Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας
Για την ανάγκη της τέταρτης δόσης κατά του κορωνοϊού και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα οφέλη των επικαιροποιημένων εμβολίων και πως αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί . Άλλωστε η νόσος είναι ακόμη εδώ και επικίνδυνη καθώς την τελευταία εβδομάδα (24-30 Οκτωβρίου) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 164 νεκρούς και 53.436 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Παράλληλα όπως ανέφερε η κ.Θεοδωρίδου σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν αποτελούν νέο ιό αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον. Όσον αφορά τα κρούσματα στα παιδιά αυτά αυξήθηκαν λόγω της παραλλαγής Όμικρον και στην Ελλάδα.
Μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανασοκαταστολή. Επίσης παραμένει αναγκαίος ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη ενώ για την ώρα δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.
Σε ποια παιδιά συνιστάται η αναμνηστική δόση
Η Επιτροπή έχει ως προς την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των παιδιών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών και σε ανοσοκατασταλμένα να δοθεί η ενισχυτική τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Η εμβολιαστική Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.
Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε στη συνέχεια ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της Όμικρον. Αν και η νόσος είναι ηπιότερη, παρατηρήθηκε και στην Ελλάδα αύξηση στις επισκέψεις στα επείγοντα και των νοσηλειών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως ο υψηλός πυρετός.
Σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, είναι λιγότερο συχνές στην περίοδο επικράτησης της Όμικρον.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης σε υγιή παιδιά έως 4 ετών είναι χαμηλός. Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών είναι μεγαλύτερη σε παιδιά με σοβαρά νοσήματα, η Επιτροπή συστήνει τον εμβολιασμό σε 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή σε ανoσοκαταστολή.
Προκείμενου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε παιδιά υγιή μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.
Σε αυτό το σημείο, η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως: «Πρώτον, δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα εμβόλια. Τα εμβόλια που διατίθενται παγκοσμίως είναι αυτά που έχουμε και στην Ελλάδα και δεν υπάρχουν εμβόλια που περιλαμβάνουν κορονοϊό μαζί με το εμβόλιο της γρίπης».
Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση εμβολιασμών η Ελλάδα
Από πλευράς του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε πως περισσότεροι από 21.660.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη 14η θέση εμβολιασμών στην ΕΕ.
Το 72,7% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ το ποσοστό στους ενήλικες ανέρχεται σε 81,3%.
Όπως συμπλήρωσε, «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», λέγοντας ότι η διάθεσή τους θα αρχίσει σύντομα και η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Αυξημένα κρούσματα των νέων υποπαραλλαγών στην Ελλάδα
Παράλληλα με την ανακοίνωση της Τρίτης με την εβδομαδιαία ενημέρωση για τον αριθμό νεκρών, τους διασωληνωμένους και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, αλλά και για την γεωγραφική κατανομή τους ανά περιφερειακή ενότητα, από τον ΕΟΔΥ έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται επιπλέον 338 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Σεπτεμβρίου 2022 έως 25 Οκτωβρίου 2022.
Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Από αυτά, 28 (8,3%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 (2,4%) ως ΒΑ.4 και 302 (89,3%) ως ΒΑ.5. Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 (60,7%)ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή BA.2.75 και 8 (28,6%) ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 (4,0%) ως υπο-παραλλαγή BQ.1 και 1 (0,3%) ως ΒQ.1.1.
Στον Πίνακα 3 απεικονίζεται, ανά εβδομάδα, το ποσοστό επί του συνόλου των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία για τις τέσσερις υπο-παραλλαγές που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή επιδημιολογικό ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr