εργαστούν στα χωράφια: «Εμείς, αυτό το θέμα, με τις άδειες παραμονής τους, το παλεύουμε πάνω από μια δεκαετία, δεν μπορέσαμε να το λύσουμε με καμία κυβέρνηση και τώρα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση. Στην περιοχή υπήρχαν περίπου 10.000 εργάτες και γης και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 3.000 και σε 20 μέρες που θα τελειώσει το μάζεμα της φράουλας, είναι ζήτημα αν θα μείνουν 1.000 άτομα. Προσπαθούμε να δουλέψουμε και με κάποιους από το Πακιστάν, την Σομαλία ή ακόμα και Ρομά της περιοχής αλλά η ποιότητα του προϊόντος δεν μπορεί να είναι η ίδια, καθώς δεν γνωρίζουν την δουλειά και το προϊόν είναι εύθραυστο. Η καλύτερη περίπτωση για εμάς είναι οι άνθρωποι από το Μπαγκλαντές, από όλες τις απόψεις γιατί είναι ήσυχοι, δεν κλέβουν, δεν είναι εγκληματίες, δεν τσακώνονται, γενικά είναι φιλήσυχοι και εργατικοί».

Ο προβληματισμός των παραγωγών μεγαλώνει, όταν σκέφτονται το άμεσο μέλλον που όπως λένε θα οδηγήσει σε αγρανάπαυση των καλλιεργούν και η ζημιά, στην αλυσίδα της οικονομίας στη χώρα θα είναι τεράστια. Αναφερόμενος σε αυτό ο κ. Αρβανιτάκης, τονίζει: «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την δική μας περιοχή, αφορά όλη την χώρα. Το ίδιο γίνεται και στη Βόρεια Ελλάδα με τα κεράσια ή τα βερίκοκα. Και όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα θα συνεχίζει να υφίσταται και με άλλες καλλιέργειες, με τα καρπούζια, την ντομάτα, την πατάτα. Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με ζημιά μεγάλη βγήκε, είμαστε ήδη στο 95% του μαζέματος αλλά τι θα γίνει του χρόνου; Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα κατεπειγόντως προκειμένου να λυθεί το θέμα αυτό για να μην ερημοποιηθεί και να μην πάνε οι καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια σε αγρανάπαυση, δεν θα μπορούμε να παράγουμε τίποτα».

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις