Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί ζούμε καλοκαιρία στο καταχείμωνο; Ποια η σχέση με την ψυχρή εισβολή στις ΗΠA; Ο Νικόλας Σερέτης εξηγεί στο thebest.gr

Γιατί ζούμε καλοκαιρία στο καταχείμωνο; ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η εξέλιξη του καιρού για το ερχόμενο διάστημα

Οι ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες στην χώρα μας, αυτή την εποχή είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, όπως και η ψυχρή εισβολή στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Συνδέονται τα δυο φαινόμενο και αν ναι με ποιο τρόπο; Στην ερώτηση απαντάει στο thebest.gr ο  γεωλόγος-προγνώστης καιρού Νικόλας Σερέτης, αναλύοντας τα δυο φαινόμενα:  «Τις ημέρες των Χριστουγέννων (21-26/12) πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή επηρέασε μεγάλο τμήμα των Η.Π.Α. με ισχυρές χιονοπτώσεις συνοδεία θυελλωδών ανέμων και πολικών θερμοκρασιών. Οι συνέπειές της ήταν πολυεπίπεδες και δυστυχώς συνδυάστηκαν και με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες. Τέτοιας έντασης πολικές εισβολές έχουν συχνότητα περίπου μία φορά ανά 50-60 έτη, αποτελώντας έτσι ένα ιδιαίτερα σπάνιο μετεωρολογικό γεγονός» λέει o κ. Σερέτης  και συνεχίζει:  «οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη ήταν καλές και ιδιαίτερα θερμές για κάποια τμήματά της. Υπάρχει άμεση σύνδεση αυτής της εξέλιξης με την προαναφερθείσα κατάσταση στις Η.Π.Α. Και αυτό διότι, όταν μεταφέρονται τόσο ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτική σε τόσο μικρά γεωγραφικά πλάτη και δημιουργείται ένα τόσο ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή αυτή, αυτό οδηγεί στην άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα (πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που προέρχεται από τις νήσους των Αζορών στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό) σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη μέσα στην Γηραιά ήπειρο. Έτσι, διαμορφώθηκε επί της ουσίας ένα νοητό τείχος, το οποίο δεν επιτρέπει την είσοδο οποιουδήποτε βαρομετρικού χαμηλού και οποιασδήποτε αέριας μάζας πολικής προέλευσης.   Η τελευταία εξέλιξη συνδυάστηκε μάλιστα με την επικράτηση θερμοκρασιών αρκετούς βαθμούς πάνω από τα κλιματικά για την εποχή επίπεδα, καθώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που είναι υπεύθυνος γι’ αυτές κινήθηκε ασυνήθιστα βορειότερα. Ο καιρός είναι ένα δυναμικό σύστημα και λειτουργεί όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία και έτσι κάθε εξέλιξη σε οποιαδήποτε περιοχή επηρεάζει και όλες τις υπόλοιπες». 

Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος; «Πρόκειται για ένα ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων που πνέει σε πολύ μεγάλα ύψη στην τροπόσφαιρα, συνήθως άνω των 10.000 μέτρων και είναι αυτός που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε μία ευρεία περιοχή του βόρειου ημισφαιρίου. Καλείται υποτροπικός επειδή πνέει συνήθως από τα μικρά γεωγραφικά πλάτη της τροπικής ζώνης και κουβαλάει μαζί του θερμές αέριες μάζες. Υπάρχει αντίστοιχα και ο πολικός, ο οποίος πνέει από τα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του αρκτικού κύκλου και είναι ο βασικός υπεύθυνος για τις ψυχρές εισβολές, κουβαλώντας τις αντίστοιχες πολικές αέριες μάζες». 

Για το αν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, ο κ. Σερέτης, αναφέρει:  «Για την ψυχρή εισβολή στις Η.Π.Α. μπορεί να ειπωθεί πως είναι ένα καιρικό γεγονός με αρκετά μικρή επαναληψιμότητα (1/50 έτη), κάτι το οποίο ενδεχομένως να μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως αν εξεταστεί ως ένα μεμονωμένο αυστηρά γεγονός, μπορεί να μην αποδίδεται σ’ αυτή κάθε αυτή την κλιματική αλλαγή. Όμως, αν εξεταστεί σαν ένα ακόμη ακραίο καιρικό συμβάν σε μία παγκόσμια κλίμακα ανάμεσα στα πολλά που συμβαίνουν ανά τον πλανήτη με αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί σε αυτήν.   Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την παρατεταμένη καλοκαιρία  και τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή της Ευρώπης, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν πως ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, στον οποίο έγινε αναφορά πριν, οδηγείται σε ολοένα και μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, λόγω της θέρμανσης των υποκείμενών του εδαφών, κάτι το οποίο με την σειρά του αποδίδεται στο παγκόσμιο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη για το οποίο βασικός υπεύθυνος είναι η κλιματική αλλαγή. 

Η εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας για το ερχόμενο διάστημα 

Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που αναμένονται τον επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Σερέτης, λέει: «Διαφαίνεται διατήρηση του σκηνικού καλοκαιρίας μέχρι και το πέρας του 1ου δεκαημέρου του μήνα με μικρά σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου, ο οποίος θα συνεχίσει να κινείται σε επίπεδα πάνω από τα κλιματικά για την εποχή. Για να δοθεί μία τάξη μεγέθους, η φυσιολογική μέγιστη θερμοκρασία αυτή την περίοδο στην Πάτρα είναι οι 13-14°C. Έτσι, οποιαδήποτε μεγαλύτερη τιμή συνιστά απόκλιση προς τα πάνω.  Οι πλησιέστερες ενδείξεις αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη υπάρχουν από τις 10 Ιανουαρίου και μετέπειτα με ενδεχόμενη έλευση κάποιων βροχοπτώσεων στα πεδινά και χιονοπτώσεων στα ορεινά και εναρμονισμό της θερμοκρασίας με τις ημερολογιακές ενδείξεις. Δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι παραπάνω με μεγαλύτερη ασφάλεια για την ώρα». 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις