Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Σε επανέκδοση στις Ελληνικές αίθουσες το "Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού" με την Ίντα Καμίνσκα

Σε επανέκδοση στις Ελληνικές αίθουσες το...

Το αριστούργημα των Γιαν Καντάρ και Έλμαρ Κλος τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1966

Το κινηματογραφικό αριστούργημα των Γιαν Καντάρ και Έλμαρ Κλος «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού», τιμημένο με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1966 και με υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου 1966 καθώς & συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών του 1965, βγαίνει στις Ελληνικές αίθουσες στις 4 Αυγούστου 2022 σε διανομή της New Star σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση.

Η διανομή του «Obchod na korze» όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Ταινιοθήκη της Τσεχίας, το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Μια αξέχαστη ταινία για το ολοκαύτωμα που «παντρεύει» το χιούμορ με την τραγωδία.

Σκηνοθεσία: Γιαν Καντάρ, Έλμαρ Κλος

Σενάριο: Λάντισλαβ Γκρόσμαν, Γιαν Καντάρ, Έλμαρ Κλος.

Πρωταγωνιστούν οι: Ίντα Καμίνσκα, Γιόζεφ Κρόνερ, Φράντισεκ Ζβάρικ, Χάνα Σλίβκοβα, Μάρτιν Χολύ, Φράντιτσεκ Ζβάρικ.

Διεύθυνση παραγωγής: Μίλος Μπρόζ, Γιαρομίρ Λούκας

Φωτογραφία: Βλαντιμίρ Νοβότνι

Μοντάζ: Ντιάνα Χερίνκοβα, Γιαρομίρ Γιάνατσεκ

Μουσική: Ζντένεκ Λίσκα

Κοστούμια: Μαρί Ροζενφέλντεροβα

Διάρκεια: 125 λεπτά.

Γλώσσα: Σλοβακικά

Στις Κάννες δόθηκε διάκριση - Ειδική Μνεία στους Γιόζεφ Κρόνερ, Ίντα Καμίνσκα.

Η Πολωνοαμερικανίδα ηθοποιός Ida Kamińska (1899-1980) είχε προταθεί για το ρόλο της στη συγκεκριμένη ταινία και για την Χρυσή Σφαίρα - Golden Globe.

Σχετικά με την ταινία:

Στη γερμανοκρατούμενη Σλοβακία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω της “αριανοποίησης” που επέβαλαν οι ναζί, ένας άβουλος ξυλουργός αναλαμβάνει τη διαχείριση ενός μαγαζιού που ανήκει σε μια γηραιά Εβραία, η οποία δεν καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω της.

Μια ζεστή και χιουμοριστική ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που πιάστηκαν στον ιστό των τραγικών ιστορικών γεγονότων. Μια ταινία δύναμης και απλότητας, που οι κριτικοί ανακήρυξαν αριστούργημα.

Ο κοινωνικά ασήμαντος χαρακτήρας που υποδύεται ο Κρόνερ γίνεται ξαφνικά εργαλείο για μαζική δολοφονία, και αυτό σε αντίθεση με ολόκληρη τη ζωή του τον οδηγεί στην προδοσία του εαυτού του και στο τραγικό τέλος που δίνει στη ζωή του.

Μια ταινία αφιερωμένη σε εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μείνουν ηθικά καθαροί, ακόμη και μετά από συνεργασία με τους εγκληματίες πολέμου.

Ο Γιαν Καντάρ, ένας εκ των σκηνοθετών της ταινίας, είχε πει: “από όλες μου τις ταινίες, «Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» με αγγίζει περισσότερο. Ο Έλμαρ Κλος κι εγώ συνήθως δουλεύουμε σαν ίσοι συνεργάτες, μα σε αυτή την περίπτωση μου άφησε το ελεύθερο να κινηθώ όπως θέλω. Ξέρει πως δε σκέφτομαι τη μοίρα των έξι εκατομμυρίων βασανισμένων Εβραίων, μα πως η δουλεία μου διαμορφώνεται από τη μοίρα του πατέρα μου, των πατεράδων και των μανάδων των φίλων μου και των ανθρώπων που έχω γνωρίσει. Δε με ενδιαφέρουν τα εξωτερικά στοιχεία - οι αριθμοί, οι δηλώσεις, οι γενικεύσεις. Θέλω να κάνω ταινίες με συναίσθημα”.

Η νουβέλα του Λάντισλαβ Γκρόσμαν Η Παγίδα, αργότερα γνωστή ως Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού, τράβηξε τον Κλος κι εμένα με την ιδιαίτερη οπτική της ειλικρίνειας, την «τραγικωμικότητα» της ιστορίας και την ανθρωπιστική προσέγγιση του συγγραφέα. Έχει δημιουργήσει μια τραγωδία γύρω από δύο ανθρώπους, τη Ροζαλία Λατμάνοβα και τον Τόνο Μπρτκο, και μέσω αυτής βλέπει τον φασισμό από τα μέσα.

Αν και η ιστορία είναι ειπωμένη μέσα από δύο χαρακτήρες, αγγίζει ευρύτερα θέματα και μπορεί να αφορά κάθε είδους φασισμό. Ενώ παρουσιάζει τη μοίρα κάποιων συγκεκριμένων ατόμων, στην πραγματικότητα απεικονίζει ένα πρωτότυπο.

«Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού», εν ολίγοις, είναι ένα επεισόδιο υψηλής τραγωδίας, μια συμπύκνωση των παραλογισμών του κόσμου, μες στον οποίο καλοί, αδαείς και αναποφάσιστοι άνθρωποι σαν τον Μπρτκο επιτρέπουν στη βία να εδραιωθεί.

Ήμασταν τυχεροί που μπορέσαμε να έχουμε σαν πρωταγωνιστές της ταινίας τον Κρόνερ και την Καμίνσκα. Η δραματική τους ενότητα με έχει συναρπάσει. Και είμαι σίγουρος πως το κοινό θα δυσκολευτεί πολύ να ξεχάσει την ασπρομάλλα, βαρήκοη και σαστισμένη ηλικιωμένη κυρία με το αθώο πρόσωπο. Για μένα είναι η πιο ισχυρή υπενθύμιση για τον φασισμό και τα θύματά του”.

«Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» είναι μια ταινία βαθιά επηρεασμένη από την άσκηση της ναζιστικής εξουσίας σε μια μικρή πόλη της Σλοβακίας από τη Γερμανία. Γυρίστηκε στο Σάμπινοβ στην ανατολική Σλοβακία, με πολλά τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είναι η ιστορία μιας οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έτος είναι 1942 και ο Χίτλερ το Τρίτο Ράιχ έχει κατακτήσει σχεδόν το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου μέσα από την αποτελεσματική χρήση της ωμής βίας. Ολοκληρωτικές κυβερνήσεις μαριονέτες, χειραγωγούνται από το Βερολίνο, οι οποίες καθορίστηκαν με τη βία για τις χώρες αυτές. Η Γαλλία, η Κροατία και η Σλοβακία ήταν κάποια από αυτά τα γερμανο-ελεγχόμενα περιφερειακά κράτη, όπου οι ναζιστικοί νόμοι και το ναζιστικό στάτους επιβλήθηκε σταθερά. Η καταδίωξη και η εξόντωση των Εβραίων έγινε ακριβώς με τον ίδιο ενθουσιασμό από πολλούς από τους συμμάχους της Γερμανίας σα να ήταν στο ίδιο το Τρίτο Ράιχ.

Το «Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» καταπιάνεται με αυτούς τους αντισημιτικούς νόμους στη Σλοβακία και μας κατευθύνει στα ηθικά διλήμματα που επέφερε η εφαρμογή τους.

Κριτικές για την ταινία:

“Η πρώτη μου εμπειρία με τον ξενόγλωσσο κινηματογράφο, όταν ήμουν έντεκα χρονών, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες πάνω στο θέμα του Ολοκαυτώματος. Χωρίς να δείχνει σκηνές ακραίας βίας, αναδεικνύει απόλυτα, μέσα από τους απλούς χαρακτήρες της, το πόσο ολέθριο ήταν αυτό που συνέβη και πώς μπορεί να συμβεί αν οι άνθρωποι δεν προσέχουν ή αν πέσουν θύματα πλάνης. Εδώ ανακάλυψα για πρώτη φορά και το τι σημαίνει σπουδαία υποκριτική. Σαράντα χρόνια μετά, οι ερμηνείες της Ίντα Καμίνσκα και του Γιόζεφ Κρόνερ παραμένουν ανάμεσα στις καλύτερες που έχω δει ποτέ στην οθόνη.” -Michael Barker.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture