Της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου - Την ταινία είχε προβάλλει στην Πάτρα ο Νίκος Καββαδίας - Πέντε βραβεία σε τεχνικές κατηγορίες απέσπασε η "Σμύρνη μου αγαπημένη"
Η ταινία «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση που στην Πάτρα είχε προβάλλει ο «Γυμνός Οφθαλμός» του Νίκου Καββαδία στη 2η αίθουσα του Πάνθεον, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητές στην 13η απονομή των Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), τα λεγόμενα ελληνικά Όσκαρ με το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση να κερδίζει πέντε (5) συνολικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και αυτά της Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, Α' Γυναικείου Ρόλου για την Έλενα Τοπαλίδου, καλύτερου σεναρίου και Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.
Η απονομή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 8/6/2022 στο Θέατρο Άλσος, σε μία τελετή που ξεχείλιζε από αγάπη για το ελληνικό σινεμά και ανέδειξε τους νέους δημιουργούς, με οικοδεσπότες την Ηρώ Μπέζου και τον Γιάννη Παπαδόπουλο και μουσική υπόκρουση από τα 60's, σε σκηνοθεσία Στέργιου Πάσχου.
«Ευχαριστώ πάρα πολύ και τους δέκα ανθρώπους που κάναμε μαζί αυτήν την ταινία, τον Μαρίνο Σκλαβουνάκη στην Κεφαλονιά, τον Γιώργο Καρναβά από τη Heretic που είδε την ταινία, την λάτρεψε και την στήριξε και το Cinobo. Ευχαριστούμε την Ακαδημία που μας ψήφισε και τον κόσμο που πήγε στις αίθουσες και την είδε» δήλωσε ο Γιώργος Γούσης, παραλαμβάνοντας το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας. Νωρίτερα κατά την βράβευσή του στην κατηγορία του Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη αφιέρωσε το βραβείο στον διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας, Γιώργο Κουτσαλιάρη, τον οποίο- όπως είπε- αν δεν γνώριζε ίσως να μην έκανε καμία απόπειρα στο σινεμά.
Η «Αγία Έμυ» της Αρασέλης Λαιμού που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες (15) απέσπασε τα βραβεία της καλύτερης σκηνοθεσίας και του Β' Γυναικείου ρόλου για την Χασμίν Κιλίπ ενώ η «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου κέρδισε το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για το Λάζαρο Γεωργακόπουλο και το Βραβείο Μοντάζ.
Η «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου χάρισε στον Άρη Σερβετάλη το Βραβείο Ίρις Β' Ανδρικού Ρόλου, το «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ήχου, ενώ η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» του Γρηγόρη Καραντινάκη, το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό στοίχημα της Μιμής Ντενίση σάρωσε σε τεχνικές/καλλιτεχνικές κατηγορίες κερδίζοντας συνολικά πέντε (5) βραβεία Ίρις (Φωτογραφία, Μακιγιάζ, Κομμώσεων & Ειδικών Εφέ, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Ειδικών/Οπτικών Εφέ).
«Έχω πάρα πολλούς φίλους εδώ απόψε και γι' αυτό χαίρομαι. Αφιερώνω το βραβείο στους φίλους μου που με αγαπούν και στους μαθητές μου,» δήλωσε η Έλενα Τοπαλίδου, που της απονεμήθηκε το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στα «Μαγνητικά Πεδία». Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος που τιμήθηκε με το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου για τη «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου είπε πως «η ταινία ήταν ένα υπέροχο ταξίδι στην αγάπη, στη συμφιλίωση, στην κατανόηση και στην αρρώστια. Χαίρομαι που γνώρισα αυτό το εξαιρετικό πλάσμα που λέγεται Ζακλίν, και συνεργάστηκα με ένα άλλο υπέροχο πλάσμα τη Σοφία Κόκκαλη. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της ταινίας, το κοινό και την Ακαδημία για το βραβείο».
Τα τιμητικά βραβεία των φετινών Ίρις δόθηκαν στην βετεράνο πρωταγωνίστρια μας Ξένια Καλογεροπούλου και τη βραβευμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό μακιγιέζ, Αργυρώ Κουρουπού για τη συνολική προσφορά τους στον κινηματογράφο.
«Είναι πολύ τιμητικό αυτό το βραβείο και με συγκινεί πάρα πολύ», δήλωσε η Ξένια Καλογεροπούλου παραλαμβάνοντας το βραβείο της. «Αγαπώ πάρα πολύ το σινεμά και μου λείπει πάρα πολύ γιατί τώρα δεν μπορώ να το δω, μόνο να το ακούω. Στις παλιές ταινίες, η χαρά μου ήταν ν' αυτοσχεδιάζω με τους κωμικούς ηθοποιούς. Στα μελό είχα ένα πρόβλημα, δεν ακουμπούσαν μέσα μου, δεν τα πίστευα. Στεκόμουν μπροστά στην κάμερα με το κολλύριο να τρέχει από τα μάτια μου. Ήθελα στις ταινίες να είμαστε μια ομάδα, να δουλεύουμε μαζί, να έχουμε ένα σκοπό. Την ομαδική δουλειά την έζησα μετά τα 70 μου, όταν γύρισα το "Πριν τα Μεσάνυχτα" που ήταν για μένα αποκάλυψη. Μου άρεσε ο ρόλος μου αλλά είπα στον Λινκλέιτερ ότι μπορούσα να τον γράψω καλύτερα κι έτσι κι έγινε.
Τρεις μέρες πρόβα, τρεις μέρες γύρισμα και για πρώτη φορά όταν κάναμε μια διακοπή συζητούσαμε για την ταινία, και όχι για το τι θα φάμε και για τα οικογενειακά μας. Με συγκίνησε πάρα πολύ αυτή η συνθήκη, την οποία ξαναβρήκα στον "Απόστρατο" του Ζαχαρία Μαυροειδή. Σε αυτήν την ταινία, παρόλο που έχω ένα πάρα πολύ μικρό ρόλο αισθάνθηκα ότι είμαστε μια ομάδα, που καταλάβαινε τι προσπαθούσε να κάνει. Κι άλλη μια φορά το αισθάνθηκα στην ταινία μικρού μήκους που γύρισα με τη Στέλλα Σερέφογλου. Αυτές τις τρεις φορές έζησα αυτό που ονειρευόμουν να γίνεται στο σινεμά, να είμαστε μαζί. Ήθελα να το γνώριζα νωρίτερα, γιατί τώρα δεν έχω πολύ καιρό μπροστά μου. Τώρα η δουλειά στο σινεμά γίνεται έτσι όπως μου αρέσει. Εύχομαι ο κινηματογράφος να γίνει όλο και καλύτερος επειδή, ακριβώς, γίνεται μ' αυτό τον κόσμο. Εύχομαι όλα να πάνε πολύ καλά και να βγουν ωραίες ταινίες», ανέφερε η ηθοποιός.
Η Αργυρώ Κουρουπού δήλωσε: «Νιώθω μεγάλη χαρά και τιμή. Δεν ξέρω αν προσέφερα κάτι, ξέρω ότι πήρα πολλά από τον κινηματογράφο. Είναι μια δουλειά για τους αιώνιους νέους, σαν την Ξένια Καλογεροπούλου. Σε κάνει να νιώθεις παιδί. Προσπάθησα να ξεφύγω από τα όρια της δουλειάς και να συνταχθώ με μια ομάδα που ζούσε για το ωραίο πλάνο, την ωραία ταινία. Κλείνω τα μάτια όταν βλέπω ένα πλάνο όπου θεωρώ ότι η δουλειά μου δεν ήταν καλή. Όμως τώρα με το βραβείο θα παρηγοριέμαι!».
Κατά την διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τοποθετήθηκε επί σκηνής για την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης του ελληνικού σινεμά από την πολιτεία. Ωστόσο, επισήμανε πως στόχος της ΕΑΚ είναι η διάσωση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της χώρας, τονίζοντας την μεγάλη επιτυχία της δράσης «Χώρα Σε Βλέπω» και της σχετικής εκπαιδευτικής βαλίτσας, που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.
Αναλυτικά τα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι τα εξής:
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Μαγνητικά Πεδία: Γιώργος Γούσης, Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης
Βραβείο Ντοκιμαντέρ
Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Εύα Στεφανή
Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής
.dog: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γεώργιος Κυριάκος, Έφη Σκρόμπολα, Βασίλης Τζανίδης
Feathers: Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Το Βανκούβερ: Άρτεμις Αναστασιάδου, Βαγγέλης Φάμπας
Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ
Latin Noir: Ανδρέας Αποστολίδης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Animation
Από το μπαλκόνι: Άρης Καπλανίδης, Ιωάννα Σουλτάνη
Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας
Όλο το Χρόνο του Κόσμου: Δανάη Επιθυμιάδη
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Αγία Έμυ: Αρασέλη Λαιμού
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Μαγνητικά Πεδία: Γιώργος Γούσης
Βραβείο Σεναρίου
Μαγνητικά Πεδία: Γιώργος Γούσης, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου
Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου
Μαγνητικά Πεδία: Έλενα Τοπαλίδου
Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου
Σελήνη, 66 Ερωτήσεις: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου
Αγέλη Προβάτων: Άρης Σερβετάλης
Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου
Αγία Έμυ: Hasmine Killip
Βραβείο Μοντάζ
Σελήνη, 66 Ερωτήσεις: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Μαγνητικά Πεδία: Λευτέρης Βολάνης
Βραβείο Φωτογραφίας
Σμύρνη μου Αγαπημένη: Σίμος Σαρκετζής
Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων & Ειδικών Εφέ
Σμύρνη μου Αγαπημένη: Δήμητρα Γιατράκου, Ιουλία Συγρίμη
Βραβείο Σκηνογραφίας
Σμύρνη μου Αγαπημένη: Ηλίας Λεδάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαμιώτης
Βραβείο Ενδυματολογίας:
Σμύρνη μου Αγαπημένη: Φωτεινή Δήμου
Βραβείο Ήχου
Monday: Λέανδρος Ντούνης, Roland Heap
Βραβείο Ειδικών Εφέ και Οπτικών Εφέ
Σμύρνη μου Αγαπημένη: Αντώνης Κοτζιάς.
Με στοιχεία & από το ΑΠΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr