Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επίσκεψη στην «Εριφύλη»- Καταστρώνοντας σχέδιο απόδρασης για μία κακοποιημένη γυναίκα και πολλά ακόμη

Πάτρα: Επίσκεψη στην «Εριφύλη»- Καταστρώ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Συναντήσαμε μέλη της διεπιστημονικής ομάδας

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και ένα πολύπλευρα οργανωμένο πλαίσιο παρέμβασης και συλλογικής ενδυνάμωσης στην κοινότητά μας είναι μία διεπιστημονική ομάδα που «συχνάζει», στην οδό Σαχτούρη.  Εκεί βρίσκεται το κέντρο διαχείρισης έμφυλων διακρίσεων «Εριφύλη». Κύριες λειτουργίες της είναι τα βιωματικά εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης, η συμβουλευτική υποστήριξη, ενημερωτικές δράσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, όπως και η ανάπτυξη αυτόνομης εθελοντικής ομάδας, που εδράζεται στον χώρο της.  Το thebest.gr βρέθηκε στο πολυχώρο και συνάντησε μέλη της ομάδας.

Βασίλης Μάρκου, Δικηγόρος, απόφοιτος Φιλοσοφίας, τελειόφοιτος MSc. Βιοηθικής

«Η ΕΡΙΦΥΛΗ λειτουργεί, έχει γραφεία και παρέχει υπηρεσίες, περίπου έξι μήνες. Το εγχείρημα όμως το σχεδιάζουμε ένα χρόνο. Και εγώ και οι συνεργάτες μου, στους παράλληλους κόσμους μας, αναρωτιόμασταν και προβληματιζόμασταν για αυτό το κύμα καταγγελιών κακοποίησης και έκφυλη βίας.

Η αρχική ιδέα έχει εξελιχθεί πολύ και συνεχώς διαμορφώνεται. Αρχικά είχαμε στραφεί στα βιωματικά εργαστήρια, μια ομαδική και συνεργατική προσπάθεια ψυχολογικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης. Στην πορεία τα βιωματικά εργαστήριο άρχισαν να συμπληρώνονται και από άλλες χρήσιμες δράσεις και υπηρεσίες.  Ήδη έχουμε αρκετές και σχετίζονται με την ενημέρωση και τη δημιουργία δεξιοτήτων στο ευρύ κοινό.  Υπάρχουν θεματικές των ειδικών ψυχικής υγείας, δράσεις για την αποδοχή του σώματος, την αποδοχή του εαυτού, του πώς είμαι. Εστιάζουμε στη διαφορετικότητα και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την «άνθιση όλων των λουλουδιών». Η εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, η διαχείριση των παιδιών από τους γονείς μέσα στο γάμο ή μετά από διαζύγιο είναι μέσα στο αντικείμενο μας..

Στην ΕΡΙΦΥΛΗ ένας από τους καταστατικούς μας σκοπούς είναι ο οικογενειακός και προσωπικός προγραμματισμός του βίου. Μέσα από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες των μελών μας, προσπαθήσουμε να εναρμονίσουμε την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, ή σε περιπτώσεις κακοποιητικών σχέσεων να οργανώσουμε μαζί με τις ενδιαφερόμενες και τους ενδιαφερόμενους την κατάρτιση εξατομικευμένων σχεδίων απόδρασης από αυτές.

Αυτή την περίοδο για παράδειγμα είμαστε σε επαφή με μια γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση από τον σύζυγό της και την αδελφή της που ανησυχεί έντονα για αυτήν. Επειδή ακόμα δεν έχει φτάσει στο σημείο ενδυνάμωσης που θα την επιτρέψει να λάβει τελεσίδικες αποφάσεις, βρισκόμαστε στην διαδικασία κατάρτισης υποθέσεων κατάστασης ανάγκης. Την ενημερώνουμε πώς θα προφυλάσσει το τηλέφωνό της από την αποθήκευση αριθμών τηλεφώνων που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν αν ξεφύγει ο έλεγχος. Πώς θα απευθυνθεί στα παιδιά της για την κατάσταση. Την ετοιμασία μιας βαλίτσας, το άνοιγμα ενός προσωπικού λογαριασμού με μια σταδιακή αποταμίευση για την ίδια και την προετοιμασία σε περίπτωση που αποφασίσει να φύγει χωρίς να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αλλά και στην περίπτωση που κινδυνεύει άμεσα.

Επιπλέον συναντάμε περιπτώσεις οικογενειών με παιδιά που εμφανίζουν κάποιου είδους ψυχολογική διαταραχή. Οι γονείς έρχονται σε εμάς και ρωτούν για ψυχοθεραπευτικές και νομικές δυνατότητες ταυτόχρονα με γνώμονα το συμφέρον των τέκνων. Τους παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και ενημέρωση των νομικών δυνατοτήτων.  Αν ανέφερα μερικά παραδείγματα που μου έκαναν εντύπωση θα ήταν μια περίπτωση εκούσιας νοσηλείας.  Έχουμε περιπτώσεις εκούσιων νοσηλειών, αυτεπάγγελτων διώξεων ενδοοικογενειακής βίας….

Πιστεύω ακόμα ότι φαινόμενα κακοποίησης δεν έρχονται λόγω της δυσκολίας να κοινοποιηθούν. Αυτή είναι δουλειά μας όμως και το καθήκον μας. να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα νιώθουν ασφαλή τα άτομα και θα έρχονται και γι΄αυτό το λόγο».

 «Από την μέρα ίδρυσης της ΕΡΙΦΥΛΗΣ τα τέλη του 2021, έχουν προστεθεί νέα μέλη και νέες δυνατότητες. Εκτός από τα βιωματικά εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης των τριών ειδικών ψυχικής υγείας που ξεκινάνε τη νέα σεζόν, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για υποβολή προτάσεων επιχορηγήσεων και μια ομάδα κατάρτισης εκπαιδευτικού υλικού προς υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Παιδείας τον επόμενο Μάρτιο. Ειδικά ως προς το τελευταίο, θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε το αποτέλεσμα να λαμβάνει υπόψη όλες τις συντεταγμένες που μας ενδιαφέρουν. Θέλουμε να προωθεί την απελευθερωτική εκπαίδευση, αλλά ταυτόχρονα να συνομιλεί με τα παιδιά για τα σχέσεις μεταξύ των φύλων, το μπουλινγκ, το διαδίκτυο με ασφάλεια και παιδαγωγική επάρκεια.

 «Εριφύλη σημαίνει «η καλύτερη όλων». Κατά την αρχαιότητα ήταν η πρώτη γυναίκα διαμεσολαβήτρια και της αποδόθηκε ένας ρόλος για τα αρχαία στερεότυπα είναι πρωτοποριακός και ριζοσπαστικός. Η μυθολογία είναι μία δεξαμενή όπου το αρχαίο ελληνικό φαντασιακό αποκτούσε τη δυνατότητα να δοκιμάζει τον εαυτό του σε πιο ριζοσπαστικές απόψεις που μέσα στην κοινωνία ίσως να μην άντεχαν».

Θα χαρούμε να γνωριστούμε και με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες αι μια αφορμή μπορεί να είναι η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ του ΑΣΤΟ 23-26 Ιουνίου στην Πλαζ του ΕΟΤ, που η ΕΡΙΦΥΛΗ θα βρίσκεται όλες τις μέρες εκεί!

Θέλουμε μέσα από τα εργαστήριά μας να δώσουμε εφόδια στα μέλη μας για να θωρακιστούν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα κάποιες καταστάσεις. Θέλω να βοηθώ τους ανθρώπους να εστιάζουν να καλλιεργούν και να μεγεθύνουν τα δυνατά τους σημεία

Έννη Ανδρουτσέλλη, Ψυχολόγος, Θετικός Ψυχολόγος και Coaching Ψυχολόγος MSc

«Αυτό που θέλω να προσφέρω και να κερδίσω, γιατί κι εμείς αποκομίζουμε πολλά πράγματα, είναι η ενδυνάμωση, η εμψύχωση ατόμων που μπορεί να αντιμετωπίζουν ζητήματα έκφυλων διακρίσεων και όχι μόνο. Εδώ ξεκινάμε από τη διαχείριση των έμφυλων διακρίσεων αλλά σιγά σιγά η θεματολογία μας αυξάνεται και αρχίζει να ενσωματώνει θέματα σχετικά με την αποδοχή του εαυτού, του σώματος. Έχουμε και ένα προληπτικό ρόλο.

Θέλουμε μέσα από τα εργαστήριά μας να δώσουμε εφόδια στα μέλη μας για να θωρακιστούν και να αντιμετωπίσουν καλύτερα κάποιες καταστάσεις. Θέλω να βοηθώ τους ανθρώπους να εστιάζουν να καλλιεργούν και να μεγεθύνουν τα δυνατά τους σημεία, να τα χρησιμοποιούν ως όπλα και να αποκτούν νέες δυνατότητες. Δεν θέλω να εστιάζω μόνο στο πρόβλημα. Μαθαίνουμε για κάτι και μετά το εφαρμόζουμε και στην πράξη. Κατάλαβα ότι υπάρχει κόσμος που έχει ανάγκη από υποστήριξη και ενδυνάμωση. Παρατηρώ ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να δώσουν περισσότερη προσοχή και χρόνο στον εαυτό τους».

Η Εριφύλη σε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ΑΣΤΟ θα συμμετέχει στην εκδήλωση που θα γίνει στο ευχάριστο και καλοκαιρινό περιβάλλον της Πλαζ στις 23 με 25 Ιουνίου.

Kαι τις τρείς ημέρες θα βρισκόμαστε εκεί με το δικό μας stand, τα μέλη μας και την εθελοντική μας ομάδα για όποιον θέλει να μας γνωρίσει καλύτερα. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν 2 ομιλίες με θέμα «Επικοινωνούμε, αλληλοεπιδρούμε, αλλάζουμε». Η μία ομιλία θα γίνει από την Έννη Ανδρουτσέλλη με τίτλο «Είμαι ο εαυτός μου, είμαι ευτυχισμένος/η και η δεύτερη θα γίνει από εμένα με τίτλο «Βγες από το κουτί».

Η ομιλίες μας δεν θέλουμε να είναι απλά στείρες ομιλίες. Θέλουμε να προσελκύουμε το ενδιαφέρον του ακροατή, να ενισχύουμε τον προβληματισμό του και να του δίνουμε τροφή για σκέψη. Ακόμη, μας αρέσει να υπάρχει η άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τον ακροατή και για το λόγο αυτό επιλέγουμε να εντάσσουμε βιωματικές ασκήσεις. Δηλαδή, ασκήσεις μέσα από τις οποίες το κάθε άτομο στο τέλος θα έχει μάθει κάτι για τον εαυτό του. Ασκήσεις που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και στην εμψύχωση.

Ακόμη, το Σάββατο η θεατρική ομάδα του ΑΣΤΟ θα κάνει μια αναπαράσταση του ψυχοδράματος της Μαρίας Ιωακειμίδη. Ουσιαστικά, η ομάδα θα παρουσιάσει πως λειτουργεί ένα ψυχόδραμα μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια ρόλων.

 

Παρατηρώ ότι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δε ξέρουν πού να απευθυνθούν. Δεν υπάρχει μία δομή για την οποία να είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν και πού μπορούν να βοηθήσουν

Ματίνα Λαδικού Εγκληματολόγος, Neuro-Linguistic Programming Practitioner, Σύμβουλος προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης

«Έχω κάνει ένα συνδυασμό των σπουδών που έχουν βρει εφαρμογή στην Εριφύλη.  Τα πράγματα εδώ γίνονται συνεργατικά. Πέφτουν ιδέες από όλους. Πέρα από τις δράσεις και το σχεδιασμό, έχω αναλάβει ένα κομμάτι των εργαστηρίων. Εκεί στόχος είναι ένα ευρύτερο κοινό γιατί αναπτύσσοντας δεξιότητες μέσα στο κοινωνικό ιστό θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα μέσα στην κοινωνία.

Παρατηρώ ότι τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δε ξέρουν πού να απευθυνθούν. Δεν υπάρχει μία δομή για την οποία να είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν και πού μπορούν να βοηθήσουν. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως ψυχοπαθολογίας, ξεκινάμε σε αυτή τη βάση, και δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Μετά είναι και το στίγμα που επηρεάζει πολύ»

Μιλώντας για τη δράση «Γίνε η φωνή της»:

Η ιδέα μας στηρίχτηκε στο σήμα για βοήθεια, το οποίο δημιουργήθηκε από το Canadian Women’s Foundation, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και είχε ως στόχο την διάσωση γυναικών από κακοποιητικές σχέσεις ή γυναίκες που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Τα ποσοστά κακοποίησης με θύμα τη γυναίκα, είναι πραγματικά τρομακτικά. Ενδεικτικά θα αναφέρω πως την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020 η γραμμή SOS έλαβε 1769 κλήσεις συνολικά, ποσοστό 4 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους.  Η επιστημονική μας ομάδα σχεδίασε αυτή τη δράση ως επέκταση του “sign for help”, με σκοπό να ανταποκριθούμε, με έναν σύγχρονο τρόπο, στο πολύ έντονο και συνεχώς εξελισσόμενο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και της έμφυλης βίας.

Η δράση μας «Γίνε η φωνή της», αφορά την εκπαίδευση του προσωπικού εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων εστίασης, αλλά και απλών πολιτών στο πως θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν ζητηθεί η βοήθειά τους από ένα μελλοντικό θύμα κακοποίησης, ενώ ταυτόχρονα θα εκπαιδευτούν και οι γυναίκες στο πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα και να λάβουν τη βοήθεια εκπαιδευμένων πολιτών.  Η ανάγκη για δράσεις με σκοπό την πρόληψη της ενδοοικογενειακής και της έμφυλης βίας και κατ’ επέκταση την προστασία των θυμάτων κακοποίησης, την ενθάρρυνση των θυμάτων να σπάσουν τη σιωπή τους και να αναφέρουν τη συρματοποίησή τους και να διαφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την χρήση κωδικών βοήθειας από τα θύματα, αλλά και την αναγνώριση και κατάλληλη ανταπόκριση από την κοινωνία των πολιτών, είναι επιτακτική για την πόλη μας, καθώς η ανάγκη είναι τεράστια και δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο κέντρο με την Εριφύλη».

 

 

Οι φωτογραφίες είναι της Σταυρούλας Κορδέλλα.

****

Εριφύλη

Facebook; Εριφύλη Πολυχώρος

site: erifyli.org

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις