Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: 800.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στη μαρίνα

Πάτρα: 800.000 ευρώ για την αποκατάσταση...

Συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο

Σήμερα, 30 Αυγούστου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την από 27 Ιουλίου 2022 επιστολή του Δημάρχου προς τον Υφυπουργό, με αίτημα την έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της Μαρίνας Πατρών, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, καθώς επλήγη από την κακοκαιρία.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Δήμαρχο Πατρέων, ότι εγκρίθηκε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για χρηματοδότηση, ύψους 800.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, ο Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου και Έργων Υποδομής, Χρήστος Κορδάς, ο Διευθυντής Έργων Υποδομής, Γιώργος Σπηλιωτόπουλος, καθώς και ο μηχανικός Στέλιος Σταματίου από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού.

 

Έγκριση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της Μαρίνας της Πάτρας ζητά ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

 

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:

 

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

όπως ήδη γνωρίζετε, στις 29-11-2021 και στις 30-11-2021 το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Πατρέων επλήγη από ακολουθία σφοδρών θεομηνιών. Οι πληγείσες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας[1], η οποία έλαβε παράταση έως την 30-11-2022[2].

Από τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα μεταξύ άλλων, υπέστησαν σοβαρές ζημιές και καταστροφές οι λιμενικές εγκαταστάσεις (χερσαίες και θαλάσσιες) της Μαρίνας Πατρών.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι: κατεστράφησαν ολοσχερώς τρεις πλωτοί προβλήτες, επλήγησαν σταθερές εξέδρες (προβλήτες) επί βάθρων, υποχώρησε η θωράκιση του κυματοθραύστη, κατεστράφησαν  ανωδομές και κρηπιδώματα της υπήνεμης παρειάς του κυματοθραύστη, υποχώρησαν τόσο ο βόρειος μόλος χαμηλής στέψης όσο και οι επάκτιες θωρακίσεις και βυθίστηκαν τμήματα αυτών, επλήγησαν σε πολλά σημεία τα παραλιακά πεζοδρόμια, το παραλιακό τμήμα του χερσαίου χώρου στάθμευσης, τα παραλιακά κρηπιδώματα καθώς και τα Η/Μ δίκτυα, ειδικότερα δε τα Η/Μ δίκτυα επί των πλωτών προβλητών κατεστράφησαν ολοσχερώς.

Οι ανωτέρω καταστροφές περιγράφονται αναλυτικά στο αντίστοιχο τεχνικό δελτίο και στη συνημμένη σε αυτό τεκμηρίωση που περιλαμβάνονται στον φάκελο έργου με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΣΤΙΣ 29-11-21 ΚΑΙ 30-11-2021 ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝ». Ο υπόψη φάκελος, αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε,  υπεβλήθη με το υπ’ αριθμό 83314/29-12-2021 έγγραφο μας στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος για την έγκριση σχετικής χρηματοδότησης με σκοπό να ανατεθεί η αποκατάσταση των επισκευών με την σύντομη διαδικασία «εκτέλεσης έργων επείγοντος χαρακτήρα ». Έκτοτε έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Όπως αντιλαμβάνεστε κάθε επιπλέον καθυστέρηση των επισκευών θα οδηγήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε περαιτέρω κατάρρευση των ήδη πληγεισών λιμενικών υποδομών, κατ’ αρχάς λόγω της φυσιολογικής επιδείνωσης του καιρού μετά το πέρας του καλοκαιριού, πολλώ δε μάλλον λόγω νέας θεομηνίας που - δυστυχώς - είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί.

Επισημαίνουμε ότι στις 30-11-2022 αίρεται η Έκτακτη Ανάγκη Πολιτικής Προστασίας, κατά συνέπεια το ζήτημα της επισκευής των ζημιών  - που ουσιαστικά δεν θα πάψουν να αποτελούν πραγματική Έκτακτη Ανάγκη έως την αποκατάστασή τους – θα έρπει για τα επόμενα χρόνια, αναγκαστικά μέσω της βραδυφλεγούς διαδικασίας των Δημόσιων Διαγωνισμών. Αν λοιπόν προσθέσουμε και τις χρονοβόρες εγκρίσεις των συναρμοδίων Υπηρεσιών, την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κλπ…κλπ..., οι επισκευές των ζημιών λόγω θεομηνίας θα αναχθούν σε έργο δεκαετίας.

Οι χρήστες της Μαρίνας δεν είναι μόνο οι ολίγοι ιδιοκτήτες των μεγάλων σκαφών. Καθημερινά στην Μαρίνα δραστηριοποιείται πλήθος συμπολιτών μας όπως εργαζόμενοι και επαγγελματίες στον θαλάσσιο τουρισμό, ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες, εργαζόμενοι στο καρνάγιο, ερασιτέχνες και επαγγελματίες ιστιοπλόοι, αθλητές θαλασσίων σπορ μεταξύ των οποίων και ΑμεΑ, ερασιτέχνες ψαράδες, βαρκάρηδες, κλπ. Σημαντικό είναι και το πλήθος των επισκεπτών που χρησιμοποιούν την Μαρίνα ως τόπο κοινωνικής συναναστροφής, περιπάτου και αναψυχής. Εύλογα λοιπόν οι συμπολίτες μας δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται από την πλήρη αδράνεια του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την αποκατάσταση των περσινών ζημιών, αφού θίγονται άμεσα από την υπολειτουργία της Μαρίνας και την επικινδυνότητα των υποδομών της, ζητήματα που οξύνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ειδικότερα η ολοσχερής καταστροφή των τριών πλωτών προβλητών - οι οποίες είχαν μήκος περίπου 215 μ που αντιστοιχεί σε απώλεια περίπου 430 μέτρων πρόσδεσης – έχει στερήσει μεγάλο αριθμό θέσεων ελλιμενισμού. Η πλέον των οχτώ μηνών αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών ελλιμενισμού σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγω θέρους (καθέλκυση σκαφών από dry berthing, τουριστική κίνηση, κλπ) έχει αναγκάσει τους χρήστες των σκαφών να προσδένουν ή να αγκυροβολούν τα σκάφη σε μη ασφαλείς θέσεις, σε αυτοσχέδια ρεμέντζα, σε όρμους κλπ.

Δεδομένου ότι η έλλειψη θέσεων ελλιμενισμού σκαφών έχει γίνει πλέον ασφυκτική, παρακαλούμε όπως προωθήσετε την έγκριση της αιτηθείσας χρηματοδότησης θέτοντας ως απολύτως άμεση προτεραιότητα την αντικατάσταση των τριών πλωτών προβλητών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί, κατ’ αρχάς, άμεσα η ασφαλής πρόσδεση των σκαφών που τη στερήθηκαν λόγω των καταστροφών της θεομηνίας.

Όπως ήδη περιγράφουμε στον προϋπολογισμό αποκατάστασης ζημιών καθώς και μετά από έρευνα αγοράς που διενεργήσαμε με την βοήθεια του Συμβούλου μας για την εκπόνηση του Master Plan της Μαρίνας, προεκτιμήθηκε ότι η δαπάνη για την προμήθεια και την εγκατάσταση των τριών προβλητών με της απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές τους εγκαταστάσεις, ανέρχεται στο συνολικό κόστος των οχτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Κατόπιν όλων αυτών παρακαλούμε για την χρηματοδότηση, προς αντικατάσταση των τριών κατεστραμμένων πλωτών προβλητών, εγκρίνοντας  άμεσα την χορήγηση του ποσού των οχτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Εξίσου κατεπείγουσα στη συνέχεια είναι η έγκριση και του υπολοίπου ποσού των ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων (1.200.000) ευρώ για την πλήρη επισκευή όλων των ζημιών, δεδομένου ότι η μη αποκατάσταση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των λιμενικών υποδομών έχουν εκθέσει σε διαρκή κίνδυνο εδώ και οχτώ περίπου μήνες τα σκάφη και τους χρήστες της Μαρίνας Πατρών.

Αναμένουμε λοιπόν άμεσα την θετική σας ανταπόκριση επί του αιτήματος μας διότι είναι αδιανόητο το Ελληνικό Δημόσιο να αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την τρίτη πόλη της χώρας για να επισκευάσει ζημιές από θεομηνία στην Μαρίνα της, μετά την πάροδο σχεδόν ενός έτους.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση είτε πληροφορία. Τέλος, θα επιθυμούσαμε να ορίσετε μία συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα της χρηματοδότησης της Μαρίνας Πατρών».

 



[1] σχετική η υπ’ αριθμό 10790/10-12-2021, ΑΔΑ: 691Σ46ΝΠΙΘ-ΟΘΒ, Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.
[2] σχετική η υπ’ αριθμό 4724/30-5-2022, ΑΔΑ: 9ΙΣΘ46ΝΠΙΘ-ΘΞΘ, Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις