Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Την Τρίτη το βράδυ ο Δημήτρης Κουρέτας και ο Ηλίας Μαμαλάκης στο Πολύεδρο

Την Τρίτη το βράδυ ο Δημήτρης Κουρέτας κ...

Στις 8.30 μ.μ. στον κήπο του Πολύεδρου στην Κανακάρη 147, στην Πάτρα θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση των εκδόσεων Αρμός τα βιβλία τους

Το Πολύεδρο & οι Εκδόσεις Αρμός συνδιοργανώνουν την Τρίτη 12 Ιουλίου και ώρα 8:30 μ.μ. στον κήπο, στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων των Δημήτρη Κουρέτα  & Ηλία Μαμαλάκη, «Τρώμε και ομορφαίνουμε», «Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή», «Διαλειμματική Νηστεία & Αποφυγή Νόσων», «Η Μύρτις και η μελόπιττα», «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά».                                                                                                         

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων, Δημήτρης Κουρέτας και Ηλίας Μαμαλάκης.

Λίγα λόγια από τους συγγραφείς:

«Η εξαιρετικά απλή πρόταση που κάνουμε είναι: ακολουθήστε την εποχικότητα στην μαγειρική και θα έχετε μεγάλο κέρδος, και οικονομικό, αλλά και υγείας και γεύσης» - Ηλίας Μαμαλάκης.

«Το βιβλίο αυτό, έχει σκοπό να συμβάλει στην προσπάθεια να πάρουμε όσο μπορούμε την αξία των Ελληνικών τροφίμων και φυσικά να ξαναμάθουμε πράγματα που έχουμε ξεχάσει που έχουν να κάνουν με την υγεία και τη δική μας αλλά και των παιδιών μας» Δημήτρης Κουρέτας.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Τρώμε και ομορφαίνουμε

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας, αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό! Αρχικά θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θρεπτική αξία καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών τροφίμων που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακή έρευνα.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μύθοι των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί αλλά και χαρακτηριστικά που πιθανόν να αγνοούμε, ξεδιαλύνοντας μικρά μυστικά αξιοποίησης των τροφών. Τέλος παρατίθενται συνταγές που έρχονται από την παράδοση.

Οι αναμνήσεις ενός μαγειριστή

Με έναν μαγικό τρόπο όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής είναι συνδυασμένα με κάποιο φαγάκι που αποτελεί και το σημείο αναφοράς της κάθε ανάμνησης. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τα καταγράψω και να τα μοιραστώ μαζί σας. Και μην νομίζετε ότι σας προσφέρω ένα βιβλίο με απομνημονεύματα της ζωής μου. Άλλωστε δεν έχω να διηγηθώ τίποτε συγκλονιστικές εμπειρίες. Ένας καθημερινός άνθρωπος είμαι κι εγώ. Έχω όμως φυλαγμένα στην άκρη μικρά στιγμιότυπα καθημερινής τρέλας που αφορούν το φαγητό και που έχουν πλάκα. Και που πιθανόν να σας βάλουν σε κάποιες δικές σας σκέψεις, ώστε να καταλήξετε στο προσωπικό σας γαστρονομικό προφίλ, ακόμη κι αν αυτό ενδεχομένως δεν ταιριάζει με τις εικόνες που προσπαθούν να επιβάλουν τα ΜΜΕ. Έφαγα και έφαγα στη ζωή μου. Ξόδεψα και ξόδεψα τόσα πολλά, που αν τα είχα αποταμιεύσει, θα είχα τώρα ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα 200 τετραγωνικών σε χλιδάτη γειτονιά και ένα σικ συγκρότημα κατοικιών. Όμως, ακόμα στο νοίκι είμαι και – πιστέψτε με – δεν με πειράζει καθόλου.

Διαλειμματική Νηστεία & Αποφυγή Νόσων

Η «διαλειμματική» νηστεία, δηλαδή το να στερούμαστε την τροφή για κάποιες ώρες της ημέρας ή κάποιες ημέρες την εβδομάδα, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό με αυτό που λέμε περιορισμό θερμίδων μέσα στην ημέρα κατά 20 ή 30%.

Η ηθελημένη στέρηση τροφής στην εποχή μας (νηστεία), μιμείται την έλλειψη τροφής που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος παλιά και τον βοηθά σήμερα να πλησιάσει πιο κοντά σε βιολογικές καταστάσεις που κάποτε του ήταν οικείες και τον βοηθούσαν να είναι υγιής

•             Πώς επιδρά η διαλειμματική νηστεία στην φυσιολογία μας;

•             Πώς επιδρά σε διάφορες νόσους όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού;

•             Πώς επιδρά στο φαινόμενο της γήρανσης;

Η Μύρτις και η μελόπιττα

Τούτο το παραμύθι είναι μία ημέρα από την ζωή της Μύρτιδας. Ένα κοριτσάκι που έζησε στα χρόνια της άνθισης της δημοκρατίας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την εικόνα της Αθήνας τότε. Πλακόστρωτοι δρόμοι χωρίς ηλεκτρικό, ούτε νερό στα σπίτια. Μόνο φωνές ανθρώπων και ζώων. Ούτε καυσαέρια, ούτε άλλη ρύπανση. Τα παιδιά δεν έχουν κινητά, ούτε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παίζουν με ό,τι βρουν στο δρόμο, ελεύθερα και ζωηρά. Μέσα από την περιπλάνηση της Μύρτιδας αναδεικνύεται η καθημερινή ζωή των Αθηναίων του 5ου αιώνα π.Χ., αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες. Τι τρώγαν, πώς μαγειρεύαν, τι τρόφιμα ήταν διαθέσιμα και πώς; Μια διαφορετική ζωή… που έκανε τα παιδιά να βιώνουν το περιβάλλον… την οικογένεια… το πολίτευμα…

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;

Την εποχή που διάφοροι μεγαλοσχήμονες πελαγοδρομούν αγνοώντας το… παγόβουνο που πλησιάζει, ο Δημήτρης Κουρέτας δεν ενοχλείται καθόλου από το να «λερώσει» το προφίλ του πανεπιστημιακού και να μιλήσει για απλά, κατανοητά, μα τόσο απαραίτητα πράγματα……ότι φτιάχνεται με σκληρό πρόγραμμα και προσπάθεια η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το συζητήσει ακόμη. Δεν ξέρω αν ποτέ θα το κάνει .Κανένας προγραμματισμός, καμία οργανωμένη προσπάθεια που να μοιάζει με αυτές άλλων χωρών. Γιατί όμως; Δεν υπάρχουν εδώ γνώστες ή επιστήμονες που να μπορούν να στηρίξουν. Βεβαίως υπάρχουν! Είναι όμως τέτοια η κουλτούρα, που προτιμούν όλοι να γίνονται τα πράγματα κρυφά, παρά να κάνουν σωστό προγραμματισμό που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων. Έτσι είμαστε και στην πολιτική, και το ζούμε τώρα με την κρίση. Βλέπουμε ποιους ανθρώπους εμπιστεύονται οι πολίτες να διοικήσουν. Μέχρι να αλλάξουμε, θα βλέπουμε τους άθλους των άλλων πίνοντας μπίρες … Χώρες με ίδια προβλήματα με εμάς το έχουν καταφέρει. 

Τα βήματα είναι απλά και τα γνωρίζουμε. Δεν λέω να γίνουμε πρωτοπόροι, αλλά είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσουμε να συζητάμε στην Ελλάδα για το μέλλον αυτού του τόπου.

Ο Δημήτρης Κουρέτας έχει γεννηθεί στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα.

Όσο για τον ιδιαίτερα αγαπητό και οικείο στο κοινό σεφ, Ηλία Μαμαλάκη, ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής "Στη Κουζίνα Ολοταχώς "στο κανάλι Mega Channel. H εκπομπή ήταν η ελληνική εκδοχή της σειράς READY STEADY COOK του BBC.

Επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ' όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά σε Συχώριο». Στη σειρά ήταν ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης και προβλήθηκε στο Mega Channel.

Τον Ηλία Μαμαλάκη τον είδαμε και ως γκεστ κριτή στο φετινό Master Chef στο κανάλι Star.

*Περισσότερα στοιχεία, βιογραφικά για τους συγγραφείς μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

Ηλίας Μαμαλάκης  http://www.eliasmamalakis.gr/cv.asp

Δημήτρης Κουρέτας  https://armosbooks.gr/shop/authors/ellines-sigrafis/dimitris-kouretas-2/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture