Είναι ναυαγοσώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ποια ήταν η διαδικασία;
Το γεγονός ότι κάποτε κινδύνευσε μέσα στη θάλασσα οδήγησε τον Δημήτρη Χαλιώτη στο να γίνει εθελοντής ναυαγοσώστης.
Όπως λέει ο ίδιος, «η ναυαγοσωστική δεν είναι επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής» που εδώ και αρκετά χρόνια τον ακολουθεί. Ο ίδιος μίλησε στο thebest.gr για τις δυσκολίες σε αυτή τη διαδρομή αλλά και για την πιο έντονη ανάμνηση του….
Πότε και πώς αποφάσισες να γίνεις εθελοντής ναυαγοσώστης του Ερυθρού Σταυρού;
Για να γίνει αυτό, έπρεπε να εκπαιδευτώ όσο καλύτερα γινόταν. Έτσι αποφάσισα να γίνω εθελοντής ναυαγοσώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ποια ήταν η διαδικασία;
Η διαδικασία ήταν απλή. Ήξερα ήδη τον Ερυθρό Σταυρό. Όλοι τον ξέρουν. Πέρα από αυτό, χρειαζόταν μόνο τρία πράγματα. Θέληση, καλή φυσική κατάσταση και μια αίτηση. Τα δύο τα είχα. Στον Ερυθρό Σταυρό βρήκα και το τρίτο. Και έτσι ξεκίνησε η εκπαίδευς;h μου.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες;
Στην αρχή, νόμιζα ότι θα περνούσα μια εκπαίδευση, πάνω στις πρώτες βοήθειες και στις δεξιότητες διάσωσης. Αυτό και τίποτε άλλο. Δεν ήταν όμως τόσο απλό. Χρειάστηκε να μάθω από την αρχή το υγρό στοιχείο. Παρόλο που κολυμπούσα αρκετά καλά, διαπίστωσα ότι η ναυαγοσωστική χρειάζεται και πολλά άλλα πράγματα, εκτός από τη καλή φυσική κατάσταση. Χρειάζεται να αντιλαμβάνεσαι τον κίνδυνο και να τον προβλέπεις πολλές φορές. Χρειάζεται να σέβεσαι και να πειθαρχείς στο υγρό στοιχείο. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι μέσα στο νερό κινδυνεύεις και εσύ, μαζί με το θύμα. Χρειάζεται να σέβεσαι και να αγαπάς τον συνάνθρωπο που θα χρειαστεί την βοήθεια σου. Και πάνω από όλα, χρειάζεται να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση, διαρκώς σε ετοιμότητα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εκπαιδεύεσαι συνέχεια.
Αυτό ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα στην εκπαίδευση στον Ερυθρό Σταυρό. Δεν ήταν η εκπαίδευση στη Σχολή, που ήταν πολύ απαιτητική. Ήταν η συνειδητοποίηση ότι στον Ερυθρό Σταυρό η εκπαίδευση ξεκινάει, όταν τελειώνει η …εκπαίδευση. Τώρα πια, έχω μάθει να ζω με αυτό, αφού ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, ακόμα εκπαιδευόμαστε.
Έχει χρειαστεί να επέμβεις και να βοηθήσεις κάποιον;
Δυστυχώς, έχει χρειαστεί να επέμβω σε διάσωση, αρκετές φορές μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια. Ευτυχώς, όλες οι επεμβάσεις μου είχαν αίσιο τέλος.
Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχεις;
Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω, είναι από μια διάσωση ενός μικρού παιδιού, πριν από αρκετά χρόνια. Η αίσθηση ανακούφισης, που ένιωσα, όταν τελικά βεβαιώθηκα ότι όλα πήγαν καλά, το βλέμμα του μικρού παιδιού, όταν τελικά βγήκαμε από το νερό, αποτελεί την μεγαλύτερη ανταμοιβή από όσα έχω κάνει στην ζωή μου μέχρι τώρα.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει εθελοντής ναυαγοσώστη;
Ο ναυαγοσώστης για μένα, δεν είναι επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής. Αν με ρωτούσε κάποιος που σκέφτεται να γίνει ναυαγοσώστης, ποια είναι η πρόταση μου, ανεπιφύλακτα θα του απαντούσα να γίνει. Αρκεί να έχει συνειδητοποιήσει το πόσο σωτήριο θα είναι για κάποιους ανθρώπους στο μέλλον, αυτό που αποφάσισε να ξεκινήσει σήμερα.
Η Σχολή Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που λειτουργεί στην Πάτρα καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές ναυαγοσώστες. Μάλιστα οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2610 273955 καθώς και στο email [email protected]
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr