Την σχετική εισήγηση είχε κάνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου - Οι κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται να αυξηθούν σε τουλάχιστον 15
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύσκεψη φορέων που διοργάνωσε την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, το Σωματείο εργαζομένων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», «Ο Ιπποκράτης» με κεντρικό θέμα τα κτιριακά μας ζητήματα και την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου. Ζητήματα που έγιναν αποδεκτά από το σύνολο των παρευρισκόμενων φορέων της πόλης. Στη Σύσκεψη αυτή όπως αναφέρει ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων με πρόεδρο τον Μιχάλη Στελλάτο, αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα προαναφερόμενα ζητήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άμεσα, σε συνάντηση που θα ζητήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, ο Δήμαρχος Πατρέων, οι Βουλευτές Αχαΐας, η διοίκηση του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και το Σωματείο εργαζομένων.
Η Εισήγηση του Σωματείου Εργαζομένων για τη σύσκεψη φορέων ήταν αναλυτικά η εξής:
Κυρίες και κύριοι Εκπρόσωποι Φορέων της Περιοχή μας.
Το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ είναι η Νοσοκομειακή μονάδα της περιοχής μας, που εφημερεύοντας εναλλάξ με το ΠΠΝ ΡΙΟΥ, καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μας, της ευρύτερης περιοχής της Ν.Δ Ελλάδος και όχι μόνο. Μία λειτουργία –αποστολή που επιβάλλει σε ένα περιφερειακό Νοσοκομείο, όπως είναι το Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ την πλήρη ΑΝΑΠΤΥΞΗ του, την ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ του και βεβαίως τη πλήρη και σωστή λειτουργία του.
Είναι το Νοσοκομείο που παρότι δεν είχε επιλεγεί ως Νοσοκομείο αναφοράς covid-19, παρ’ όλα αυτά κληθήκαμε και ανταποκριθήκαμε επάξια σε αυτές τις ανάγκες, περιθάλποντας επιτυχώς περιστατικά περισσότερα και από αυτά των Νοσοκομείων αναφοράς και μάλιστα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, τόσο τις κτιριακές όσο και της υποστελέχωσης.
Η έλλειψη κτιριακών υποδομών αποτελεί τροχοπέδη για την ΑΝΑΓΚΑΙΑ και περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας, να στεγάσει τις 150 και πλέον άστεγες κλίνες, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτύξει το σύνολο του Οργανισμού του, τις 475 περίπου κλίνες και όχι μόνον. Να αναπτυχθούν πλήρως οι Υπολειτουργούσες Κλινικές όπως η Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογική. Να αναπτυχθούν οι δομές που προβλέπονται στον οργανισμό και λόγω ελλιπών κτιριακών υποδομών άκρως απαραίτητες όπως η Ψυχιατρική Κλινική, αλλά και δομές άλλες που επιβάλλονται λόγω και της εναλλάξ εφημερίας μας όπως Νευροχειρουργική, Νευρολογική, Αγγειοχειρουργική και βεβαίως η αύξηση των κλινών ΜΕΘ τουλάχιστον στις 15.
Να τονίσουμε ότι πολλές από τις δομές που έχουμε αναπτύξει, λειτουργούν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους όπως ογκολογικό, αιματολογικό κλπ.
Επίσης, να επισημάνουμε ότι άκρως νευραλγικά Τμήματα όπως το Φαρμακείο και το Γραφείο Διαχείρισης Υλικού στερούνται των απαραίτητων υποδομών για τη λειτουργία τους.
Θεωρούμε ότι οι προαναφερόμενες δομές,η προοπτική ανάπτυξης του Νοσοκομείου δεν μπορεί να γίνει από τις υπάρχουσες υποδομές ούτε από την ανακατασκευή του κτιρίου της σχολής, ούτε βεβαίως με την προσθήκη ενός επιπλέον προκάτ ορόφου, σενάρια που ήδη έχουν ακουστεί αλλά με ένα νέο κτίριο, ει δυνατόν Τριώροφο Κτίριο δίπλα από τη Νέα Πτέρυγα, με την διασφάλιση πάντα του Δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου, που θα αναπτύξει τις προαναφερθείσες δομές, θα καλύψει επαρκώς όλες τις ανάγκες Περίθαλψης των πολιτών της ευρύτερης περιοχής μας και θα καταστίσει το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ ως ένα πλήρως εξοπλισμένο, λειτουργικό και αναβαθμισμένο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο για τις επόμενες δεκαετίες.
Για να γίνει βέβαια το Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ, ο πραγματικός ένας εκ των δύο πυλώνων της υγείας στην περιοχή μας, όπως επιδιώκουμε και διεκδικούμε, δεν αρκούν μόνον οι κτιριακές υποδομές, χρειάζεται ΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού απέναντι στις 350 και πλέον κενές οργανικές θέσεις προσωπικού και τις 60 και πλέον Ιατρών. Κενά που μεγαλώνουν καθημερινά επικίνδυνα με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις αλλά και με το εκδικητικό μέτρο των ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, που ένα χρόνο μετά, είναι πασιφανές σε όλους ότι είναι ένα μέτρο που δεν προσδίδει κανένα υγειονομικό όφελος, απεναντίας επιδεινώνει το πρόβλημα της Υποστελέχωσης με αρνητικό αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Η τραγικότητα της υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο μας αποτυπώνεται στις 28.000 και πλέον οφειλόμενες ημέρες άδειας μόνο στο Νοσηλευτικό προσωπικό όπως είχε αποτυπωθεί πριν από λίγο καιρό.
Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, αυτές όμως δεν κάλυψαν αυτά τα κενά, αλλά εν μέρει τις νέες δομές και λειτουργίες που προέκυψαν από την πανδημία.
Αξίζει να τονίσουμε ότι οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες καθότι οι οργανικές θέσεις έχουν υπολογιστεί με βάση το Π.Δ. 87/1986 το οποίο κρίνεται, απολύτως ανεπαρκές, αντιεπιστημονικό, επισφαλές και ξεπερασμένο με βάση διεθνείς οργανισμούς σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των θέσεων Νοσηλευτών υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των κλινών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάκριση σε πιο Τμήμα είναι οι κλίνες αυτές. Για παράδειγμα οι ανάγκες στελέχωσης μιας κλίνης σε ΜΕΘ είναι σαφώς διαφορετική από τη στελέχωση άλλων Τμημάτων ενός Νοσοκομείου.
Κυρίες και κύριοι,
Η περαιτέρω κτιριακή αναβάθμιση του ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ και η στελέχωσή του είναι στόχος – πιστεύω ζωτικής σημασίας. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους τους Φορείς της πόλης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας αλλά και αυτούς που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.
Είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα τα βήματα που θα γίνουν, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, θα είναι γρήγορα ώστε να φτάσουμε να έχουμε ένα Νοσοκομείο λειτουργικό, βιώσιμο και που θα μπορεί να καλύψει με επάρκεια και αξιοπρέπεια τις ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr