Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Το κουτί που πετάει»: Σημαντική διάκριση για την πατρινή αρχιτεκτόνισσα Μυρτώ Κιούρτη

«Το κουτί που πετάει»: Σημαντική διάκρισ...

'Ενα από τα 10 καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια

 Ως ένα από τα 10 καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια επιλέχθηκε «Το κουτί που πετάει» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η Πατρινή αρχιτέκτονα Μυρτώ Κιούρτη. το κατασκεύασε ακριβώς πάνω από το πατρικό σπίτι το οποίο είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1990.

«Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί το έργο μου «Το κουτί που πετάει» επιλέχθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως ένα από τα 10 καλύτερα αρχιτεκτονικά έργα που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια. “Το κουτί που πετάει” είναι έργο το οποίο σχεδίασα ακολουθώντας τις αρχές του συγκινησιακού λειτουργισμού. Βρίσκεται στο Δάσος Χαΐδαρίου και αποτελεί μια προσθήκη κατοικίας σε όροφο. Το σπίτι που υπήρχε ήταν κτισμένο την δεκαετία του ’90 για μια οικογένεια με δύο παιδιά. Όταν παντρεύτηκε ο δεύτερος γιος της οικογένειας αποφάσισε να μείνει πάνω από το σπίτι των γονιών του, να χτίσει δηλαδή το κλασικό πανωσήκωμα. Το έργο σχεδιάστηκε ακολουθώντας της βασικές αρχές του Μοντέρνου: Αφαίρεση, ειλικρίνεια της κατασκευής, καθαρή γεωμετρία. Το έργο όμως ταυτόχρονα εκφράζει την ιδιαίτερη ταυτότητα των κατοίκων του. Η συνέχεια της ιστορίας στις εικόνες…» ανέφερε σε ανάρτηση της η Μυρτώ Κιούρτη. 

Μιλώντας στο thebest.gr η Μυρτώ Κιούρτη είχε πει για το συγκεκριμένο έργο:

«Πίσω από την αρχιτεκτονική υπάρχει μία ιστορία των ανθρώπων που μένουν στο σπίτι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ένα ζευγάρι που θα έμενε πάνω από τους γονείς και έπρεπε να συζητήσουμε και να διαχειριστούμε τι σημαίνει στη σύγχρονη Ελλάδα μένω τόσο κοντά με τους γονείς. Έχει κάποια πλεονέκτημα και ίσως κάποια μειονεκτήματα. Αυτή η ανησυχία μεταφράστηκε και εκφράστηκε με αρχιτεκτονικό τρόπο ως το «κουτί που πετάει». Σημαίνει αυτό ότι οι γονείς προστατεύουν τα παιδιά τους αλλά ταυτόχρονα αυτό το κουτί ξεκολλάει από το σπίτι των γονιών με μια σχισμή και βγαίνει από πίσω του ένας όγκος προς τα πάνω που μοιάζει σαν κουτί έτοιμο να πετάξει, να ταξιδέψει... Έχει ενδιαφέρον ότι η αρχιτεκτονική κατάφερε να μιλήσει για αυτό το δίλλημα σε σχέση με το πόσο δεμένος να μείνεις με τους γονείς».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις