Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Μίλτος Νίκας στο thebest.gr για τα "100 Χρόνια Τρέλας" και τους ωραίους "τρελούς" της παλιάς Πάτρας

Ο Μίλτος Νίκας στο thebest.gr για τα &qu...
Μαρτάτος Tάκης

Η παράσταση που παίζεται με επιτυχία στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα, στην Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν έχει βασιστεί στο εξαιρετικό βιβλίο - μελέτη του αείμνηστου Νίκου Ε. Πολίτη

Στα τέλη του ’90 είχε πρωτοκυκλοφορήσει από τις Αχαϊκές εκδόσεις το ξεχωριστό βιβλίο του δημοσιογράφου & ιστορικού της Πάτρας, Νίκου Ε. Πολίτη «Οι Ωραίοι Τρελοί Της Παλιάς Πάτρας» που αναφερόταν σε ανθρώπους της πόλης, οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας έζησαν στις παρυφές της κανονικότητας και έγιναν αντικείμενο πολλές φορές χλευασμού ή οίκτου, αποτελώντας συνάμα κεντρικές και οικείες φιγούρες των παλαιότερων χρόνων στην Πατραϊκή κοινωνία.

Πριν 7 χρόνια ο Τζίμης Πολίτης, γιος του Νίκου Ε. Πολίτη, που έχει ασχοληθεί με ιδιαίτερη επιτυχία με το θέατρο αλλά και την παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού και άλλων εκδηλώσεων, έδωσε το βιβλίο «Οι Ωραίοι Τρελοί Της Παλιάς Πάτρας» στον συμπολίτη ηθοποιό και σκηνοθέτη Μίλτο Νίκα και εκείνος σκέφτηκε πως το υπέροχο αυτό υλικό θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μία θεατρική παράσταση.

Όπως είπε μιλώντας στο thebest.gr ο Μίλτος Νίκας που έχει σπουδάσει θέατρο στον Θεατρικό Οργανισμό «Εστία» του Γιάννη Ρήγα και στη Δραματική Σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» και εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια στην Πάτρα, «μου δόθηκε ένα αντίγραφο του βιβλίου για άλλο λόγο ωστόσο στην πορεία σκέφτηκα να το κάνω παράσταση.

Στο βιβλίο αναφέρονται πολλά πρόσωπα, είναι μία μελέτη του Νίκου Πολίτη γραμμένη με ήθος, με ευγένεια και με μία ευαίσθητη προσέγγιση του θέματος, με υλικό που ο συγγραφέας είχε βρει σε παλιές, σπάνιες εφημερίδες, σε χρονογραφήματα, κ.α. Ο πιο παλιός λαϊκός τύπος που μνημονεύεται στο βιβλίο και στην παράσταση είναι ο Πασχάλης Φασιανός, όνομα που είναι φυσικά παρατσούκλι, εν έτει 1851 και φτάνουμε έως περίπου το 1951. Μέσα από την παράσταση που έχουμε ανεβάσει στο θέατρο Επίκεντρο+, στόχος μας είναι να ειπωθούν οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων ενώ συνάμα βγαίνει μπροστά και η ιστορία της ίδιας της πόλης. Θα έλεγα πως η ιστορία αυτή περίμενε 170 χρόνια για να ειπωθεί», τόνισε ο Μίλτος Νίκας, ο οποίος και υπογράφει τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, την σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης «Εκατό Χρόνια Τρέλας» που παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στη σκηνή του Επίκεντρο+ και μάλιστα πηγαίνει πολύ καλά ενώ η επίσημη πρεμιέρα δόθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022 με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Στην παράσταση που θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τις 31 Οκτωβρίου 2022 παίζουν οι ηθοποιοί Διονύσης Βούλτσος, Βασίλης Κόκκαλης και Κατερίνα Κολλυροπούλου. Όπως μας εξήγησε ο Μίλτος Νίκας, είναι μία πολύ ζωντανή παράσταση με αυτοσχεδιασμούς, με μεγάλη γκάμα ιστοριών και συναισθημάτων, με χιούμορ όσο και συγκίνηση και με ωραίες πληροφορίες για το παρελθόν της πόλης της Πάτρας.

«Κράτησα από το υλικό του βιβλίου του Νίκου Ε. Πολίτη τις πιο δυνατές ιστορίες. Είναι ένα βιβλίο “διαμάντι” που απαιτούσε ιδιαίτερη δουλειά για να γίνει θεατρικό. Κράτησα την αφήγηση ενώ συνάμα είδα πως χρειαζόταν θεατρικά μία άλλη ροή και τρόπο για να ειπωθούν οι ιστορίες. Οι ηθοποιοί υποδύονται σύμφωνα με το θεατρικό στόρι, τους επιστήμονες που ερευνούν την τρέλα σε σημαντικές πόλεις κάθε χώρας και καθώς προχωρούν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνάς τους, με την Πάτρα σύμφωνα με τη μελέτη του βιβλίου του Νίκου Ε. Πολίτη, να φημίζεται πως είχε τους πιο πολλούς τρελούς σε όλη τη χώρα.

Η παράσταση επικεντρώνεται στους λεγόμενους γραφικούς, λαϊκούς τύπους ψυχιατρικού ενδιαφέροντος όπως ο Γιάννης ο Θεός που έζησε έως τη δεκαετία του ’40 ή ο Γιώργης ο Μούσης, η Γιωργούλα, κ.α. Οι τρεις επιστήμονες – ερευνητές λοιπόν στην πορεία μπαίνουν μέσα στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων και γίνονται τα πρόσωπα, πρόσωπα που είναι είτε φαντασιόπληκτα, είτε μεγαλομανείς, μέθυσοι, αλήτες, κ.α. Ζωντανεύουμε τις ιστορίες τους με τρόπο ώστε να λειτουργεί και η φαντασία του θεατή ενώ παράλληλα ως σκηνικό έχουμε εικόνες της παλιάς Πάτρας που προβάλλονται στο φόντο όπως και κάποια από τα πρόσωπα», ανέφερε.

Ο Μίλτος Νίκας τόνισε ακόμα πως επιθυμία του είναι μέσα από τις παλιές αυτές ιστορίες να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τους γύρω μας ιδιαίτερα σε μία εποχή όπως η σημερινή, η μετά covid περίοδος που παρατηρείται μία έξαρση στα ψυχικά, ψυχιατρικά θέματα και νοσήματα.

Η παρουσίαση αυτών των ανθρώπων και ιστοριών της παλιάς Πάτρας έχει να κάνει πολύ και με την ανθρώπινη συμπεριφορά και όπως μας είπε ο Μίλτος Νίκας, ξεφεύγει από τα τοπικιστικά πλαίσια και μιλά για τα όρια που πρέπει να έχει ένα καλοπροαίρετο αστείο που είναι ασαφή και συχνά η κατάσταση ξεφεύγει καταλήγοντας στην αγριότητα. Ειδικά όταν συμμετέχει πολύς κόσμος και είναι μαζικό το όλο πράγμα. Ο Ντόρος για τον οποίο γίνεται λόγος, είναι ένα Πατρινό ιδίωμα και έχει να κάνει με τη μαζική συμμετοχή, τον θόρυβο, την αναταραχή. Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, μας είπε ο Μίλτος Νίκας, παρουσιάζεται στην παράσταση και αναδεικνύεται με δυνατό τρόπο και ο χλευασμός και κοροϊδία με την οποία αντιμετωπίζονταν κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα σε μία κοινωνία διαφορετική όσο και συχνά πιο σκληρή.

Η προσέλευση των θεατών στην παράσταση είναι ενθαρρυντική με τον κόσμο να έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει το συγκεκριμένο έργο που αξίζει να αναφέρουμε πως έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και για χορηγούς την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αχαΐας και την εταιρεία Fortosis Print.Factory ενώ είναι μία παραγωγή του «Σπινθήρα».

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό και 10€ μειωμένο.

Φωτισμοί: Γιάννης Αναστασόπουλος

Επιμέλεια σκηνικού-Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Χατζή

Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος.

Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21:15, Κυριακή στις 20:00.

Κρατήσεις θέσεων στο https://www.viva.gr/tickets/theater/100-xronia-trelas/

Ο Νίκος Ε. Πολίτης να θυμίσουμε πως έχει γράψει και το εμβληματικό για την πόλη, βιβλίο «Το Καρναβάλι της Πάτρας» που πρωτοκυκλοφόρησε από τις Αχαϊκές εκδόσεις, το 1987.

Ο Μίλτος Νίκας την περασμένη άνοιξη σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας το ευφυέστατο και διασκεδαστικό θεατρικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Γορίλας και η Ορτανσία» με τους Διονύση Βούλτσο, Ελένη Καλαντζοπούλου, Γιώργο Κομνήνογλου και Ηλία Μανιατόπουλο.

Ακόμα όπως μας είπε ο Μίλτος Νίκας αναμένεται να ξαναπαρουσιαστεί στο Επίκεντρο+ για λίγες παραστάσεις το Νοέμβριο το "ΝΑΙ σε όλα", μία σπαρταριστή κωμωδία σε διασκευή - προσαρμογή του Τζίμη Πολίτη και της Πηνελόπης Χατζή που την περασμένη χειμερινή θεατρική περίοδο είχε κάνει απανωτά sold out. Tην παράσταση είχε σκηνοθετήσει ο Μίλτος Νίκας.

Ρωτήσαμε τέλος τον ταλαντούχο και ιδιαίτερα επικοινωνιακό Μίλτο Νίκα αν θα τον ξαναδούμε να παίζει εκτός από το να σκηνοθετεί και αν θα δοκίμαζε ξανά κάποιο καινούριο ρόλο στην Αθήνα, θυμίζοντας μας πως την περασμένη σαιζόν έπαιξε στις «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκά Θάνου που βασίστηκαν στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη, από τη μετάφραση του Κώστα Ταχτσή. Επίσης το πρωτότυπο στοιχείο του έργου ήταν πως είχε διανθιστεί με τραγούδια και κείμενα του Ιάκωβου Καμπανέλλη καθώς και του Λουκά Θάνου.

«Νιώθω δημιουργικός στην πόλη της Πάτρας και δεν έχω χρόνο να κοιτάξω άλλα πράγματα εκτός Πατρών», ήταν η αφοπλιστική του απάντηση.

Ο Μίλτος Νίκας έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους σκηνοθέτες: Andrew Visnevski, Robert Sturua, Γιάννη Ρήγα, Γιάννη Κακλέα, Θοδωρή Αμπαζή, Βάνα Πεφάνη, Φωτεινή Παπαδόδημα, Σωτήρη Καραμεσίνη, Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, Ελένη Μποζά, Ταμίλλα Κουλίεβα, κ.α.

Από τις πιο ωραίες και ξεχωριστές του δουλειές στο θέατρο ήταν η παράσταση «1900» που την είχε παρουσιάσει και στην Πάτρα, βασισμένη στο έργο του Αλεσσάντρο Μπαρίκο, σε μετάφραση Σταύρου Παπασταύρου και σκηνοθεσία του Γιάννης Ρήγα με ήρωα τον πιανίστα Ντάνυ Μπούντμαν ή Χιλιαεννιακόσια που έπαιζε μουσική στο «Βιρτζίνιαν», ένα ατμόπλοιο, που στα χρόνια του μεσοπολέμου ταξίδευε ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, φορτωμένο εκατομμυριούχους, μετανάστες και ανθρώπους κάθε λογής.

Με φόντο την φωτ. του Νίκου Ε. Πολίτη δι...

Με φόντο την φωτ. του Νίκου Ε. Πολίτη διακρίνονται από αριστερά οι Βαγγέλης Πολίτης, Χαράλαμπος Μπονάνος, Τζίμης Πολίτης, Μίλτος Νίκας, Τάκης Παπαδόπουλος και Ηλίας Στεφανόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture