Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη θωράκιση των σπιτιών μας, «το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά θα χρειαστεί μια δεκαετία»
Με τις τιμές ενέργειας να έχουν «εκτοξευθεί» και να απειλούν να βάλουν «φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος, οι καταναλωτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο που οι ενισχύσεις που έχει ανακοινώσει και το υπό διαμόρφωση σύστημα κινήτρων-αντικινήτρων θα πάρουν πρακτική μορφή.
Το φυτίλι του πολέμου στην Ουκρανία πυροδότησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έφερε κύματα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και ενεργειακά προϊόντα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Ευρώπη προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της ξεκίνησε να συζητά και να λαμβάνει μέτρα μείωσης της κατανάλωσης.
Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση, θέτει σε εφαρμογή μία σειρά από παρεμβάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και βασικών αγαθών.
Οι φορείς ενέργειας ωστόσο δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες. Ο κ. Κωνσταντίνος Λάσκος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών στον οποίο απευθύνθηκε το CNN Greece, χαρακτηρίζει ασπιρίνες τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και εξηγεί το γιατί:
«Με μια εξοικονόμηση 20%-25% στην κατανάλωση θα πετύχω μια έκπτωση στο λογαριασμό πχ της τάξης των 1.000 ευρώ. Όταν όμως έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί οι τιμές και έχω πληρώσει 4.000 ευρώ, αυτή η εξοικονόμηση έχει ωφελήσει στο ελάχιστο τον καταναλωτή που με την έκπτωση καλείται να πληρώσει 3.000 εκεί που πλήρωνε 1.000» αναφέρει ο κ. Λάσκος, προσθέτοντας ότι φέτος οι τιμές στα προϊόντα ενέργειας θα είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 50%.
«Τα ξύλα έχουν ανέβει 20%-25% και αν ανέβει κι άλλο η τιμή του πετρελαίου και φυσικού αερίου θα τα δούμε 50% πάνω μπορεί και 100%», τονίζει υπογραμμίζοντας ότι σήμερα, δεν υπάρχει φθηνό μέσο θέρμανσης, αφού οι τιμές συμπαρασύρουν το ένα προϊόν μετά το άλλο.
«Οι τιμές είναι όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το πετρέλαιο εξαρτάται από το αέριο, το αέριο επηρεάζει το ρεύμα», υπογραμμίζει, εκτιμώντας ότι φέτος θα δούμε και φαινόμενα περιβαλλοντικής ρύπανσης, αφού «στα τζάκια θα καίνε ρυπογόνα αντικείμενα αντί για ξύλα όπως και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2011».
Εξοικονόμηση ενέργειας και θωράκιση των σπιτιών η μόνη διέξοδος
Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη θωράκιση των σπιτιών μας, «το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά θα χρειαστεί μια δεκαετία», σημειώνει ο κ. Λάσκος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον».
«Όταν έχει θωρακιστεί ενεργειακά ένα σπίτι έχει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα σπίτι δηλαδή που είναι κατασκευασμένο μετά το '80 με βάση τον κανονισμό θερμομόνωσης, έχει σχεδόν το 1/3 των καταναλώσεων σε σχέση με ένα σπίτι χτισμένο πριν το '80. Από το 2011 και μετά που προσαρμόστηκε ο καινούργιος κανονισμός ενεργειακής απόδοσης, αυτό έχει πέσει ακόμα παρακάτω, μπορεί να είναι και η μισή κατανάλωση σε σχέση με ένα αμόνωτο σπίτι», σημειώνει προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι στη σωστή βάση, ωστόσο, χρειάζεται παραπάνω χρηματοδότηση από την ΕΕ και να συνδυαστεί με μεγάλα παράλληλα προγράμματα παραγωγής ρεύματος σε κατοικίες με φωτοβολταϊκά στις στέγες για ιδία κατανάλωση.
Έξυπνοι τρόποι οικονομίας
«Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι εκείνες που παράγουν θέρμανση και ψύξη γι' αυτό έχουμε μεγάλους λογαριασμούς το καλοκαίρι όταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό και αντίστοιχα τον χειμώνα όταν χρησιμοποιούμε αντιστάσεις για τη θέρμανση, είτε ηλεκτρικά σώματα, είτε κλιματιστικά. Άρα ο Νο 1 καταναλωτής ρεύματος είναι το σύστημα θέρμανσης».
«Η κατανάλωση ρεύματος από ένα κλιματιστικό σε σχέση με μια συσκευή που έχει αντιστάσεις, σώμα λαδιού ή σόμπα αλογόνου είναι περίπου 1/4. Οι αντιστάσεις είναι απαγορευτικές για θέρμανση καθώς αποτελούν μεγάλο καταναλωτή ενέργειας», προσθέτει ο κ. Λάσκος, δίνοντας ενδεικτικά ορισμένους έξυπνους τρόπους οικονομίας στο ρεύμα:
Το χαμήλωμα του θερμοστάτη κατά ένα βαθμό έχει εξοικονόμηση ενέργειας από 5%-10%, εξαρτάται πάντα από την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο πιο πολύ κρύο έχει έξω, τόσο μικρότερη εξοικονόμηση πετυχαίνουμε. Για την Αθήνα που έχουμε μια θερμοκρασία εξωτερικά 7 - 10 βαθμούς, η εξοικονόμηση είναι περίπου 10%, ενώ σε πιο κρύες περιοχές θα πέσει στο 5%. Αν κατεβάσουμε το θερμοστάτη στους 18 βαθμούς μπορούμε να πετύχουμε μια εξοικονόμηση αρκετά σημαντική της τάξης έως 15% για την Αττική. Όσο πιο κάτω είναι ο θερμοστάτης, τόσο μεγαλύτερη οικονομία έχουμε.
Μπορούμε επίσης να απομονώσουμε χώρους, δωμάτια τα οποία δεν χρησιμοποιούμε κλείνοντας τα σώματα καλοριφέρ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την κατανομή των κοινοχρήστων. Αν γίνεται σε μια πολυκατοικία με ωρομέτρηση, η οικονομία που κάνουμε εμείς θα μοιραστεί σε όλα τα διαμερίσματα.
Σε κτήρια που είναι κατασκευασμένα μετά το 90-95 και έχουν αυτονομία με πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο είναι ό,τι πιο ενεργοβόρο υπάρχει σαν σύστημα. Καλό είναι οι ένοικοι να συνεννοηθούν μεταξύ τους, και να το δουλεύουν σαν κεντρικό σύστημα. Να ανάβει δηλαδή ο λέβητας συγκεκριμένες ώρες κοινές για όλους και να μη το ανάβει ο καθένας όποτε θέλει.
Ένας αποδοτικός τρόπος είναι ο παραδοσιακός: Βαριές κουρτίνες που λειτουργούν θερμομονωτικά και εμποδίζουν το κρύο να μπει στο εσωτερικό.
Κλείνουμε πάντα τα εξώφυλλά μας με τη δύση του ηλίου ή πιο νωρίς.
Αερίζουμε για λίγο και έντονα και όχι συνεχώς και άτονα για να μην κρυώσουν τα δομικά στοιχεία και χάσουμε τη θερμότητα που είναι αποθηκευμένη στους τοίχους. Το να αερίζουμε για πολύ ώρα, δεν φεύγει μόνο ο βρώμικος αέρας, αλλά ψύχουμε και τα δομικά στοιχεία.
Στο ψυγείο κάνουμε οικονομία ανεβάζοντας το θερμοστάτη.
Στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, καθώς πολλοί έχουν ρύθμιση θερμοκρασίας, όσο μπορούμε την χαμηλώνουμε.
Στα πλυντήρια, κατεβάζουμε το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ή δουλεύουμε στα οικονομικά προγράμματα.
Προτιμούμε να μαγειρεύουμε σε χύτρα ταχύτητας. Είναι πιο οικονομική από το να ανάψουμε το φούρνο της κουζίνας.
Για τον φωτισμό του χώρου μας χρησιμοποιούμε λάμπες led που είναι πολύ οικονομικές σε σχέση με τις φθορισμού.
Όταν η συσκευή παραμένει στην πρίζα έχει κατανάλωση, αν και αμελητέα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr