Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάνω από 100 επιστολές από προσωπικότητες, φίλους του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες βρέθηκαν και παρουσιάζονται σε έκθεση στο Μεξικό

Πάνω από 100 επιστολές από προσωπικότητε...

Τις επιστολές από πρόσωπα όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Πάμπλο Νερούδα, ο Γούντι Άλεν, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, κ.α. βρήκε καλά φυλαγμένες σ' ένα κουτί η εγγονή του συγγραφέα

Έχουν περάσει 8 χρόνια αφότου έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια στις 17 Απριλίου 2014 και περίπου 40 από το 1982 που τιμήθηκε με το ύψιστης αξίας και σημασίας βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ο λόγος για τον επιφανή Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - Gabriel García Márquez, τον συγγραφέα που όπως χαρακτηριστικά λέγεται, άλλαξε τον κόσμο & που το βιβλίο του «Εκατό Χρόνια μοναξιά» θεωρείται το πλέον δημοφιλές και πολυδιαβασμένο Ισπανόφωνο βιβλίο μετά τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες.

Ο Νομπελίστας Μάρκες που καθιέρωσε μέσα από τη γραφή του το λογοτεχνικό στυλ του «μαγικού ρεαλισμού» και που τα βιβλία του είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας (κυκλοφορεί και η βιογραφία του από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος), ήταν στο επίκεντρο αυτή την περίοδο για τον λόγο όπως διαβάσαμε στο εκτενές άρθρο της Διονυσίας Μαρίνου στην εφημερίδα Τα Νέα, ότι η εγγονή του Μάρκες ανακάλυψε καλά φυλαγμένες σ’ ένα κουτί, πάνω από 100 επιστολές που είχε λάβει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από διάσημους φίλους του όπως οι Αμερικανοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Γούντι Αλεν, ο ηγέτης της Επανάστασης στην Κούβα, Φιντέλ Κάστρο, ο Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής Πάμπλο Νερούδα αλλά και ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Οι επιστολές αυτές προέρχονταν από όλο σχεδόν τον κόσμο, από την Αβάνα, τη Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ μέχρι και τη ζούγκλα της Τσιάπας στο Μεξικό και παραλήπτης όλων αυτών των ετερόκλητων γραμμάτων ήταν ο Κολομβιανός Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Το υλικό αυτό που για πρώτη φορά ήρθε στο φως, αφήνει να φανεί το πιο ιδιωτικό πρόσωπο και πτυχές της ζωής του σπουδαίου Κολομβιανού συγγραφέα.

Οι επιστολές παρουσιάζονται στην έκθεση «Ο συγγραφέας, ναι, έχει κάποιον που του γράφει» που φιλοξενείται στην πόλη του Μεξικού, στην κατοικία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που έχει μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό κέντρο - μουσείο, με την ευκαιρία & της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Επιλέξαμε εκείνες τις επιστολές όπου μπορούσε κάποιος να διαβάσει και να διακρίνει τη σχέση φιλίας ανάμεσα στον Γκάμπο (Μάρκες) και το άλλο πρόσωπο που του έγραφε» ανέφερε στην Ισπανική εφημερίδα «El Pais» η εγγονή του, Εμίλια Γκαρσία Ελισόντο.

Στις προθήκες της έκθεσης, λοιπόν, τοποθετήθηκαν επιστολές από αναγνωρίσιμες προσωπικότητες όπως οι Πάμπλο Νερούδα, Φιντέλ Κάστρο, Γούντι Αλεν, Κάρλος Φουέντες, Βιμ Βέντερς, το ζεύγος Κλίντον, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

Οι επιστολές χρονολογούνται από το 1972 έως το 2013 & μέχρι πριν από δύο μήνες παρέμεναν κρυμμένες από την οικογένεια του νομπελίστα συγγραφέα μέσα σε ένα έπιπλο στο πατρικό τους σπίτι. Ήταν τοποθετημένες προσεκτικά σε ένα λευκό πλαστικό κουτί, με την επιγραφή «εγγόνια» απ' έξω, το οποίο είχε παραπέσει και οι συγγενείς του Μάρκες δεν του είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία θεωρώντας πως περιείχε απλώς φωτογραφίες. Ωστόσο η Εμίλια Γκαρσία Ελισόντο, εγγονή του συγγραφέα, άνοιξε το κουτί μαζί με τον πατέρα της και αντίκρισαν με έκπληξη και χαρά περίπου 150 επιστολές, φυλαγμένες μέσα σε ένα πλαστικό κάλυμμα που τις είχε διατηρήσει άθικτες. Εκεί τις είχε μάλλον φυλάξει η Μερσέντες Μπάρτσα Πάρντο, η σύζυγος του Μάρκες που έφυγε από τη ζωή το 2020, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον θάνατο του συγγραφέα το 2014, όλο το αρχείο του παραχωρήθηκε και φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ.

Στις επιστολές του ο Φιντέλ Κάστρο, αποκαλούσε τον Μάρκες πάντα με την φιλική προσφώνηση, «Αγαπημένε μου Γκάμπο». Σε μία επιστολή με ημερομηνία, 10 Δεκεμβρίου του 2007, ο αείμνηστος ηγέτης της Κούβας έγραφε: «Πριν από λίγα λεπτά μού τηλεφώνησε ο Ραούλ ζητώντας μου να σε καλέσω στο τηλέφωνο γιατί θα ήσουν στον αέρα στις 9.15 το βράδυ κατευθυνόμενος στην Ισπανία. Εκείνη την ώρα είναι αργά για μια μεγάλη συζήτηση, όπως είναι το στυλ σας. Ξέρω ότι είσαι επίσης ικανός να εφεύρεις πράγματα και να αλλάξεις τα πάντα. Υποβάλλομαι σε ένα αυστηρό πρόγραμμα ασκήσεων που δεν πρέπει να παραλείψω να συμμορφωθώ αν σκοπεύω να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος στην Επανάσταση. Γι' αυτό γράφω αυτό το σημείωμα που θα σου δώσω πριν πάρεις το αεροπλάνο.

Σε ικετεύω να πάρεις μια μεγάλη αγκαλιά και να τη δώσεις στη Μερσέντες και τα δύο παιδιά και τα εγγόνια σας. Θα συνεχίσω να προσπαθώ να μάθω το ένα δέκατο από αυτά που ξέρεις να κάνεις τέλεια. Αποτίνω φόρο τιμής στη μεγάλη σου πένα».

«Δεν έγραφε γράμματα, μιλούσε συνέχεια στο τηλέφωνο», επισημαίνει για τον διάσημο παππού της Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες η εγγονή του.

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ το έχει δηλώσει δημοσίως πως θαυμάζει το έργο του Μάρκες και διατηρούσε μαζί του στενή φιλία ενώ και είχε φιλοξενήσει τον Μάρκες και τη σύζυγο του στο Σάντανς στη Γιούτα.

«Είστε σε μια ηλικία που πιθανώς δεν θέλετε να σας θυμίζουν την ηλικία σας, αλλά αν παίξετε σωστά τα χαρτιά σας, μπορείτε να ζήσετε για πάντα. Χρόνια πολλά λοιπόν», είχε ευχηθεί με εγκάρδια επιστολή του στον Μάρκες ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στα 61α γενέθλια του συγγραφέα το 1988 (τα γενέθλια του Κολομβιανού συγγραφέα ήταν στις 6 Μαρτίου) και μάλιστα τον καλούσε να ξαναπάει όταν θα μπορούσε στο Σάντανς.

Ο Ρέντφορντ επίσης φαίνεται πως είχε επηρεαστεί από το ύφος του μαγικού ρεαλισμού του Μάρκες και προσπάθησε να το υιοθετήσει όταν έκανε το φιλμ «Μιλάγκρο η γη της σύγκρουσης» το 1988.

Μεταξύ των μηνυμάτων που έφταναν στις 6 Μαρτίου κάθε χρόνο στον Μάρκες ήταν και του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον που του εύχονταν μια μέρα «πραγματικά αξέχαστη», όπως και των πρώην προέδρων του Μεξικού, Ερνέστο Σεντίγιο και Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο Κάρλος Φουέντες, από τους πιο γνωστούς Μεξικανούς μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους, σε μήνυμα του στον Μάρκες αναφερόταν σε «μια φιλία μισού αιώνα», ενώ ο τέως πλέον βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στο τηλεγράφημά του στον Μάρκες σχολίαζε πως τον πήρε τηλέφωνο αλλά δεν τον βρήκε γι' αυτό του γράφει «Πολλά συγχαρητήρια. Μια αγκαλιά».

Το 1999, μετά τη διάγνωση ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ήταν άρρωστος από καρκίνο, άρχισαν να φτάνουν γράμματα με ευχές για περαστικά. «Αν χρειαστείς το οτιδήποτε, τηλεφώνησέ μου», έγραφε σε μία επιστολή ο Νεουορκέζος Γούντι Αλεν.

Τέλος την ίδια περίοδο ο σπουδαίος φωτογράφος Ρίτσαρντ Άβεντον παρακαλούσε τον Μάρκες να του επιτρέψει να τον φωτογραφίσει: «Ξέρω ότι δεν αισθάνεσαι καλά, αλλά θα μου έπαιρνε ελάχιστο χρόνο και θα έδινα το μέγιστο από τον εαυτό μου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας τα Νέα, η φωτογραφία που είχε τραβήξει πριν από χρόνια τον Μάρκες «κάτω από τη βροχή, χωρίς φως» ήταν μια αποτυχία που τον στοίχειωσε όπως ο ίδιος ο Άβεντον είχε παραδεχτεί. «Θα με αφήσεις να το δοκιμάσω ξανά; Θα μπορούσα να πάω στην Πόλη του Μεξικού για να σε απεικονίσω σωστά;» τον ρωτούσε στην επιστολή του. Ο Μάρκες εν τέλει αποδέχθηκε την πρότασή του και ο Νεουορκέζος Άβεντον μπόρεσε να τον φωτογραφίσει ξανά το 2004, ωστόσο ο σημαντικός αυτός φωτογράφος έμελλε να πεθάνει λίγες εβδομάδες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου 2004 και η οικογένειά του δεν βρήκε τίποτα για τα αρνητικά της φωτογράφισης.

*Τα πιο διάσημα βιβλία του Μάρκες εκτός από το "Εκατό Χρόνια Μοναξιά" είναι το "Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας" (1985) και το "Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου" (1981).

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*Η φωτ. του Μάρκες με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ είναι από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, από το σάιτ www.infobae.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture