Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μερομήνια: Νωρίτερα από ποτέ φέτος τα χιόνια

Μερομήνια: Νωρίτερα από ποτέ φέτος τα χιόνια

Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Για τον καιρό του Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έκανε ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου ενώ, και τα μερομήνια «μίλησαν» για τον καιρό στις γιορτές.
Μπήκαμε αισίως στον Δεκέμβριο, την περίοδο των εορτών με μερικές εβδομάδες μόλις να μας χωρίζουν από τις γιορτές.

 
Πολλοί έχουν ήδη κανονίσει πως θα περάσουν τις μέρες τους και αναρωτιούνται πώς θα είναι ο καιρός και αν θα δούμε φέτος λευκά Χριστούγεννα.

Για τον καιρό του Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμένα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έκανε ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου. Ο έμπειρος προγνώστης καιρού επισημαίνει ότι αυτή είναι η αναλογική εκτίμησή του και εξηγεί από πού προκύπτει αυτή.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:
«ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

 
Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση και για το μήνα Δεκέμβρη.

Παραθέτω λοιπόν τους χάρτες της για το μήνα Δεκέμβρης 2022 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου.

 
Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα.

Η ταλάντωση, δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων, τι καιρός θα επικρατήσει δηλαδή στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη, η αναλογική εκτίμηση σκοπό έχει να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!».

Οι μεταβλητές που απεικονίζονται στους χάρτες «Geop 500hPa» είναι το γεωδυναμικό ύψος και η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι δύο αυτές μεταβλητές μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διάταξη των αεριών μαζών πάνω από την περιοχή μελέτης. Γενικά, τα χαμηλά ύψη είναι συνώνυμα της παρουσίας ψυχρών αερίων μαζών, σε αντίθεση με τα υψηλά γ. ύψη που υποδηλώνουν την παρουσία θερμότερων αερίων μαζών.

Πολύ πολύ γενικά, οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους, οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν αρκετά άστατο καιρό! Οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν πιο σημαντική αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία ενώ όσο πιο κοντά είναι οι λευκές γραμμές μεταξύ τους τόσο πιο ισχυροί είναι οι άνεμοι!!!

Temperature 850hpa
ΠΡΟΣΟΧΗ! Oι θερμοκρασιακές τιμές που δίνονται στους συγκεκριμένους χάρτες αφορούν σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Με απλά λόγια για την περιοχή μας ανάλογα πόσο έντονες είναι αυτές: οι κόκκινες αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ ζεστό, οι πορτοκαλί ζεστό, οι κίτρινες μαλακό, οι πράσινες ψυχρό ανάλογα με το υψόμετρο και την εποχή καιρό! Οι μπλε κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρο γίνεται αυτό ενώ στην περίπτωση του μωβ χρώματος μιλάμε για ψύχος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!».

Η ανάρτηση στο Facebook

 

Τα Μερομήνια "μίλησαν": Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Τα Μερομήνια αποτελούν για κάποιους σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Οι προβλέψεις για όλο τον φετινό Δεκέμβριο.

Βεβαίως, ως γνωστό0ν, καταγράφουν μόνο "τάσεις" και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν τα Μερομήνια, κάνοντας λόγο για αντιεπιστημονικές πρακτικές.

Η μέθοδος είναι εξής: Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά στον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη στον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τώρα που πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, πολλοί θα ήθελαν να γνωρίζουν τι καιρό θα κάνει την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο.

Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Όπως εκτιμά πολλά κρύα και χιόνια θα παρατηρούνται έως και τον Μάιο.

Θα είναι, ομολογουμένως, αρκετά εντυπωσιακή η διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας προβλέπει στα Μερομήνια του, διαδοχικές καταβάσεις ψύχους και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και μέσα στον Απρίλιο, ενώ χιόνια σε κορυφές βουνών θα πέσουν ακόμα και τον Μάιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις