Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την ψυχολογία και την ερωτική μας ζωή

Πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει την ψυχο...

Δείτε το βίντεο

Τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινότητά μας η αλλαγή της ώρας, εξήγησε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με τη Μάριον, στο OPEN, ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο χρόνος επιδρά σε δύο μηχανισμούς στους βιορυθμούς μας και κυρίως στους κιρκάδιους. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι ρυθμοί ενός εσωτερικού ρολογιού. Μας δείχνουν την ημέρα, το απόγευμα, το βράδυ, την ώρα του ύπνου, το ξύπνημα, ενώ συμμετέχουν με το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη φυσική επαφή με το φως. Ο ήλιος έχει μπει στην ψυχιατρική φαρέτρα ως μία πολύ καλή αντικαταθλιπτική θεραπεία. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από φως και όχι από το τεχνητό φως, το οποίο σήμερα είναι και μέρος του ενεργειακού προβλήματος, έχουν καλύτερη λειτουργικότητα, πολύ καλύτερο ψυχισμό και βιολογική υγεία και αποδίδουν νοητικά, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σε συνθήκες που το φως της ημέρας έρχεται σε επαφή με τα μάτια τους.

Όσο παίρνουμε περισσότερο φως, ειδικά κατά τη θερινή ώρα, νιώθουμε καλύτερα, βεβαίως πάντα ο ήλιος έχει και τον βαθμό της επικινδυνότητας στην υπερέκθεση αλλά το φως της ημέρας δημιουργεί μία πολύ καλύτερη ψυχολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βόρειοι λαοί, παρότι έχουν πολύ καλύτερες και πιο συστηματικές κοινωνικές δομές, έχουν περισσότερη ψυχική δυσφορία, κατάθλιψη και αλκοολισμό. Μπορεί να αποδίδουν καλύτερα εργασιακά λόγω κλίματος, αυτοί οι λαοί, γιατί έχουν καλύτερες υποδομές οργανωμένες σε κράτος και επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν στοχευμένο πρόγραμμα αποδίδοντας πολύ περισσότερο γιατί έχουν τα εργαλεία.

Καλύτερη λίμπιντο και περισσότερη βιταμίνη D

Η φυσική υπόσταση του ανθρώπου, όμως, που είναι η προσωπική του ζωή, η επικοινωνία και τα συναισθήματά του, ο τρόπος που σκέφτεται και εκφράζεται, η υγεία του, χρειάζεται αυτό το φως. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βόρειοι λαοί παίρνουν προγράμματα υγείας με τουριστικές βάσεις στην Ελλάδα, όπου θα κολυμπήσουν περισσότερο, θα νιώσουν πιο πολύ το φως, θα έχουν καλύτερη ψυχολογία, καλύτερη υπεραιμία στο σώμα, καλύτερη σεξουαλική διάθεση αλλά και μεγαλύτερα ποσοστά βιταμίνης D που αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντική και για το ανοσοποιητικό σύστημα.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being