Aναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος
Πρόθυμη να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο, εμφανίζεται η Νορβηγία, δηλώνοντας ότι οι υψηλές τιμές στην αγορά δεν την ευνοούν.
Νορβηγοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου» είπε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με εταιρείες φυσικού αερίου προκειμένου να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει φυσικό αέριο η Νορβηγία στην Ευρώπη.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που έχει φτάσει και το 250% ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά δημιούργησαν και προβλήματα, γιατί πολλές ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη στροβιλίζονται ανεξέλεγκτα στη δίνη που προκαλούν οι ανατιμήσεις.
Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής. Η Μόσχα αποδίδει τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι απλώς πρόσχημα.
Η Νορβηγία αναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% από το 2021, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Και ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι σημερινές συνομιλίες του Νορβηγού πρωθυπουργού αφορούσαν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Οι εταιρείες ενέργειας δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τις αντισυμβαλλόμενες πλευρές, ειδικά μετά την κατάρρευση μιας σειράς ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας, λόγω των εμποδίων που τους επέβαλαν οι κανόνες της ΕΕ για μετακύλιση ολόκληρου του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές.
«Στο σημερινό επίπεδο τιμών είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους περισσότερους ιδιώτες παίκτες. Έτσι, από τη μία πλευρά είναι ζήτημα μηχανισμών τιμολόγησης και από την άλλη ζήτημα του πώς τα κράτη και οι εταιρείες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να λύσουν αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Oeyvind Eriksen, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Aker BP. Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει λύση, «αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι είδους θα είναι αυτή η λύση».
Η Equinor, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πέμπτης «χρήσιμη» και είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με την κυβέρνηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι πούλησε περίπου το μισό από το φυσικό της αέριο μέσω διμερών συμβάσεων και το άλλο μισό στην αγορά spot.
Ωσ γνωστόν, Νορβηγία και ΕΕ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική ομάδα, για να αντιμετωπίσουν την κρίοση στο φυσικό αέριο με τη νορβηγική αντιπροσωπεία να θέτει επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr