Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία
Ο Νίκος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργός Παιδείας, θα βρίσκεται στην Πάτρα, την Παρασκευή, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση – συζήτηση όπου θα μιλήσει «Για το Δημόσιο Δημοκρατικό Σχολείο της Ισότητας και της Ποιότητας: Η Επόμενη Μέρα». Με την ευκαιρία της έλευσής του στην Πάτρα, ο κ. Φίλης μίλησε στο thebest.gr για το τι σημαίνει δημόσιο δημοκρατικό σχολείο: «Η κοινωνία μας και μετά την πανδημία και μέσα στην ενεργειακή κρίση, την οικονομική και στην κρίση του πολέμου, ζει αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Στο χώρο της εκπαίδευσης αυτές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού και επιδεινώνονται από την κυβερνητική πολιτική. Ένα παράδειγμα είναι ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το γνωστό νόμο- φραγμό της βάσης εισαγωγής. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, η υποβάθμιση συνολικά του δημόσιου σχολείου προκειμένου να δημιουργηθούν στρατιές πελατών για τα κολλέγια, των οποίων τα πτυχία, πλασματικά ισοτιμήθηκαν με εκείνα των δημόσιων πανεπιστημίων. Επίσης, προβλήματα είναι τα σχολεία πολλών ταχυτήτων , η κτιριακή εγκατάλειψη των σχολείων, τα προβλήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό δηλαδή ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών, αλλά και οι επιμορφώσεις που θα έπρεπε να είναι σταθερό στοιχείο του σχολείου. Θα μπορούσαμε να σταθούμε σε σειρά παραγόντων που δείχνουν ότι το σχολείο μας, δεν είναι συμπεριληπτικό δηλαδή δεν είναι ανοικτό και δεν εντάσσει στους κόλπους του τα παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες αλλά περιθωριοποιεί, κατηγοριοποιεί και τελικά δημιουργεί ένα σχήμα που μοιάζει με το μπουκάλι, που συνεχώς το στόμιο μικραίνει για να βγουν τα παιδιά από εκεί.
Ποιο είναι το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Φίλης απαντά: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα έμπρακτο ενδιαφέρον του κράτους. Το δημόσιο σχολείο χρειάζεται περισσότερους πόρους από το κράτος, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα κονδύλια για την εκπαίδευση. Αντιθέτως, είμαστε από τις χώρες εκείνες που έχουν αδικαιολόγητα υψηλούς πόρους ιδιωτικούς από τα νοικοκυριά για την εκπαίδευση των παιδιών. Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο ανισότητας, ένα στοιχείο που δείχνει ότι είμαστε μακριά από το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας. Δεύτερο θέμα είναι η αύξηση του αριθμού των διδασκόντων. Πρέπει να τελειώσει η ιστορία με τους αναπληρωτές που αποτελούν σήμερα περίπου το 1/3 του εκπαιδευτικού δυναμικού. Άλλο στοιχείο πολύ σοβαρό, είναι να σταματήσει η ψυχοφθόρα διαδικασία ένταξης των παιδιών από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκεί έχουμε σκεφτεί ένα σύστημα όπου μετατρέπει την Γ’ Λυκείου σε τάξη προετοιμασίας για τα πανεπιστήμια και αντιμετωπίζουμε σε σημαντικό βαθμό τα ζητήματα της παραπαιδείας. Έχουμε τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης που θα μπορούν να μπαίνουν τα παιδιά χωρίς εξετάσεις και μέσα από αυτές θα δούμε αν διακρίνονται ή όχι και τις άλλες σχολές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που θα εισάγονται από την Γ’ Λυκείου με εξετάσεις που θα δίνουν για τα Πανεπιστήμια. Είναι ένα νέο σύστημα, πιο ουσιαστικό, πιο δημοκρατικό και όχι ψυχοφθόρο. Επίσης, έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα του ταμείου ανάκαμψης που από εκεί μπορούν να βρεθούν πόροι για ένα μεγάλο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των κτιριακών αναγκών, για σχολεία αλλά και για φοιτητικές εστίες. Ειδικά στο θέμα αυτό να πούμε ότι έχουμε γερασμένα κτίρια, τα πιο πολλά είναι πάνω από 40 έτη, με προβλήματα, ιδιαίτερα στις φοιτητικές εστίες βλέπουμε ότι υπάρχουν συνθήκες που τα παιδιά δεν μπορούν να ζήσουν, δηλαδή χωρίς ζεστό νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς σοβαρή φύλαξη, χωρίς τροφεία σίτισης. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν, σιγά σιγά βεβαίως αλλά και γρήγορα και εμπροσθοβαρώς. Γι’ αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ξαναπιάσουμε το νήμα των μεταρρυθμίσεων που κόπηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό την κ. Κεραμέως. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε το δημόσιο σχολείο και όχι τις ιδιωτικές δομές όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση».
Σε ό, τι αφορά το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων τονίζει ότι οι υποκλοπές θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα υπάρξει η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις εκλογές διότι είναι θέμα κοινωνικής σωτηρίας η δημιουργία, μετά τις εκλογές, μια κυβέρνησης προοδευτικής, μιας κυβέρνησης συνεργασίας και συγκλίσεων των δημοκρατικών δυνάμεων» και εξηγεί: «Το θέμα των παρακολουθήσεων, είναι το θέμα της δημοκρατίας, το καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης. Μπορεί κάποιοι πολίτες να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα γιατί λένε «γιατί να παρακολουθήσουν εμάς». Αν υπάρξει, όμως, η δυνατότητα να παρακολουθούν ασύδοτα τους πολίτες, δεν θα σταματήσουν στους επώνυμους και στους πολιτικούς, θα πάνε παντού γιατί μετά θα αρχίσει ένα εμπόριο που αφορά πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Είναι θέμα δημοκρατίας και αυτό θα το πληρώσει η κυβέρνηση. Βεβαίως έχουμε άλλα μεγάλα προβλήματα, τα οποία σήμερα είναι στην ημερήσια διάταξη του ενδιαφέροντος των πολιτών όπως είναι το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, όπως και τα ζητήματα που αφορούν την υποστήριξη του εισοδήματος διότι η ακρίβεια ήδη κατατρώει το χαμηλό εισόδημα που υπάρχει και λόγω της προηγούμενης κρίσης. Όπως και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αυτές τις ημέρες συζητούμε στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο ξηλώνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτή η μεγάλη κατάκτηση της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο νόμος Γεννηματά, με ό,τι από κει και πέρα εξελίξεις είχε και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη».
Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και την φορολογία των υπερκερδών που έχει πέσει στο τραπέζι, ο κ. Φίλης, τονίζει: «Η ενεργειακή κρίση είναι διεθνές πρόβλημα, το οποίο όμως στην Ελλάδα επιβαρύνεται από την κυβερνητική πολιτική, από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η αισχροκέρδεια, για παράδειγμα, που βλέπουμε παντού έχει να κάνει την έλλειψη ελέγχων και με την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να θέσει στόχους και πλαφόν. Στο πετρέλαιο, έχουμε εκτόξευση των κερδών στα διυλιστήρια στη χώρα μας στο 150% και 200%, θα μπορούσε να μπει ένας στόχος συγκεκριμένος, 5%, 10% και τελεία. Δεν μπαίνει στόχος. Δεύτερον, στις εταιρίες ενέργειας, με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, είναι προφανές ότι και εκεί δεν έχουν μπει συγκεκριμένοι στόχοι, μια οροφή στη διατίμηση της διάθεσης ενέργειας και αυτό που λέει ότι θα βάλει φορολογία για τα υπερκέρδη, δεν είναι αλήθεια, είναι ψευδές και φαίνεται στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, δεν προκύπτει από πουθενά αυτή η φορολόγηση. Είναι κουβέντες, απλώς, για να δημιουργούνται καλές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η οποία, δυστυχώς, βλέπει ότι και αυτόν τον χειμώνα θα κρυώσουμε και θα κρυώσουμε πολύ».
Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Φίλης, τονίζει ότι είναι η αρχή της «κατηφόρας» της κυβέρνησης: «Είναι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν το κλίμα της στιγμής. Είναι δημοσκοπήσεις που αυτόν τον καιρό δείχνουν μια κυβέρνηση να χάνει από την εκλογική της δύναμη, των τελευταίων εκλογών, το ¼. Από το 40% την δείχνουν 30% και λίγο παρακάτω μερικές δημοσκοπήσεις, δηλαδή είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας αποδρομής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα δούμε στην συνέχεια πως πρέπει να βελτιώσουμε την δική μας παρουσία για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που κάθε μέρα συνειδητοποιούν ότι τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, ότι οι κοινωνικές διακρίσεις μεγεθύνονται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εδώ βρισκόμαστε να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει λύση, που είναι λύση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη, νεοδεξιά και συντηρητική κυβερνητική πολιτική».
Τι είναι οι Αντι-ΣΥΡΙΖΑ τόνοι στους οποίους αναφέρθηκε σε πρόσφατές δηλώσεις του; Ο κ. Φίλης εξηγεί: «Είναι μια κυβέρνηση η οποία αυτή τη στιγμή λεηλατεί την καθημερινή ζωή των πολιτών. Έτσι σπέρνει την απογοήτευση για το μέλλον της νέας γενιάς, δημιουργεί προϋποθέσεις για να κερδίζουν οι λίγοι, τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Είναι προφανές, ότι εκεί είναι ο εχθρός, εκεί είναι η αντιμετώπιση που πρέπει να υπάρξει και σε αυτό χρειάζεται μια συνεργασία απέναντι στον υπαρκτό κίνδυνο και εχθρό σήμερα για τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Το Αντι-ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ψύχωση του παρελθόντος, μπορεί να είχε κάποια βάση για κάποιους πολίτες και πολιτικά κόμματα αλλά αφορά το παρελθόν, τώρα η αντιμετώπιση είναι η αντιμετώπιση της δεξιάς».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr