Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Ν. Δένδιας
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή με όλα τα νόμιμα μέσα και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή αυτή
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
»Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
»Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.
Παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο
Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.
Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».
Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας
Για τις τελευταίες εξελίξεις ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τόνισε ότι «αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης».
Όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Δένδιας, την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Συντάντηση Δένδια – Τσούνη
Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.
Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός πρέσβης συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.
Έρευνες από τουρκικές εταιρείες στη λιβυκή ΑΟΖ;
Υπενθυμίζεται ότι πολυπληθής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Τουρκίας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη -«κατόπιν εντολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»- όπου και υπογράφτηκε συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για τους υδρογονάνθρακες.
Μετά το μνημόνιο Άγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, πλέον γίνεται το επόμενο βήμα αν και είναι ακόμα ασαφές το ακριβές περιεχόμενο της νέας τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες.
Η Αθήνα βρίσκεται επί ποδός για το ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή για τους υδρογονάνθρακες να προβλέψει ότι η Τουρκία θα εκμισθώνει τη λιβυκή ΑΟΖ για έρευνες.
Τορπίλη από το κοινοβούλιο της Λιβύης
Στο μεταξύ δεν πρόλαβε να «στεγνώσει» το μελάνι της συμφωνίας, και το κοινοβούλιο της Τρίπολης ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή.
Όπως μεταδίδει ο λιβυκός ιστότοπος, «The Libya Update», μέσω αλλεπάλληλων αναρτήσεών του στο Twitter, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».
«Τρίτες χώρες»
«Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες, Λιβύη και Τουρκία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις φυσικού αερίου, μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr