Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΗΕ για την κλιματική κρίση: Τα τελευταία 8 χρόνια ήταν τα θερμότερα της ιστορίας

ΟΗΕ για την κλιματική κρίση: Τα τελευταί...

Πλησιάζει το σημείο καμπής ο πλανήτης!

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στην κλιματική κρίση.

  • Η έκθεση – σοκ του ΟΗΕ
     

Η έκθεση, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ, περιγράφει πώς τα αέρια του θερμοκηπίου που κατέγραψαν ρεκόρ στην ατμόσφαιρα οδηγούν τη στάθμη της θάλασσας και το λιώσιμο των πάγων σε νέα υψηλά επίπεδα και επιτείνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το Πακιστάν έως το Πουέρτο Ρίκο.

Η σκληρή εκτίμηση δημοσιεύθηκε την εναρκτήρια ημέρα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27 στην Αίγυπτο και ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο».

Ο WMO εκτιμά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία το 2022 θα είναι περίπου 1,15C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο (1850-1900), πράγμα που σημαίνει ότι κάθε έτος από το 2016 ήταν ένα από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το φυσικό κλιματικό φαινόμενο La Nina κράτησε στην πραγματικότητα τις παγκόσμιες θερμοκρασίες χαμηλότερες από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Η αναπόφευκτη επιστροφή σε συνθήκες El Nino θα δει τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται ακόμη υψηλότερα στο μέλλον, επιπλέον της παγκόσμιας θέρμανσης.


Η έκθεση του WMO αναφέρει:

Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ στην ατμόσφαιρα, καθώς οι εκπομπές συνεχίζονται. Η ετήσια αύξηση του μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει τώρα δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 30 χρόνια και οι ωκεανοί είναι πιο θερμοί από ποτέ.
Τα ρεκόρ για το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις καταρρίφθηκαν το 2022, με μέσο όρο απώλειας ύψους 4 μέτρων.
Βροχή - και όχι χιόνι - καταγράφηκε για πρώτη φορά στην κορυφή ύψους 3.200 μέτρων του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας.
Η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σχεδόν 1 εκατ. km2 κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

 «Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas. «Έχουμε τόσο υψηλά επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα τώρα που ο χαμηλότερος [στόχος] 1,5C της Συμφωνίας του Παρισιού είναι μόλις εφικτός. Είναι ήδη πολύ αργά για πολλούς παγετώνες [και] η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί μακροπρόθεσμη και μεγάλη απειλή για πολλά εκατομμύρια κατοίκους των παράκτιων περιοχών και των κρατών με χαμηλό υψόμετρο».

 Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε πριν από την Cop27: «Οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε πορεία προς την επίτευξη σημείων καμπής που θα καταστήσουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο. Πρέπει να περάσουμε από τα σημεία καμπής σε σημεία καμπής για να ελπίζουμε».

 Μια σειρά πρόσφατων εκθέσεων σηματοδότησε πόσο κοντά βρίσκεται ο πλανήτης στην κλιματική καταστροφή, με «καμία αξιόπιστη πορεία προς τον 1,5C» και με το σημερινό επίπεδο δράσης να μην προβλέπει μείωση των εκπομπών και αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,5C.

 Η αύξηση της παγκόσμιας θέρμανσης καθιστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο σοβαρά και πιο συχνά σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση του WMO υπογράμμισε την ξηρασία στην ανατολική Αφρική, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω του μέσου όρου για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών. Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν τώρα από επισιτιστική κρίση.

 
Η ανάλυση του WMO κατέγραψε:

Καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, με τουλάχιστον 1.700 νεκρούς και 7,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους.
Μια σειρά κυκλώνων που έπληξαν τη νότια Αφρική, οι οποίοι έπληξαν περισσότερο τη Μαδαγασκάρη με καταρρακτώδεις βροχές.
Καύσωνες και ξηρασίες στο βόρειο ημισφαίριο, με την Κίνα να υφίσταται τον μεγαλύτερο καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ, το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου και τα ευρωπαϊκά ποτάμια, όπως ο Ρήνος, ο Λίγηρας και ο Δούναβης, να πέφτουν σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα.
Εκτεταμένες ζημιές και απώλειες ζωών στην Κούβα και τη Φλόριντα από τον τυφώνα Ίαν.

«Πολύ συχνά, εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή υποφέρουν περισσότερο, αλλά ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες φέτος έχουν καταστραφεί από ακραία φαινόμενα», δήλωσε ο καθηγητής Taalas.

 Ο καθηγητής Mike Meredith, της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας, δήλωσε: «Τα μηνύματα αυτής της έκθεσης δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δυσοίωνα - σε όλο τον πλανήτη μας, τα ρεκόρ καταρρέουν καθώς διάφορα μέρη του κλιματικού συστήματος αρχίζουν να καταρρέουν. Η απώλεια πάγου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τις οικονομίες είναι τεράστιες. Αν αυτό δεν στρέψει το μυαλό των παγκόσμιων ηγετών στο Cop27, δεν ξέρω τι θα το κάνει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις