Στη «μάχη» καθαρισμού των θαλασσών οι αλιείς
Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Ιχθυόσκαλα θα βρεθούν, την Πέμπτη, η ομάδα της Εναλεία και αλιείς που από τη θάλασσα δεν βγάζουν μόνο την ψαριά τους, αλλά και απορρίμματα.
Όλα ξεκίνησαν από έναν οργανισμό, την Εναλεία που δεν εκπαιδεύει αλιείς μόνο να ψαρεύουν βιώσιμα αλλά και να καθαρίζουν τη θάλασσα από πλαστικά απορρίμματα. Αντιμετωπίζει δύο άμεσα σχετιζόμενα προβλήματα για το θαλάσσιο περιβάλλον: Αυτό της Μείωσης των Αποθεμάτων Ψαριών και της Πλαστικής Θαλάσσιας Ρύπανσης. Διδάσκει πρακτικές αλιείας που προστατεύουν τους τοπικούς πληθυσμούς ψαριών και αφαιρεί τα πλαστικά που μολύνουν τις θάλασσες του κόσμου, προσαρμόζοντας την αλιευτική βιομηχανία για ένα πράσινο μέλλον. Η αποστολή της είναι να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο με την αντιμετώπιση τόσο της υπεραλίευσης όσο και της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Υπεύθυνος Λειτουργιών και Κυκλικής Οικονομίας της Εναλεία, «από τα πρώτα ταξίδια που κάναμε, παρατηρήσαμε ότι μαζί με τα αλιεύματα έβγαιναν πάρα πολλά πλαστικά και απορρίμματα. Είδαμε μάλιστα ότι οι αλιείς κρατούσαν τα ψάρια και μετά πετούσαν ξανά στη θάλασσα τα απορρίμματα. Σκεφτήκαμε ότι αν δεν αλλάξει κάτι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει το επάγγελμα του ψαρά και δεν θα έχουμε κανέναν να εκπαιδεύσουμε. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό κι έτσι δημιουργήθηκε το project Mediterranean CleanUp που έχει ως σκοπό την απορρύπανση της θάλασσας.
Βοηθάμε τους αλιείς να καταλάβουν ότι καθαρίζουν την θάλασσα πρώτα γι΄αυτούς και πλέον είναι οι προστάτες της θάλασσας. Υπάρχει ειδικός κάδος στο λιμάνι από πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης και τα απορρίμματα καταλήγουν στη μονάδα που βρίσκεται στα Μέγαρα και ανακυκλώνονται μαζί με άλλα υλικά. Ο κάδος έχει και μία παροχή ρεύματος για να “πρεσάρει” τα απορρίμματα έτσι ώστε να χωράει περισσότερα, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του αποτυπώματος άνθρακα με λιγότερα δρομολόγια προς τον συνεργάτη ανακύκλωσης. Δεν είναι σαν τον κάδο του Δήμου, μοιάζει με κοντέινερ που συμπιέζει τα πλαστικά.
Σκοπός είναι με τα πλαστικά που συλλέγονται να δημιουργούνται νέα προϊόντα από αυτά και ουσιαστικά εντάσσονται στην κυκλική οικονομία. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούμαστε σε 36 λιμάνια, 4 στην Ιταλία ενώ υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα και στην Κένυα με το όνομα Bahari Safi, που σημαίνει καθαρές θάλασσες. Ουσιαστικά οι ψαράδες καθαρίζουν τη θάλασσα κατά την διάρκεια της αλιευτικής τους δραστηριότητας». Πρόκειται για βιώσιμη αλιεία.
Όπως εξηγεί, «είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ερχόμαστε στην Πάτρα όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι ο πατραϊκός κόλπος δεν είναι ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της αλιευτικής σαιζόν. Ανοίγει τον Δεκέμβριο και κλείνει τον Φεβρουάριο και οι αλιείς μαζεύονται εκείνο το διάστημα. Καλύπτεται η αλιευτική τους δραστηριότητα ενώ ταυτόχρονα μαζεύουν και πάρα πολλά απορρίμματα καθώς υπάρχουν και πολλές γραμμές από τις οποίες περνάνε μεγάλα καράβια και κάποια δημιουργούν μία επιπλέον ρύπανση την οποία οι αλιείς αντιμετωπίζουν. Στην Εναλεία βρίσκονται πάνω από 1.500 αλιείς, οι μικρότεροι σε ηλικία είναι περίπου 25 χρονών. Παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει νέα γενιά που θα ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα» λέει.
«Στην Πάτρα ο κάδος τοποθετείται στην ιχθυόσκαλα ενώ από τη θάλασσα της έχουμε βγάλει απίστευτα πράγματα. Γενικότερα έχουμε βγάλει ολόκληρο σκάφος, κινητήρα, πλυντήρια, ψυγεία, λάστιχα, ακόμα και εξαρτήματα από αυτοκίνητα του β παγκοσμίου πολέμου. Κάποια αυτά τα περίεργα έχουμε βρει και στην Πάτρα. Έχουμε βγάλει ποδήλατα αλλά και πάρα πολλά λάστιχα καθώς και δίχτυα- φάντασμα που συνεχίζουν να ψαρεύουν άθελα τους» καταλήγει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Το Mediterranean CleanUp στην περιοχή της Πάτρας, υποστηρίζεται από Costas M. Lemos Foundation (CMLF).
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr