Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου για της υποκλοπές στην Ολομέλεια της Βουλής - ΒΙΝΤΕΟ

Η ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου για τη...

Όλα όσα είπε η Αχαιή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργού Επικρατείας «Κύρωση της από 9.8.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών’’ (Α΄152)»

Αναλυτικά η ομιλία:

«Κύριε Υπουργέ, αποφάσισα να παρέμβω σήμερα στη Βουλή με ομιλία μου όχι για να μιλήσω για την ΠΝΠ.  Γιατί θεωρώ ότι το να φέρνει η Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή ΠΝΠ, χωρίς να έχει προηγηθεί κάθαρση και δημοκρατική διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιαγάγει τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, δεν είναι νοητό.

 Θα ξεκινήσω με μια φράση του Πρωθυπουργού, η οποία αποκαλύπτει απολύτως ό,τι έχει γίνει. Η φράση του ήταν –και εδώ στη Βουλή- ότι «κανένας δεν εξαιρείται από παρακολουθήσεις». Αυτό μας διαφωτίζει για όλη την πορεία αυτής της διαδικασίας που έχει οδηγήσει σε δημοκρατική εκτροπή.  Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Ότι το συνταγματικό δικαίωμα στην προστασία, στη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των πολιτών, των πολιτικών και των δημοσιογράφων και των πάντων δεν είναι δικαίωμα, είναι εξαίρεση και ο κανόνας είναι η παρακολούθηση. Εμένα αυτή η φράση –και όχι μόνο εμένα, αλλά νομίζω κάθε δημοκράτη ανθρώπου σ’ αυτήν τη χώρα- μου δείχνει ποια είναι η διαφορά τού πώς αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση τη δημοκρατία, γι’ αυτό και φτάσαμε στη δημοκρατική εκτροπή.

 Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και δεν αλλάζουν. Γεγονός πρώτο: Από την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας απ’ αυτήν την Κυβέρνηση, η ΕΥΠ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η ΕΡΤ περιήλθαν  στην άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού.  Δεύτερη κίνηση αμέσως για τον διοικητή της ΕΥΠ: Επειδή δεν ικανοποιούσε τα προσόντα τα οποία πρέπει να έχει ένας διοικητής, κάνουμε διάταξη και αλλάζουμε τα προσόντα. Αν δεν μας αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

 Το τρίτο; Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Κουκάκη, ήρθε η ντροπιαστική τροπολογία. Θα έπρεπε, κύριε Γεραπετρίτη, αν πράγματι θέλατε κάθαρση, να αρθεί η τροπολογία. Καταθέσαμε τροπολογία γι’ αυτό το θέμα. Ήταν το πρώτο που έπρεπε να γίνει, για να μπορέσει να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στην Κυβέρνηση, ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία και βεβαίως ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Δεν έχει γίνει αυτό. Εγώ σας ρωτάω ευθαρσώς: Παρακολουθούμαι; Έχω παρακολουθηθεί; Έχω τρόπο να το μάθω; Δεν έχω δικαίωμα ως πολίτης, αλλά και ως πολιτικός να το μάθω; Δεν έχω αυτό το δικαίωμα.

 Εν συνεχεία, αποκαλύπτονται όλα αυτά, η παρακολούθηση καταρχάς Κουκάκη-Ανδρουλάκη, τώρα και του Σπίρτζη και αντί να έχουμε την Κυβέρνηση απολογούμενη με σεβασμό στη δημοκρατία, τι έχουμε; Ύβρεις εναντίον των ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθούνταν. Δεν θα πω  για την «εργαλειοποίηση» που είπε ο Πρωθυπουργός για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν θα πω για το ότι βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έλεγε για τον Σπίρτζη ότι επέλεξε την ώρα να αποκαλύψει την παρακολούθηση –άκουσον άκουσον- τώρα που πάει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Βλέπω και στα twitter και στα διάφορα social media ανθρώπους που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση που κάποτε έκαναν καλά τη δουλειά τους, να γράφουν ότι «οι πολιτικοί αθίγγανοι χρησιμοποιούν», εμείς δηλαδή χρησιμοποιούμε αυτά, τη δημοκρατική εκτροπή, για λόγους κομματικού οφέλους.

 Εδώ, όμως, τίθεται ένα μείζον ερώτημα: Γιατί η Κυβέρνηση κατέφυγε στις παρακολουθήσεις; Κατέφυγε στις παρακολουθήσεις για πάρα πολλούς λόγους. Ο κυριότερος απ’ όλους έχει περιγραφεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και δεν πρέπει να διαφεύγει καθόλου από την προσοχή των προοδευτικών δημοκρατικών αριστερών κομμάτων:  Αυτό που είχε πει ο κ. Βορίδης «να μην ξανακυβερνήσει η Αριστερά», με θεσμικές αλλαγές τέτοιες που να μην της επιτρέψουν να ξανακυβερνήσει.

 Πότε είχαμε στην ιστορία αυτής της χώρας μια ΕΥΠ -αλήστου μνήμης τότε ΚΥΠ- η οποία λειτουργούσε με παρακρατικούς μηχανισμούς μέσα στο κράτος υπό την εποπτεία του κράτους; Μήπως θυμόμαστε; Στην αλήστου μνήμης ΕΡΕ. Θα με συγχωρήσετε πάρα πολύ. Πού οδήγησε αυτό; Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά.

Ακούω όλους, ως και τον αμετροεπή κ. Γεωργιάδη, τον ακροδεξιό κ. Γεωργιάδη να λέει σήμερα στον κ. Φίλη σε τηλεοπτική εκπομπή: «Είσαστε ορντινάντσες του Πούτιν».

 Τι κάνει η Δεξιά όταν στριμώχνεται σε τέτοιες υποθέσεις; Επικαλείται το εθνικό συμφέρον. Αν έκανε κάτι θεμελιώδες η Μεταπολίτευση, είπε ότι το εθνικό συμφέρον δημοκρατικά ορίζεται συναινετικά απ’ όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Εσείς τι κάνετε και τι λέτε συνέχεια; «Το εθνικό συμφέρον είναι δικό μας, εμείς το ορίζουμε και όποιος δεν το ακολουθεί είναι πράκτορας, είναι εναντίον της ΕΥΠ, είναι εναντίον του κράτους». Δηλαδή ο Πρωθυπουργός μόνος του με μία παρέα ορίζει τι είναι εθνικό συμφέρον και ακούγονται πια ακατανόμαστα πράγματα.

 Έχει λειτουργικότητα, όμως, αυτό περί εθνικού συμφέροντος; Βεβαίως και έχει, γιατί δημιουργεί φόβο και καχυποψία στους πολίτες, γιατί υποπτεύεται ο πολίτης  αφού έχει ακούσει τόσα και αφού έχετε έναν προπαγανδιστικό «πετσομένο» μηχανισμό. Υπήρχε και επί ΕΡΕ ακριβώς ο ίδιος μηχανισμός «πετσομένος». Τότε ήταν «τσατσομένος». Σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο του Άγγελου Τσέκερη για εκείνη την περίοδο.

Αφήνετε να πλανάται «ρε, μπας και ο Ανδρουλάκης είχε τίποτα διασυνδέσεις, μπας και ο Σπίρτζης είχε τίποτα διασυνδέσεις με κατασκοπείες κ.λπ.;». Αυτά πλανώνται όσο δεν υπάρχει κάθαρση και επικαλείστε το απόρρητο και –άκουσον άκουσον- βγαίνει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με εμπειρία –αυτό και αν παραπέμπει σε άλλες εποχές- και λέει «όποιος τολμήσει, απειλείται, κινδυνεύει με κάθειρξη».

 Επειδή, όμως, τα πράγματα είναι «κουκιά μετρημένα», πότε μια κυβέρνηση «σπάει» αυτήν τη μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού –γιατί ήταν μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού- να μην υπάρχει μονοπώλιο του εθνικού συμφέροντος από κάποιον; Ήταν τεράστια κατάκτηση την οποία σπάτε τώρα. Τη σπάει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

 Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο  Κουκάκης παρακολουθείτο διότι είχε βάλει στο στόχαστρο έρευνα που αφορούσε τις τράπεζες. Ο Ανδρουλάκης παρακολουθείτο για να δείτε τις κινήσεις του, αν θα είναι πιστός στη Νέα Δημοκρατία, μην τυχόν και ξαναέρθει καμία κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτική, δημοκρατική. Και ο κ. Σπίρτζης, γιατί εμείς έτσι κι αλλιώς είμαστε εθνικοί εχθροί με πατέντα, άρα έπρεπε να κρατάμε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω πόσοι έχουμε παρακολουθηθεί σε αυτήν τη διαδικασία.

 Θα τελειώσω με ένα πράγμα. Λέγεται ότι έγινε η χώρα ρεζίλι. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό. Έγινε μία κυβέρνηση ρεζίλι. Δεν είναι η Κυβέρνηση αυτή η οποία θα παίρνει στο όνομα της και όλη τη χώρα. Εμείς καταλαβαίνουμε τι έχει γίνει, το καταλαβαίνουν οι πάντες. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε πια τους θεσμούς, όπως σας βολεύει.

 Την προηγούμενη βδομάδα ξέπλυνε η Βουλή αρχαιοκαπηλία, παρανομώντας εντελώς. Τώρα έρχεστε με μια ΠΝΠ να μας πείτε πώς θα γίνει η ΕΥΠ. Προσωπικά, ως δημοκράτης αριστερός άνθρωπος δεν δέχομαι τέτοιες συζητήσεις για ΠΝΠ, την ώρα που είναι ανοιχτά θέματα, κύριε Γεραπετρίτη και υπάρχει καχυποψία στους πολίτες».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις