Είναι ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλυκό έδεσμα.
Αυτός ο χαλβάς έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα! Δοκιμάστε το και εσείς!
ΥΛΙΚΑ
Για τον χαλβά
2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1½ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. βούτυρο
1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ψιλοκοπανισμένη)
4 αυγά
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάνουντερ
Λίγο κονιάκ
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
Φλούδα από λεμόνι
Ξύλο κανέλας
Ολόκληρα γαρύφαλλα
Για το μίγμα
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και γίνει κρέμα, σπάμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και τη κανέλα και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε το baking powder σε λίγο κονιάκ (1 ποτηράκι του κρασιού), και το ρίχνουμε στο μίγμα από τη ζύμη.
Ανακατεύουμε απαλά τη ζύμη μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνει μία ζύμη κάπως πηχτή.
Έχουμε ετοιμάσει ένα ταψί μέτριο, το έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο και πασπαλίσει με σιμιγδάλι ή φρυγανιά ψιλοκοπανισμένη.
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί.
Για το ψήσιμο
Ο χαλβάς της Ρήνας ψήνεται στους 180 με 200°C βαθμούς για 45 λεπτά, προσέχοντας στο ψήσιμο, γιατί το σιμιγδάλι “αρπάζει” γρήγορα.
Δοκιμάζουμε να δούμε αν ψήθηκε με ένα κρύο καθαρό μαχαίρι, που το βυθίζουμε στη ζύμη και πρέπει να βγει καθαρό και στεγνό.
Για το σιρόπι
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα από τις φλούδες του λεμονιού.
Βγάζουμε το γλυκό καυτό από το φούρνο και προσεκτικά με μία κουτάλα το ποτίζουμε λίγο λίγο με το καυτό σιρόπι, με προσοχή να πάει παντού.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr